Hokejová horečka stoupá. Češi zahájí domácí MS. Jaká je optimální sestava podle dat?

Přidat na Seznam.cz

Trenéři národního týmu před domácím světovým šampionátem čelí velkému tlaku. Zraky všech fanoušků, včetně těch svátečních, se upínají k sestavě, která dnes večer s Finskem nastoupí. Čím dál více se přitom nejen v hokeji stává populárnější datová analýza. Jaká by tedy byla optimální sestava podle dat nejen z nedávných Českých her?

Obrana

Podle očekávání by měl v prvním páru figurovat Radko Gudas, ke kterému se jako ideální varianta jeví Michal Kempný. Gudas by mohl hrát ve dvojici klidně i s Hájkem, se kterým soupeře pustili do méně střeleckých příležitostí. Vedle Hájka by mohl zase nastupoval Špaček, jemuž se nedařilo po boku s Jakubem Krejčíkem. V dobrém světle se pak prezentovalo duo Kundrátek – Ščotka, které výrazně podpořilo útočné snažení našich. Druhý jmenovaný ale zatím nebyl dopsán na oficiální soupisku. Nejvíce přehrávanými obránci Čechů byli Krejčík s Ruttou, které by tak bylo vhodné stavět do dvojice s někým jiným. V tréninku se Krejčík objevil vedle Gudase a Hájek zase po boku Kundrátka. Podle dat by ovšem bylo lepší vedle Kundrátka postavit Ščotku.

Složení v tréninku: Gudas – Krejčík, Rutta – Kempný, Kundrátek – Hájek, Špaček – Ščotka.

Útok

Centrem číslo jedna by se měl stát pardubický Lukáš Sedlák, vedle kterého se zřejmě objeví Červenka a Kaše. Tito hráči si zatím spolu zahráli pouze v krátkém intervalu. Červenka se tedy alespoň pro začátek nebude objevovat v útoku s Dominikem Kubalíkem. Tento tandem si na loňském MS přitom rozuměl. Roman Červenka však tentokrát bude mít spíše střeleckou roli, stejně jako Kaše. Šance by jim měl vytvářet právě Sedlák.

Vedle Kašeho se ale dobře prezentoval Ondřej Palát. Na soupeře platila zejména jejich dynamika, která fungovala i při hře v oslabení. Pokud by k těmto dvěma hráčům přibyl Lukáš Sedlák, mohlo by se jednat zřejmě o nejlepší možné složení formace pro rychlé protiútoky. Červenka by si pak mohl osvěžit osvědčenou spolupráci s Dominikem Kubalíkem, a jako třetí do party by se nejvíce zamlouval jeden z dvojice David Tomášek – Michal Kovařčík. Druhý jmenovaný měl v Brně největší individuální podíl na českých šancích. I on však zatím figuruje mimo soupisku.

Ve třetí lajně by se měla objevit posila z Toronta David Kämpf. K němu by se měl přidat nejpilnější český střelec při hře 5 na 5 Matěj Stránský a Daniel Voženílek. Stránskému zatím schází lepší produktivity, vyniká naopak v úspěšnosti dostat se do útočného pásma. Tato formace by měla sázet zejména na poctivost, důraz a pracovitost, což svými schopnosti podtrhuje Voženílek.

Čtvrtý útok pak bude spoléhat hlavně na rychlost. Tou je proslulý Jakub Flek a Ondřej Beránek, jejichž brejky by mohly na soupeře platit. Opět by se zde hodil již zmiňovaný Kovařčík, jenž podle dat vypadá mnohem lépe než Kondelík.

Složení v tréninku: Kaše – Sedlák – Červenka, Kubalík – Tomášek – Palát, Stránský – Kämpf – Voženílek, Flek – Kondelík – Beránek.

Přesilovky

Tady by měl v roli střelce působit Dominik Kubalík, který by využil spolupráci s nahravačem Červenkou. Rulík pokaždé sázel na varintu se čtyřmi forvardy, ideální složení přesilovek by podle dat z brněnského turnaje vypadalo takto: Kempný – Kubalík, Palát, Tomášek – Sedlák; Kundrátek – Červenka, Kaše, Stránský – Voženílek.

Od věci by nebylo ani přesunout Paláta nalevo místo Tomáška a mezi kruhy poslat Kašeho. Palát je kreativnější hráč a dostal by více prostoru. V přesilovkách si v předbrankovém prostoru dobře počínal i Kondelík, který by ve druhé pětce mohl nahradit třeba Voženílka.

zdroj: livesport