Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Češi jsou národ alergiků, úlevu jim mohou přinést doplňky stravy, říká Trime

9 z 10 Čechů trpí alergií – s tímto zjištěním přišel průzkum agentury Ipsos. Čísla o vysoké míře alergií přinesla i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, podle které trpí alergiemi až 40 % Čechů. Český startup Trime, zabývající se vývojem vlastních doplňků stravy, dodává, že příznaky alergií, jako je například svědění očí či vodnatá rýma, lze zmírnit i suplementací. Mezi doplňky pomáhající úlevě od alergických symptomů patří například vitamin C, D, zinek nebo omega-3 mastné kyseliny. Podle Trime je však důležité, aby uživatelé suplementů vyhledávali pouze takové produkty, u kterých si budou jisti maximální kvalitou a které nebudou samy původcem alergických reakcí.

„Suplementy jsou účinný prostředek, jak tělu dodávat potřebné látky, které dnešní nutričně nedostačující potraviny bohužel neposkytují. Kromě komplexní podpory zdraví však mohou některé doplňky stravy také tlumit alergické reakce, které jsou s jarem opět na vzestupu,“ vysvětluje Jakub Přibyl, nutriční specialista a produktový vývojář Trime.

Nedostatkem vitaminů k rozvoji alergií
Trime upozorňuje, že v boji s alergiemi mohou pomoci látky, které mají v lidském těle imunomodulační účinky, tedy přímo ovlivňují zánětlivé dráhy vyvolané alergenem. Například vitamin D působí na receptory celé řady imunitních buněk. Ty jsou následně schopné syntetizovat biologicky aktivní vitamin D potřebný k utváření imunitní odpovědi.

„Nedostatek vitaminu D je celosvětový problém. V Česku jím podle řady studií trpí i více než 80 % obyvatel. Jeho deficit však může vést k rozvoji některých alergických onemocnění, včetně astmatu či potravinových alergií. Některé studie ukazují, že po suplementaci vitaminu D došlo ke zlepšení alergických projevů,“ komentuje Přibyl.

Prevence už od těhotenství
Z dalších důležitých látek schopných omezit projevy alergických reakcí uvádí Trime zinek. Ten totiž pomáhá snížit citlivost žírných buněk, které po kontaktu s alergenem uvolňují histamin. Antialergického efektu můžeme podle Trime dosáhnout i pravidelným příjmem dostatečného množství omega-3 mastných kyselin. „Bylo prokázáno, že u dětí žen, které omega-3 mastné kyseliny suplementovaly v těhotenství, se alergické reakce projevovaly výrazně méně častěji,“ doplňuje Přibyl s tím, že alergickým reakcím lze také předcházet celkovou péčí o střevní mikrobiom kvalitní a pestrou stravou, která eliminuje průmyslově zpracované potraviny, bílý cukr nebo alkohol.

Hledejte kvalitu, ne další alergeny
Trime rovněž upozorňuje na důležitost výběru maximálně kvalitních suplementů. Zákazník se totiž může na trhu setkat i s doplňky obsahujícími látky, které jsou samy původcem alergických reakcí. O tom se společnost přesvědčila při vývoji vlastních produktů během nezávislých laboratorních testů celulózových kapslí. Ukázalo se, že kapsle obsahovaly ve velké míře toxický ethylenoxid, jehož výskyt je v potravinářství v nadlimitních hodnotách přísně zakázán.

„Zákazníkům bych doporučil, aby si vybírali takové doplňky stravy, které se svým složením a biochemickým působením maximálně blíží reálným potravinám. U takových suplementů zvyšujete šanci, že vám při pravidelné konzumaci nebudou škodit, naopak vám mohou skutečně pomáhat,“ radí Přibyl.

Zdroj a foto: Trime

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *