Unikátní miniatury. Bronzové modely Krnova ukazují, jak město změnil průmysl

  14:30
Jak vypadala tamní zástavba v 18. století a jak ji později proměnila průmyslová revoluce, ukazuje dvojice bronzových modelů nově umístěných u krnovské koncertní síně sv. Ducha.

Modely historické zástavby Krnova ukazují, jak okolí koncertní síně sv. Ducha vypadalo v druhé půlce 18. století a jak o sto padesát let později. Miniatury stojí v místě komína krnovské barvírny a dotvořily nové veřejné prostranství vzniklé na jejím místě. (10. května 2024) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Miniatury podoby Krnova z roku 1779 a z přelomu 19. a 20. století završily rozsáhlou revitalizaci lokality, spjaté s nejstaršími dějinami i průmyslovou činností v Krnově.

„Modely se nacházejí v novém veřejném prostranství u koncertní síně. Za 1,2 milionu korun je zhotovili slévači krnovských Spojených sléváren podle návrhu designéra Radima Kučery. Umístěny byly na betonové pylony v místě komína bývalé barvírny,“ upřesnila mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Modely historické zástavby Krnova ukazují, jak okolí koncertní síně sv. Ducha...

Veřejné prostranství s novou zelení a mobiliářem z části někdejšího průmyslového areálu vzniklo před dvěma lety. Instalace modelů teď jeho revitalizaci symbolicky zakončila.

Lokalita je spojená s nejstaršími dějinami města – stávala tam jedna z městských bran, Hlubčická, a mezi hlavní městskou a vedlejší parkánovou hradbou i nejstarší krnovská cechovní barvírna. Později se tam rozšířil barvířský průmysl.

„Díky rozsáhlému archeologickému průzkumu je pod úrovní terénu schodištěm zpřístupněná část středověké uličky z říčních valounů,“ popsala Círová. Vidět je i archeology odkrytý systém barvířských kádí, jehož základy včetně odtokového kanálu jsou vyznačené v povrchu prostranství.

Bronzové miniatury tamní zástavby vznikly díky 3D tisku v kombinaci s ručním dřevomodelářstvím. Krnovští slévači miniatury městské zástavby vyráběli poprvé.

„Vyrobené a povrchově upravené modely jsme formovali do křemičitého písku a do pískových forem gravitačně odlévali cínový bronz. Surové odlitky jsme pak řezáním zbavili vtokových soustav a nálitků. V další fázi přišlo na řadu náročné ruční broušení povrchů a strojní obrábění, například při zhotovení oken jednotlivých objektů,“ popsal výrobu jednatel Spojených sléváren David Pakosta.

Unikátní miniatury jsou k vidění u koncertní síně sv. Ducha v Krnově.

Unikátní miniatury jsou k vidění u koncertní síně sv. Ducha v Krnově.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor: