Úterý 4. června 2024, svátek má Dalibor
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN Michaelou Opltovou. foto: koláž iDNES.cz

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN Michaelou Opltovou. Novému vztahu předcházel čtvrteční příspěvek na sociální sítích, kde psal o rozchodu se svou dlouholetou manželkou Irenou. Partnerství s členkou sněmovního Výboru pro obranu Opltovou vyvolalo otázky o možném střetu zájmů, což oba odmítají.
  11:01

Svůj nový vztah s poslankyní za STAN a členskou výboru pro obranu Michaelou Opltovou potvrdil Řehka pro Blesk.

Na otázku, jestli vztah Řehka a Opltovou nemůže znamenat střet zájmů, odpověděli oba stejně: „Je to nesmysl... Výbor pro obranu není kontrolní komise Armády ČR. Máme parlamentní demokracii, kdy Parlament kontroluje vládu, která zodpovídá za obranu, a řídí ji prostřednictvím ministerstva obrany. To znamená, že Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny kontroluje vládu v oblasti obrany, tudíž ministra a ministerstvo, nikoliv armádu a náčelníka generálního štábu,“ dodali.

Řehkovo veřejné potvrzení vztahu údajně urychlila plánovaná dehonestující kampaň. „Mám z více věrohodných zdrojů potvrzeno, že se na mě systematicky chystá informační operace s cílem mě veřejně zdiskreditovat a znevěrohodnit. Jsou účelově šířeny různé informace, dezinformace a interpretace, mimo jiné i z mého soukromého života, které nijak nesouvisí s mojí prací,“ uvedl generální náčelník armády pro Blesk.

Další potvrzení o čerstvém partnerském vztahu přišlo i ze strany poslankyně Michaeli Opltové. „Vstupuji do další životní etapy s novým partnerem,“ napsala členka výboru pro obranu na síti X v pátek brzy ráno. Tak jako Řehka ve svém příspěvku prosí o respektování soukromí.

„Ne vše v životě vychází tak, jak bychom si přáli. Ani moje manželství není výjimkou. Po náročném období jsme s manželkou Irenou v odluce,“ uvedl náčelník generálního štábu ve čtvrtek. Dále ve svém příspěvku žádá o pochopení a respektování soukromí jeho rodiny a blízkých.

Autoři: ,