Akcie hry Roblox strmě padají, hráči utrácejí méně peněz

Přidat na Seznam.cz

Tento týden zažily akcie společnosti Roblox strmý pád. Propadly se totiž o více než 20 %. Výdaje hráčů za první čtvrtletí se totiž výrazně zpomalily jak píše deník CNN.

Meziroční nárůst však činí 17 %. Tedy průměrný počet denních aktivních uživatelů byl 77,7 milionu. Ovšem i když komunita hráčů narůstá, tak je ještě potřeba dokázat, že má nové zdroje růstu příjmů zejména do budoucna. Základna hráčů je tvořena především teenegery. Společnost se však snaží, aby přilákala na hraní i mladší a starší hráče. Ceny akcií se pohybují kolem 23 dolarů. v předchozích měsících to bylo i 45 dolarů. Nejlepší bilanci však měla u vstupu na burzu v roce 2021, kdy se ceny akcií pohybovaly nad 130 dolary.

Vysoké provozní náklady nejsou pozitivní

Společnost Roblox má momentálně především problém s vysokými provozními náklady. Navíc se snaží udržet rychlý růst s ostatními společnostmi. Přesto se zdá, že nejen analytici, ale i investoři zůstávají trochu optimističtí.

Roblox se totiž rozvíjí celkem dobře, a to už od roku 2006. Tato platforma umožňuje hrát hry, které vytvořili uživatelé a dává možnost vytvořit vlastní hry. Navíc se ve hře může hráč setkávat a navazovat přátelství s jinými hráči. V budoucnosti by to také mohlo být místo k randění.

Celkově se firmě daří

Pozitivní je to, že aktivní uživatelé stráví s hrou až 2,5 hodiny. V USA pak hraje Roblox polovina mladých lidí ve věku 12 až 17 let. Ovšem nejen v USA je hra oblíbená. Ujala se v Asii i v Evropě. Mezi největší hity patří simulátor domácích mazlíčků nebo fungující virtuální město.

Společnost hodlá také vydělat na reklamách a tak hráčům od 13 let budou zobrazovány videoreklamy. Navíc na začátku roku přestavila společnost Roblox chatbota s umělou inteligencí. Chatbot má fungovat v 16 jazycích.

Zdroj: CNN