Jihomoravský kraj podpoří záchranu zříceniny pálavského hradu Děvičky

Jeden z ikonických symbolů jižní Moravy – mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších. Ročně ji navštíví víc než 100 tisíc turistů. Návštěvnická obliba i stáří původní stavby se ale začaly podepisovat na stavu památky, kterou se už několik let snaží zachránit projekt na její sanaci. K jeho finanční podpoře se teď připojuje i Jihomoravský kraj.

S prvními opravami nejnutnějších míst zříceniny hradu Děvičky se začalo už v roce 2021, kdy kromě zachování hradních pozůstatků bylo potřebné řešit i bezpečnost turistů. Spolek Památky Pálavy tehdy nainstaloval zábrany do oken hradu a postupně začal s obnovou přístupových cest a kultivací nejtěsnějšího okolí Děviček.

„Za cíl jsme si dali sanaci hradu v takové podobě, v jaké ho známe dnes. Kvůli tomu bylo nutné usměrnit návštěvnický provoz a oslovit potřebné partnery k tomu, abychom tenhle kus historie mohli obdivovat i nadále. Navázali jsme spolupráci s okolními obcemi, archeology, od Lesů ČR, kterému zřícenina patří, máme zápůjčku na správu hradu do roku 2040. Spolupráce s Jihomoravským krajem je pro nás důležitá kvůli formální, finanční, ale i morální podpoře,“ říká místopředseda spolku Marek Sklenář.

Kraj podá pomocnou ruku

Za poslední 3 roky spolek proinvestoval 6,5 milionu Kč na nutných opravách. Letošní plány odhaduje na 4 miliony Kč – sanovat by se měla ve druhé etapě dělová bašta, vně které vznikne pro návštěvníky vyhlídka. Inspiraci čerpaly Památky Pálavy u profesionálů, kteří mají za sebou třeba rekonstrukci hradu Helfštýn – oceněnou hlavní cenou České ceny za architekturu 2021. „Za vším, co nese pořádné ovoce stojí nadšení. Tady se dala dohromady banda lidí, kterým není jedno, co se děje s kusem naší krajiny a naší historie a těším se na to, jak Děvičky promění,“ říká hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Naše současnost se stane součástí naší historie. Byl bych nerad, kdyby se součástí historie Jihomoravského kraje v 21. století stal zánik krásné památky, která inspirovala řadu pověstí a pohádek,“ doplňuje náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch František Lukl.

Základem je plán oprav

Do projektu je kromě Lesů ČR, jakožto majitele objektu, zapojena taky Správa CHKO Pálava, obec Pavlov, Ministerstvo kultury, Regionální muzeum v Mikulově, Národní památkový ústav Brno, pod jehož dohledem k sanaci památky dochází, a další partneři, včetně individuálních donátorů. „Spolupráce bude fakticky fungovat tak, že si se spolkem každoročně projdeme plán oprav a poměrnou část finančně zajistíme. Děvičky za sebou už teď mají velký kus práce, ale ještě větší před sebou. Náročnost oprav spočívá taky v nutnosti použití technologií a postupů ze 13. a 14. století, odkud známe dnešní podobu hradu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.*

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down