Rajčata jsou jednou z nejpopulárnějších zelenin v zahrádkách po celém světě. Ať už je pěstujete pro jejich šťavnatost, která oživí každý letní salát nebo pro jejich bohatou chuť, která vynikne v domácích omáčkách, rajčata jsou skutečnou radostí pro každého zahrádkáře.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Geeky Greenhouse – 7 chyb, kterým se vyhnout při pěstování rajčat

Zdroj: Youtube

Nedostatečné světlo

Sazenice rajčat potřebují dostatek světla pro zdravý růst. Mnoho zahrádkářů začíná své sazenice pěstovat uvnitř domu nebo ve skleníku, kde nemusí mít dostatek přirozeného světla. Když sazenice nedostávají minimálně 6-8 hodin přímého slunečního světla denně, mohou začít růst slabě a spíše se vytahují, než zahušťují.

Zajistěte, že vaše sazenice mají dostatek světla. Pokud pěstujete sazenice uvnitř, umístěte je do blízkosti okna, které směřuje na jih, nebo použijte kvalitní rostlinné světlo. Ujistěte se, že světlo je dostatečně blízko nad sazenicemi, ideálně jen několik centimetrů nad vrcholy rostlin.

Přelévání

Další běžnou chybou je přelévání sazenic. Rajčata preferují vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu. Příliš mokrá půda může způsobit hnilobu kořenů a další problémy, jako je napadení plísní.

Zalévejte sazenice opatrně. Půda by měla být vlhká, ale nikdy ne mokrá. Nejlepší je zalévat rostliny odspodu, například pomocí podmisky. To povzbudí kořeny, aby rostly dolů, a zároveň sníží riziko onemocnění listů, která mohou vzniknout při zalévání shora.

Nedostatečná nebo přehnaná výživa

Sazenice rajčat potřebují správné množství živin pro optimální růst, ale jejich přebytek nebo nedostatek může být škodlivý. Například příliš mnoho dusíku může vést k bujným, zeleným listům na úkor tvorby plodů.

Použijte vyvážené hnojivo, které je speciálně formulované pro pěstování rajčat. Aplikujte hnojivo podle doporučení výrobce a sledujte reakci sazenic. Pokud vypadají slabě nebo mají světlé listy, může to být znakem nedostatku živin.

Předčasné vysazování ven

Vysazování sazenic ven příliš brzy je častou chybou, která může vést k poškození nebo smrti rostlin kvůli náhlým mrazíkům nebo nízkým teplotám.

Před vysazením sazenic ven je důležité, aby byly řádně otužovány. Začněte tím, že sazenice postupně vystavujte venkovnímu prostředí, nejprve jen na krátké období a postupně zvyšujte čas, který tráví venku. Ujistěte se, že nebezpečí mrazů už pominulo, než sazenice trvale přesunete ven.

Nedostatečná prevence proti škůdcům a nemocem

Rajčata jsou náchylná k řadě škůdců a nemocí. Ignorování preventivních opatření může vést k rozšíření škodlivých organismů, což může zničit celou úrodu.

Pravidelně kontrolujte sazenice na přítomnost škůdců a známky nemocí. Používejte organické pesticidy a fungicidy, pokud je to nutné, a vždy se snažte o zdravé, vyvážené prostředí, které přirozeně omezuje škůdce a nemoci. Rotace plodin a odstranění infikovaných rostlin také pomáhá v prevenci.

Pěstování rajčat může být velmi odměňující, pokud se vyhnete základním chybám v péči o sazenice. S pravými znalostmi a trochou péče můžete vychovat zdravé rostliny, které vám poskytnou bohatou úrodu chutných rajčat. Pamatujte, že každá rostlina je jedinečná, a co funguje pro jednu, nemusí nutně fungovat pro všechny.

Související články

Zdroj: tomatofest.com