Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Existuje histologicky více typů karcinomů děložního čípku, říká Jana Prausová
Jana Parusová

ROZHOVOR Rakovina děložního čípku je virové onemocnění. Jedná se o lidský papillomavirus, vysvětluje v rozhovoru lékařka Jana Prausová.

„Když ženy nechodí ke gynekologovi, tak se nezachytí drobné, mikroskopické změny na čípku, protože tyto změny nedělají ženě žádné obtíže. Obtíže nastávají později, kdy už je žena v pokročilejší fázi onemocnění,“ řekla v rozhovoru v roce 2016 pro MEDIASHOW.cz Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. „Ženám především radím, aby pravidelně navštěvovaly gynekologa. To je velmi důležité.“

Rozhovor Terezy Hnízdové z roku 2016 s lékařskou Janou Prausovou znovu publikujeme.

Které faktory podněcují vznik rakoviny děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je virové onemocnění. Jedná se o lidský papillomavirus. Vzhledem k tomu, že v současné době už proti tomu existuje očkování, tak je možné hlavně u mladých dívek, nejlépe těch, které ještě neměly pohlavní styk, toto očkování provést a tím významně, opravdu velmi významně snížit výskyt tohoto onemocnění. Jinak další faktory, které k tomu přispívají, jsou: časné zahájení pohlavního života, promiskuita, střídání partnerů. Uvádí se také kouření, ale dominantně to je opravdu ta virová infekce.

Když by žena měla rakovinu děložního čípku, jak by to ona sama na sobě mohla poznat? Jaké jsou příznaky?

Karcinom děložního čípku podléhá screeningovým vyšetřením. Takže všem ženám je nutné doporučit, aby už od mládí chodily na pravidelné návštěvy gynekologa. Gynekolog provádí vyšetření takzvaně v zrcadlech a čípek prohlédne. Potom může provést kolposkopické vyšetření, kdy se na něj podívá mikroskopem a vidí na čípku buněčné změny. Pro ještě větší bezpečí se provede cytologické vyšetření, což znamená, že se buňky setřou jednak z povrchu čípku, který je viditelný, ale částečně i z vnitřku. Tyto buňky se vyšetří.

Existují různé předchorobí rakoviny, různé dysplazie a změny, které napovídají, že by se v tomto čípku mohla rakovina vyvinout. Podle míry dysplazie buněk se čípek ošetří. Buď se jen hlídá, nebo se provede konizace, což znamená, že se vypne část sliznice, na které jsou nalezené tyto změny. Pak se dělají i větší zákroky, kdy se čípek odstraní celý, provede se jeho amputace, ale to záleží na nálezu.

V případě, že gynekolog usoudí, že změny na čípku jsou vysoce rizikové nebo už je tam povrchový karcinom, tak může, obzvlášť u žen, které už mají děti a další rodičovství neplánují, vyjmout i celou dělohu.

Preventivní prohlídky jsou důležité

A v případě, že by žena nechodila na pravidelné gynekologické prohlídky, tak by to mohla zjistit pozdě.

Když nechodí ke gynekologovi pravidelně, tak se nezachytí drobné, mikroskopické změny, protože tyto změny nedělají ženě žádné obtíže. Jestliže se to zhoršuje a postupuje, začínají vznikat problémy jako výtok, krvácení čípku, a to mimo cyklus, nebo je menstruační krvácení protahované, dlouhé a mezitím přetrvává výtok. Ženy, které už jsou po menopauze, najednou začnou krvácet v době, kdy už delší dobu ani nemají menstruaci.

Samozřejmě, když to žena nebude řešit a nepůjde k lékaři, tak čípek roste, prorůstá do okolí, a pak už mohou nastat opravdu žalostné změny. Může to prorůst třeba až do močového měchýře nebo do konečníku. Pak se objeví bolesti v malé pánvi. Problémy přibývají s velikostí tumoru a jeho prorůstáním do okolí a stěnou dělohy a čípku. Také začne vznik lymfatických uzlin, které se nalézají v oblasti malé pánve a mohou utlačovat močovod a žena může mít i bolesti v břiše nebo začínající hydronefrózu, což je zvětšení lichopánvičkového systému ledvin.

Z toho plynou další problémy. Na průběhu onemocnění a na tom, jak to s ženou dopadne má samozřejmě vliv hlavně to, jak včasné je odhalení onemocnění. Když se podrobí prevenci a onemocnění se zachytí v rané fázi, dá se ještě mnohé zachránit.

Očkování proti rakovině děložního čípku

Očkování proti rakovině děložního čípku probíhá ve třech dávkách, ale pokud má dívka například sex mezi první a druhou nebo druhou a třetí dávkou, tak se stejně sníží účinnost celého očkování. Je to pravda?

Úplně nejlepší je, když se dívka nechá očkovat před zahájením pohlavního života a před prvním pohlavním stykem a se sexuálním životem začne až po všech třech dávkách očkování. Před prvním pohlavním stykem dívka není ještě vůbec vystavena riziku infekce, a když se v této době naočkuje, tak se v těle vytvoří obrana proti možné infekci včas.

Toto očkování u mladých dívek je už na celý život?

Ano, to je na celý život. Víte, ono je zatím těžké to hodnotit, protože je to trochu předčasné. Zatím není tolik žen, které podstoupily očkování a byly tak dlouho živy, abychom mohli na sto procent říct, že to je na celý život. Mělo by být, ale ještě nemáme možnost vyhodnocení. Očkování proti rakovině děložního čípku zkrátka neprobíhá dostatečně dlouho.

Mohou se očkovat i dospělé ženy?

Pokud u ženy už k infikaci došlo a je zjištěno, že u ní byl přítomen papillomavirus, tak očkování smysl nemá.

Co se týče včasného zahájení pohlavního styku, tak vyloženě vadí, že je tělo dívky mladé? Protože pokud by se sexem začala brzy, ale spala by roky pouze s jedním partnerem, tak by to přeci nemuselo působit nějak škodlivě.

Tam jde jen o to, že dívka, která začne se sexem v nižším věku, tak většinou těch více sexuálních partnerů stihne vystřídat, a tím pádem je zde vyšší riziko, že se infikuje papillomavirem. Druhou věcí je, aby se vůbec stihla naočkovat včas, tedy před zahájením pohlavního života.

Také se uvádí, že dalším faktorem, který může mít vliv na vznik rakoviny děložního čípku je hormonální antikoncepce.

Existuje histologicky více typů karcinomů děložního čípku a růst jednoho typu, pocházejícího ze žlázového epitelu, může být skutečně podnícen hormony přítomnými v hormonální antikoncepci.

Kromě očkování, vyhýbání se promiskuitě, používání kondomu, měla byste ještě nějaká doporučení pro ženy, aby se rakovině vyhnuly?

Především jim radím, aby dodržovaly prevenci a pravidelně navštěvovaly gynekologa. To je velmi důležité, protože když už se tam začne něco dít, tak se to zachytí co nejdříve, a pak se to dá velmi snadno řešit.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama