Řidič auta zkřížil cestu náklaďáku, záchranáře přivolal elektronický systém

  17:10
Na křižovatce u Rájce na Rychnovsku se ve čtvrtek dopoledne srazilo osobní auto s nákladním vozem. Šofér osobáku nejspíš jel z vedlejší silnice a zkřížil cestu náklaďáku. Oba řidiči se zranili. Muže ze zdemolovaného osobního auta museli vyprostit, do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Na křižovatce u Rájce na Rychnovsku se srazilo osobní auto s nákladním. (9. května 2024) | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Nehoda se stala na silnici druhé třídy, která vede z Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku směrem na Choceň. Hasičům ji v 8:46 nahlásil systém eCall z jednoho z havarovaných aut a poté i projíždějící řidiči potvrdili, že situace je vážná.

K nehodě vyrazily dvě sanity z Rychnova nad Kněžnou včetně lékaře a také vrtulník. Hasiči za pomoci hydraulického zařízení vyprostili zraněného muže z osobního vozu, pomáhali jim v tom záchranáři.

„Řidič osobního auta byl při vědomí, ale pro výraznou bolest trupu a poranění hrudníku a zad a i vzhledem k mechanismu úrazu při dopravní nehodě jej posádka vrtulníku přepravila do traumacentra hradecké fakultní nemocnice,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lucie Hanušová.

Řidič nákladního auta byl při vědomí, mohl i chodit, ale kvůli bolesti v trupu jej jedna ze sanitek převezla na chirurgické oddělení rychnovské nemocnice.

Příčinou nehody a jejími okolnostmi se dosud zabývají rychnovští dopravní policisté. „Podle prvotního šetření měl řidič osobního automobilu jedoucího po vedlejší komunikaci vjet do dráhy kamionu,“ sdělila policejní mluvčí Lucie Konečná.

U řidiče osobního auta nebylo možné provést kvůli zdravotnímu stavu dechovou zkoušku na alkohol, proto policisté nařídili odběr krve.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Kostelce nad Orlicí a Chocně. Vozovku uklidili, odtah aut zajišťovaly specializované firmy. Nehoda uzavřela silnici na tři a půl hodiny.

Systémem eCall jsou povinně vybavena všechna nová vozidla v Evropské unii od roku 2018. V případě nehody zkracuje přivolání složek integrovaného záchranného systému, záchranáři dostávají přesnou polohu auta i technické údaje o vozidle. Nouzové volání je možné provést i manuálně stisknutím červeného SOS tlačítka.

Autor: