ČTK

10. 5. 2024

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi (ODS). Společně diskutovali o případných dalších využitích i o tom, jak se rozvíjí talentovaní v Česku. ČTK to po setkání řekl mentor týmu Jan Spratek z Planetária Praha. Fiala týmu poděkoval za reprezentaci. Podle Spratka by chtěl podpořit to, aby se s talenty, jako jsou studenti v týmu LASAR, více pracovalo.

Čeští středoškoláci uspěli v konkurenci více než 2000 týmů, uvedl Spratek. „Tým LASAR přišel s naprosto unikátní metodou jak deorbitovat nebo restartovat nefunkční družice, tak abychom lépe a efektivněji zabraňovali potenciálním budoucím problémům v kontextu kosmického odpadu,“ řekl. S nápadem, jak na dálku opravit nefunkční družice, zvítězili středoškoláci ve dvou ze tří kategorií. Prezentovali jej návštěvníkům kosmického centra, astronautům nebo kosmickým inženýrům z NASA.

„Vítězství našich studentů v této prestižní soutěži považuji za mimořádný úspěch. NASA je symbolem špičkového vesmírného výzkumu a inovací, být oceněn v takovém prostředí je známkou jejich výjimečného talentu. Schopnost přicházet s moderními technologickými řešeními je klíčová pro budoucí konkurenceschopnost naší země,“ uvedl premiér. Týmu předal pamětní listy.

Studenti v projektu by podle Spratka mohli působit jako „orbitální uklízeči kosmického prostoru“. Jednou z možností je vyvolat restart družice. „Ony se sami restartují, akorát někdy ten restart z nějakého softwarového důvodu nemůže nastat a my bychom to dokázali vyvolat,“ řekl Spratek. „Druhá věc je urychlení zániku těch malých nebezpečných, řeknu projektilů, které tam krouží, rozbitých družic,“ dodal.

K vyvolání restartu družic by se využíval laserový paprsek. „Vypnout a zapnout je ten hlavní popis,“ řekl Spratek. Tým nyní testuje možnosti restartování družic v laboratorních podmínkách, řekl dříve ČTK Simon Klinga, vedoucí projektu z Gymnázia Bystrc v Brně. Na základě toho prověří, zda se vyplatí postavit velké laserové rameno pro opravu satelitů, s jehož modelem v soutěži studenti uspěli.

„Budeme připravovat pozemní testy přímo s těmi součástkami, abychom věděli, jak se to chová při daných pulsech,“ řekl Spratek. Některé testy by se podle něj mohli uskutečnit už letos. Poté začnou řešit, jak dostat paprsek přes atmosféru či případnou konstrukci pro družici. „Bude to samozřejmě projekt, který bude velmi drahý, ani nechci dávat žádnou cenovku, ale který opravdu dokáže řešit velmi dražší problém“ řekl.

Zda by se svazek laserových paprsků vysílal ze Země nebo z oběžné dráhy je podle něj nyní předmětem výzkumu. Laserové rameno by podle Spratka mohlo být umístěné například na družici. „Anebo co je velká úvaha teď, že by to laserové rameno bylo třeba na robotickém rameni mezinárodní kosmické stanice,“ řekl.

Tým bude o víkendu svůj model prezentovat na festivalu Maker Faire na pražském Výstavišti.

Související témata

Přečtěte si také

Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší
Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší

Česká bankovní asociace uvádí za první tři měsíce letošního roku 21 tisíc klientů, kterým z napadených účtů zmizelo přes 357 milionů korun.

Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda
Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda

Eurozóna už Česku není elitním klubem, uvedl Kovanda na svém účtu X a dále sdělil, že se v pátek zhoršil rating Francie, Estonska, Lotyšska i Litvy – zemím, které všechny používají euro.

35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně
35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně

Zatímco protesty ve východní Evropě, včetně Československa, vyeskalovaly v roce 1989 do změny politického uspořádání, Peking se rozhodl vybrat od studentů a dalších protestujících daň nejvyšší...

Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily
Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily

Dr. Anthony Fauci se během slyšení v Kongresu USA 3. června zřekl svého dlouholetého vedoucího poradce a uvedl, že tento úředník porušil federální pravidla tím, že používal osobní e-mail pro služební účely a upravil tiskovou zprávu příjemce vládního grantu.

Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč
Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu na konci května dosáhl 210,4 miliardy korun, prohloubil se z dubnových 153,1 miliardy Kč.