metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 18 °C

Pondělí 3. června 2024. Svátek má Tamara

Stovka stížností. Změny v MHD Ústečany štvou, nenavazující spoje dopravce upraví

  15:52
Zhruba stovku stížností na nedávné přečíslování a změny tras jak autobusových, tak trolejbusových linek eviduje ústecký dopravní podnik. Větší část podle něj pramenila z nepozornosti či nedostatečné informovanosti cestujících. Část podnětů ovšem vezme v potaz a upraví jízdní řády.
Dopravní podnik v Ústí nad Labem mění čísla i trasy linek. Ve městě naplno běží...

Dopravní podnik v Ústí nad Labem mění čísla i trasy linek. Ve městě naplno běží informační kampaň. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

„Reference zatím nejsou pozitivní, co si budeme nalhávat. Stížností máme spoustu nebo spíš upozornění na to, jak nekomfortně se cestující dostávají tam, kam potřebují,“ zhodnotila ředitelka Dopravního podniku města Ústí nad Labem Simona Mohacsi radikální změnu, k níž došlo 1. května.

„Dopravní revoluci“ společnost zdůvodnila nasazením takzvaných parciálních trolejbusů, které disponují kromě trolejí také bateriemi. Najede-li na trasu bez trakčního vedení, dokáže stáhnout sběrače a využít bateriový pohon. Nová vozidla proto nahradila na některých linkách autobusy. Díky tomu dopravní podnik některé trasy spojil, aby parciální vozidla maximálně využil.

Některé podněty a připomínky jsou podle Mohacsi zbytečné, cestující si špatně vyhledali nové číslo spoje nebo koukali na jízdní řád platný ve svátek a o víkendu, přitom chtěli jet ve všední den.

„Jeden cestující si například stěžoval, že před změnou jezdil do práce 36 minut, teď bude jezdit hodinu. Když se podívám do jízdního řádu, vidím, že pojede 31 minut. Po komunikaci s ním zjistím, že si zadal jízdní řád ve svátek a ne ve všední den, kdy trolejbusy jezdí jinak. Doporučila bych cestujícím, aby se podívali jak na jízdní řády na našich stránkách, tak do naší aplikace, kde zjistí, že jim dnes jezdí jiná čísla linek, než byli zvyklí,“ poradila cestujícím.

Kritika zaznívá i na delší intervaly mezi jednotlivými spoji. Konkrétně do čtvrti Střekov jezdí spojů méně. Své o tom ví seniorka Věra Tomanová, která jezdí ze Střekova do centra několikrát týdně na nákupy. „Teď jezdí o linku méně a zbývající dvě mají delší časový interval. Musíme si zvyknout,“ přiblížila současný stav.

Vracet linky nebudou

Další cestující si stěžují, že nenavazují převážně ranní spoje. „O této situaci víme a mírně upravíme ranní jízdní řády. Konkrétně v Olšinkách posuneme odjezdy o čtyři pět minut, aby cestující nemuseli nikde dlouho čekat na přestup,“ vysvětlila Simona Mohacsi s tím, že drobné úpravy jízdních řádů jsou běžná věc, kterou dopravní podnik prováděl i před změnou dopravní obslužnosti. „Akorát nebyla ve středu takového zájmu jako dnes,“ poznamenala ředitelka.

Podněty na nenavazující spoje zaznívaly i z jiných částí města, ale podle Mohacsi není možné všem vyhovět. „Jsou také stížnosti občanů, že byli zvyklí jezdit někam konkrétní linkou a chtějí ji vrátit. Z tohoto důvodu upravovat jízdní řád určitě nebudeme,“ nastínila ředitelka.

Problém s přečíslováním i se změnami tras mají zejména starší lidé. Řidičů či přepravních kontrolorů, již na zastávkách pomáhají cestujícím do nového systému lépe proniknout, se nejčastěji dotazují, který spoj je odveze do nemocnice. „Snaží se cestujícím vysvětlit, která linka kam jede. Po týdnu ostrého provozu plní funkci jakési informační kanceláře, kdy cestujícím v mobilním telefonu vyhledávají spoje. Z pohledu přepravních kontrolorů se už situace stabilizovala,“ poznamenala ředitelka.

Jak se přečíslování a změna tras linek osvědčily v praxi, bude vedení města a dopravního podniku vyhodnocovat až po několika týdnech. „V ostrém provozu jezdíme teprve pár dní, na jakékoliv závěry je ještě příliš brzy,“ zmínila Mohacsi.

K dalším změnám v ústecké MHD dojde od 1. července, kdy začne platit letní jízdní řád a všechny linky tak budou opět jezdit jinak.

ANKETA: Jak hodnotíte novinky v ústecké MHD, které jsou zavedené od 1. května?

Petr Nedvědický ústecký primátor (ANO): „Na nespokojenost se změnami v MHD jsem dostal asi tři dopisy. Ale na nějaké hodnocení zavedených změn je ještě brzy. Vnímám, že kolegové při přípravě vzali v úvahu všechny problematické záležitosti, ať už je to budoucí oprava Benešova mostu, nebo možné využití parciálních trolejbusů. Provést nějaké úpravy v MHD budeme schopni až po nějakém čase.“

Martin Krsek ústecký opoziční zastupitel (PRO! Ústí): „Myslím, že ústecká MHD hrubě poklesla v poskytování komfortu cestujícím. Město chybně uchopilo vůbec smysl městské hromadné dopravy. Měli bychom hledat cesty, jak co nejvíce Ústečanů nalákat do MHD. Změny zavedené od začátku letošního roku povedou ke snížení počtu lidí, kteří budou MHD používat. Řada jich přejde na individuální dopravu. Já osobně změny vnímám velmi negativně. Nástupem pouze předními dveřmi od začátku roku se prodlužuje jízda. Co se týká přečíslování a přetrasování, tak jde asi o to se v tom zorientovat. Jednoznačný dopad je snížení komfortu cestování, konkrétně na Střekov se prodloužil interval. Aktuálně sem jezdí trolejbus jednou za dvacet minut. Navíc trolejbusy nabírají poměrně velké zpoždění a není možné se spolehnout, jestli pojedou v době uvedené v jízdním řádu.“

Iveta Tomková ústecká opoziční zastupitelka a starostka městské části Neštěmice (Vaše Ústí): „Na změny v MHD jsme dostali několik stížností na harmonogram linek, jež jsme přesměrovali na dopravní podnik, který se s tím musí vypořádat, potažmo by se tím měla zabývat rada města. Mám informace, že obyvatelé Neštěmic a Krásného Března jsou z toho zmateni. Ale předpokládám, že si na přečíslování a změnu tras musí lidé zvyknout

26. října 2021

  • Nejčtenější

Příští zastávka má být už za měsíc vždycky na znamení. Cestující mají ze změny strach

30. května 2024  14:40

Autobusy mají již brzy zastavovat pouze za určitých okolností. V souvislosti s plánovaným...

Lázně nejsou jen pro seniory. Člověk by tam měl podle expertů zajet už ve čtyřiceti

28. května 2024

„Do lázní jezdí důchodci.“ „Nic mě nebolí, nepotřebuju tam jet.“ „Nikdo mě tam nedostane, je tam...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Kolosu nad Braníkem nechybí IQ. Momentálně prochází velkou rekonstrukcí

30. května 2024  11:20

Byla sobota 30. května 1964 a most nad Vltavou mezi Braníkem a Malou Chuchlí konečně ožil. Řadu let...

Jennifer Lopez se snaží zkámošit s umělou inteligencí. A vy se budete bavit. Nebo usínat

31. května 2024

STRÁŽCE STREAMU Jak se povedla nová netflixovská sci-fi blbinka Atlas s prkennou Jennifer Lopez v hlavní roli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Merkur v době digitální. Jak se zachraňuje legenda, díky které vznikly kontaktní čočky?

2. června 2024  5:01

Příští rok oslaví sto let. Býval označován za Lego východní Evropy. Akademik Otto Wichterle s...

Hasiči na jihu Moravy dnes odčerpávali po bouřkách vodu ze sklepů i garáží

3. června 2024  20:24

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali po dnešním odpoledním vydatném dešti hasiči v Brně...

Chomutov vítal hrdinu Kämpfa, jeho zlatá hokejka půjde do síně slávy

3. června 2024  20:02

Paradoxně u restaurace Dřevák vítal Chomutov hokejistu, který už má i zlatý glejt na to, že dřevák...

Obezita trápí celé Česko. Vrásky dělá rodičům i majitelům zvířat

3. června 2024

Diabetem trpí nejen bývalý prezident. Cukrovka spojená s nadváhou zasahuje i němé tváře.Český...

Hasiči na jihu Moravy dnes odčerpávali po bouřkách vodu ze sklepů i garáží

3. června 2024  18:15

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávají po dnešním odpoledním vydatném dešti hasiči v Brně...