Americká námořní pěchota obdrží robotické raketové systémy NMESIS

NMESIS poskytne praporům vysoce mobilního dělostřeleckého raketového systému námořní pěchoty (HIMARS) protilodní střely, které pomohou bránit invazní pláže.

Americké ministerstvo obrany koncem dubna 2024 podepsalo smlouvu se společností RTX Corporation (dříve Raytheon Technologies) na první dodávku systému v hodnotě téměř 50 milionů dolarů (cca 1,2 miliardy korun).

Komplex NMESIS (Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System) kombinuje dva odpalovací kontejnery s protilodními střelami NSM, které jsou namontovány na dálkově ovládaném pozemním vozidle ROGUE (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary, zkráceně ROGUE), jež je založeno na podvozku taktického vojenského vozidla JLTV. Toto řešení má zlepšit protilodní schopnosti americké námořní pěchoty (USMC) při podpoře misí na kontrolu vodních ploch.

Každá střela NSM váží 407 kilogramů, může dosáhnout rychlosti 0,7 až 0,9 Mach a zasáhnout cíl na vzdálenost 185 kilometrů. Její délka je 3,96 metru. Střelu NSM lze vypustit z různých platforem. NSM je vybaven kombinovaným naváděcím systémem s inerciálními, satelitními a infračervenými senzory. Cíl je zasažen 125kg bojovou hlavicí. Let k cíli probíhá vysokou podzvukovou rychlostí v minimální výšce nad vodou.

Americká námořní pěchota plánuje používat NMESIS v divizích spolu s raketovými systémy HIMARS. Bezpilotní systémy budou zasahovat námořní hladinové cíle, zatímco HIMARS budou zasahovat pozemní cíle.

NMESIS není považován za plně autonomní odpalovací zařízení, protože jeho systém řízení palby není řízen autonomním řídicím systémem a technologií autonomie. Obsluhuje jej příslušník námořní pěchoty, který je zodpovědný za plánování mise a odpálení střely.

Základní protilodní raketový systém byl poprvé testován v roce 2020. V srpnu 2021 se NMESIS zúčastnil cvičení, během něhož byl shozen z dopravního letounu C-130 a poté odpálen raketou NSM na vyřazenou fregatu Ingraham. Po úspěšném testování však námořní pěchota obdržela pouze dva systémy a program byl pozastaven až do současného rozhodnutí o pořízení NMESIS ve velkém měřítku.

Zdroj: Armyinform