‚Vím pouze o dvou.‘ Většina lékařů v pardubické nemocnici nestáhla výpověď ani po nabídce příspěvků

Na konci března podalo v pardubické nemocnici výpověď 56 lékařů, což je 13 procent z jejich celkového počtu. Vedení před třemi týdny nabídlo zvýšení příplatků za práci v noci a o víkendu pro všechny zaměstnance pěti krajských nemocnic. Výpovědi ale zatím stáhlo jen minimum lékařů, řekl předseda místní organizace Lékařského odborového klubu (LOK) Pardubice Ján Motešický.

Aktualizováno Pardubice (Aktualizováno: 17:23 10. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohotovost je v areálu Pardubické nemocnice v budově číslo 8.

Na konci března podalo v pardubické nemocnici výpověď 56 lékařů, což je 13 procent z jejich celkového počtu | Zdroj: Pardubická nemocnice

„Vím pouze o dvou. V současnosti už ale každý lékař jedná s vedením nemocnice individuálně, jde to mimo LOK,“ uvedl Motešický. Většina lékařů podle něj možná vyčkává, jakou výplatu dostanou za minulý měsíc a zda se do ní již promítne nabídka vyšších příplatků. LOK s ní souhlasil, řekl Motešický.

‚Konflikt mezi lékaři a vedením.‘ V pardubické nemocnici podalo výpověď přes padesát doktorů

Číst článek

Mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová dvě stažené výpovědi potvrdila. „Minulý týden proběhla v Pardubicích schůzka lokálního lékařského odborového klubu a návazně jsme obdrželi dopis, v němž zástupci lékařů formulovali některé další otázky a podmínky. S autory dopisu se sešli zástupci vedení personálního úseku a Pardubické nemocnice. Položené otázky diskutovali a přislíbili odeslat lékařům písemnou odpověď v průběhu příštího týdne. Jednání tak stále pokračují,“ sdělila Semrádová.

Lékařské odbory do jednání vstupovaly se třemi okruhy požadavků. Kromě zvýšení příplatků za noc a víkend požadovaly také vyšší bonifikaci zkrácených úvazků a ještě výraznější benefit zaměstnanců ve formě studijního volna. 

Frustrace z neplnění závazků

Motešický už dříve uvedl, že důvodem výpovědí lékařů byla jejich dlouhodobá frustrace z neplnění závazků ze strany vedení nemocnice, netransparentní a nepřesné odměňování personálu a chybějící komunikace ze strany společnosti. Vedení nemocnic vyhovělo jen prvnímu požadavku.

Nemocnice se dohodla na vyrovnání s rodinou chlapce v kómatu. Upadl do něj po trhání mandlí

Číst článek

Výpovědi podali lékaři ze šesti oddělení, deset na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Péči v nemocnici to zatím neohrožuje, výpovědní lhůta trvá do konce května.

Pod krajskou společnost Nemocnice Pardubického kraje patří nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. V lednu se dohodla s odbory, že v nich vzrostou lékařům mzdy o 5000, 8000 a 15 000 korun měsíčně, všem ostatním pracovníkům o osm procent.

Podle zdravotnické firmy vyšla zaměstnancům nadstandardně vstříc, zvýšení mzdy je součástí nárokových složek, u lékařů a sanitářů se celý nárůst promítá přímo do tarifů. Změny se týkaly již lednových mezd.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme