Freddie Mercury a Montserrat Caballé vytvořili průkopnické album Barcelona

Freddie Mercury a Montserrat Caballé vytvořili průkopnické album Barcelona

Foto: nelsonart / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

​​​​​​​Duety rockového zpěváka a operní pěvkyně. Působí toto spojení překvapivě? V dnešní době už to tak neobvyklým spojením není, někteří rockoví nebo popoví zpěváci nazpívají duet se slavným operním zpěvákem či operní divou. Tento nápad byl ale v osmdesátých letech průkopnický. Kdo se odvážil jít do tohoto odvážného projektu?

Freddie Mercury a Montserrat Caballé

Freddie Mercury si nahrávkou alba Barcelona ve spojení s operní divou Montserrat Cabbalé splnil celoživotní sen i ambice. Věděl totiž, že mu bohužel v životě nezbývá moc času kvůli jeho nevyléčitelnému onemocnění AIDS. Freddie Mercury miloval operu a album Barcelona i živé vystoupení na pódiu bylo dovršením a splněním jeho snu. Vždy si chtěl zazpívat na pódiu s operní pěvkyní i s orchestrálním doprovodem.

Montserrat Caballé byla operní pěvkyně španělského původu. Freddie Mercury se zařadil mezi diváky v londýnském Royal Opera House představení Luciana Pavarottiho. Pavarotti samozřejmě na prknech opery exceloval, avšak Freddieho Mercuryho velmi nadchl hlas operní pěvkyně Montserrat Caballé.

V roce 1987 začala spolupráce těchto dvou odlišných hudebních světů na průkopnickém albu „Barcelona“. Sloučení rockového zpěváka a operní pěvkyně působilo neotřele. Vždy, když se přijde s nějakou novinkou, nedá se odhadovat, jak to posluchači i hudební kritici přijmou. Je to určitý krok do neznáma. Tento krok se vyplatil, kombinace těchto dvou zástupců odlišných hudebních žánrů zafungovala.

Montserrat Caballé
Montserrat Caballé | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Přístup interpretů k projektu

Na díle je znát přístup obou interpretů k tomuto projektu. Oba byli nadšení, odhodlaní a je znát poctivý záměr při tvorbě tohoto neotřelého počinu v hudební branži.

Album Barcelona začíná titulní písní Barcelona. Zde můžete dobře pozorovat sloučení zpěvákovy obliby i úcty a obdivu k opernímu žánru a procítěné operní vokály španělské operní divy s doprovodem orchestru. Novátorsky také působilo vystoupení na pódiu. Freddie Mercury v tomto duetu doslova překypoval energií.

Reklama

Montserrat Caballé vnímala tento ojedinělý projekt jako revoluci pro svět opery.

Duet Barcelona a olympijské hry

Duet Barcelona se stal v roce 1992 oficiální hymnou olympijských her, které se v katalánské metropoli konaly. Toho se už Freddie Mercury bohužel nedožil. Zpěvák zemřel v roce 1991. Nicméně song Barcelona otevřela ceremonii olympijských her a tím je rockové legendě jistě vzdán hold.

Album Barcelona

Barcelona, La Japonaise, The Fallen Priest, Ensueňo, The Golden Boy, Guide Me Home, How Can I Go On, Oveture Piccante

Toto album bylo vydané v říjnu roku 1988. Mezi producenty byli také Mike Moran a David Richards. Skladby jsou zpívané v různých jazycích. Některé v angličtině, jiné ve španělštině či japonštině.

Jelikož album Barcelona i pódiová prezentace slavily úspěch, Freddie Mercury se konečně dočkal uznání nejen jako člen kapely, ale i jako sólový zpěvák. Před tímto počinem se mu jako sólistovi uznání nedostalo.

Pokud máte chuť, můžete si pustit tento originální a vkusný duet Barcelona.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama