Pavouci lákají svou kořist velmi rafinovanými způsoby – tito lstiví pavouci nespoléhají jen na své sítě. Předstírají nebo lákají na svou barvu

Přidat na Seznam.cz

Od předstírání, že jsou kořistí, až po lákání kořisti pomocí oslnivých vzorů – tito lstiví pavouci nespoléhají jen na své sítě.

Zatímco mnozí pavouci čekají, až jejich síť polapí kořist, která se potuluje kolem, jiní pavouci nenechávají svou potravu na náhodě. Tito pavoukovci mají rafinované techniky, jak vylákat kořist z její komfortní zóny a nalákat ji do pasti.

Pavouci toho využívají a pomocí svého vzhledu, pachu a hmatu lákají důvěřivé bezobratlé přímo do svých osmi náručí. Pavučiny nemusí být krásné, aby byly funkční a zachycovaly potravu. Složitost pavučin některých pavouků, například pavouků z rodu Argiope, však hraje klíčovou roli při lákání kořisti do záhuby.
Vědci v terénu i v laboratorních podmínkách zjistili, že pavučiny s hustšími vzory bílých hedvábných pásů ve středovém náboji jsou pro některou kořist atraktivnější. Pruhy slouží jako ozdoby odrážející ultrafialové paprsky, které hmyz přitahují.

Druh pavouka sklípkana Epicadus heterogaster se vyvinul tak, že vypadá podobně jako drobný bílý květ spočívající na listu, a výzkumy naznačují, že jeho břicho se třpytí tím, že odráží slunce. Tento třpyt je pro lidské oko nepostřehnutelný, ale upoutá pozornost včel a much.

Jiný druh krabího pavouka, Phrynarachne, se vyvinul tak, že vypadá jako ptačí trus. Zatímco odborníci si dlouho mysleli, že jde o trik, který slouží především k úniku před predátory, vědci nedávno zjistili, že účinně láká i nic netušící mouchy, které chtějí do trusu naklást vajíčka nebo ho využít jako zdroj potravy.

Zdroj: nationalgeographic.com