Land Rover Defender se vzdává benzinového šestiválce a nabízí přeplňovaný osmiválec

Přidat na Seznam.cz

Úspěšná řada Land Roveru Defender byla vylepšena, přibyl nový luxusní sedmimístný vůz, výkonnější vznětový motor a nový přeplňovaný osmiválec, který nahradí benzínový šestiválec.

Modernizace přichází čtyři roky po uvedení Defenderu generace L663 na trh, a přestože není tak významná jako plnohodnotný facelift, přináší řadu důležitých motorových a estetických úprav.

Co se změnilo

Hlavní změna u modernizovaného Defenderu je pod kapotou, kde byl vznětový motor D300 vyměněn za výkonnější D350 z Range Roveru, čímž se zvýšil výkon o 49 kw a 37 N.m – na 345 kw a 516 N.m – a výsledkem je, že „vše od předjíždění až po tažení je ještě snazší“, uvádí společnost JLR (Jaguar Land Rover Limited).

Společnost JLR zatím nezveřejnila žádné údaje o výkonu nového motoru, ale není pochyb o tom, že motor určitě zlepší čas 0-62 km/h modelu na 7,0 s.

Stejně tak byl nahrazen benzínový řadový šestiválec P400 Ingenium verzí přeplňovaného 5,0 litrového osmiválce s výkonem 419 koní. Plug-in hybridní Defender mezitím vyměnil své uspořádání P400e za odladěnou konfiguraci P300e, i když – v rozporu s informacemi, které JLR dříve uvedla – stále s čtyřválcovým motorem o objemu 2,0 litry, nikoliv tříválcovým, který používají modely Evoque a Discovery Sport.

Interiér

Hlavní novinkou v kabině je zavedení nového balíčku Captain Chairs pro Defender 130, který vymění prostřední lavici za dvojici samostatných křesel – s přístupem na tři zadní sedadla.

Standardně vyhřívaná a větraná sedadla se snadným přístupem k dvojici držáků na nápoje uprostřed přinášejí komfort pro cestující ve druhé řadě a jsou k dispozici pro modely Defender X a V8.

Pro příští rok bude v nabídce také nová edice 110 Sedona. Ta má na zakázku vyrobený červený lak, černé čalounění a na přání polep na kapotě zobrazující skalnatý terén stejnojmenného pouštního města v Arizoně, píše server Autocar.

Cena

Ceny začínají na 1 550 000 korun za Defender S 90 a 1 758 000 korun za nejnižší verzi komerční varianty Hard Top. Vrcholná verze 130 stojí od 2 372 000 korun.

Zdroj: Autocar