Nový facelift BMW iX 2024 se drží kontroverzního designu

Přidat na Seznam.cz

BMW iX je možná jedním z nejkontroverznějších automobilů poslední doby, ale BMW se při faceliftu tohoto plně elektrického SUV drží svého. Už teď lze jasně rozeznat některé nové stylistické prvky, informuje portál AutoExpress.

Doba vývoje BMW iX byla poměrně dlouhá, vůz byl před uvedením na trh v roce 2021 předznamenán konceptem Vision iNext z roku 2018. Facelift přicházející koncem roku 2024 by se zdál být pro životní cyklus iX vhodný, zejména s ohledem na to, že další generace elektromobilů BMW sedících na platformě Neue Klasse má přijít od roku 2025.

Změněná potkávací světla

Patrné je, že zaslepená mřížka chladiče zůstane ve stejné velikosti a tvaru, ačkoli středová lišta v místě, kde se nachází radarový systém, dostala nový vzor. Také přední světlomety zůstávají stejné s tím rozdílem, že se změnil podpis potkávacích světel na svislé pruhy namísto vodorovných, které má současný vůz. Kamufláž pokrývá přední nárazník a zde je možný nový design s úpravou bočních vstupů vzduchu a spodních vstupů pro lepší účinnost.

Nový zábavní systém

Zatímco zadní světla vypadají beze změny oproti dřívějšku, na nárazníku přibyla obrovská lišta naznačující, že zde došlo ke kompletní změně. Na fotografiích můžeme jen tak tak nahlédnout do interiéru faceliftovaného iX a hned je zřejmé, že sestava dvou 14,5palcových obrazovek zůstane zachována. Na obrazovkách však bude nejnovější informační a zábavní systém BMW iDrive. 

Dojezd až 614 km

Na velké SUV má iX s baterií o kapacitě 105,2 kWh působivý dojezd až 614 km ve verzi xDrive50, zatímco nižší modely dostanou 71kWh jednotku s dojezdem 425 km. Ačkoli neočekáváme, že by se do iX montovaly nové baterie, měli bychom se u nového modelu dočkat zvýšení účinnosti a dojezdu, aby držel krok s novějším, menším SUV BMW Neue Klasse X. 

Bude to stát pár milionů

Cena současného vozu začíná na 2 257 000 Kč ve výbavě xDrive40, cena vrcholné verze iX M60 s dojezdem je 3 620 000 Kč. Ceny se budou pravděpodobně zvyšovat v celé modelové řadě iX, čímž si BMW udrží pozici blízkého konkurenta SUV Mercedes EQE, Audi Q8 e-tron a připravovaného Polestaru 3.

Zdroj: AutoExpress