Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Na Mostecku končí hnědouhelný důl ČSA, bude zatopen
Fotovoltaika

Konec těžby v hnědouhelném dolu ČSA na Mostecku si vyžádá propuštění zhruba 500 zaměstnanců. Dobývání uhlí nahradí rekultivace prostoru.

Povrchový důl ČSA na Mostecku čeká postupné zavírání. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících. Od května do července skončí většina zaměstnanců, celkem to je 485 lidí, informovala Severní energetická. Mezi profese, které přijdou o práci, jsou zejména provozní zámečníci, elektrikáři, řidiči, mechanici a další technické profese.

„Těžba bude řízeně ukončena během několika následujících měsíců. Zatím dochází k přerušení těžby. Pokud se v zimním období objeví potřeba našeho uhlí pro výrobu elektrické energie nebo tepla, jsme připraveni provoz ještě částečně obnovit, přičemž bychom využili naše zaměstnance z druhého aktivního lomu ze skupiny,“ uvedl Petr Lenc, generální ředitel Severní energetické.

Původně firma počítala s ukončením těžby kolem roku 2026

„S  uzavřením lomu ČSA jsme počítali mezi roky 2024 – 2026, protože není žádná možnost zde dlouhodobě pokračovat v těžbě. Termín životnosti lomu jsme několikrát veřejně deklarovali ve svých prohlášeních, aktuální přerušení těžby proto není nic zcela neočekávaného,“ konstatovala mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Gabriela Sáričková Benešová.

Vznikne jezero a solární elektrárny

Na místě zbytkové jámy plánují těžaři velké jezero. Zhruba dvojnásobné oproti nedalekému jezeru Most. A s vyrovnanou hladinou. To znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze.

Nové jezero v jámě pod zámkem Jezeří má sloužit pro rekreaci a taky energetice. Na části hladiny by měly být plovoucí solární panely s výrobou zeleného vodíku.

V podstatě by se z části mělo vrátit to, co na území bylo. Na místě hnědouhelného povrchového dolu ČSA totiž bývalo Komořanské jezero, ze kterého vytékala řeka Bílina. Postupně vysychalo, měnilo se v pole a pastviny, a po zahájení těžby uhlí v roce 1901 úplně zaniklo.

Green Deal nezastavíme. Využijme ho na maximum
Green Deal nezastavíme. Využijme ho na maximum

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama