Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

MS v hokeji 2024: Česko vs. Finsko

Česká hokejová reprezentace © google.com

Mistrovství světa v hokeji 2024 je konečně tady. Česká hokejová reprezentace pod vedením Radima Rulíka ve 20:20 vyzve Finsko.

Po dlouhých devíti letech Česko opět hostí mistrovství světa v ledním hokeji. První zápasy se odehrají již v 16:20 (Švýcarsko - Norsko; Slovensko - Německo), ale českou veřejnost bude především zajímat večerní duel mezi Českem a Finskem, který je na programu ve 20:20. V Ostravě bude na programu zápas: Švédsko - USA.

Češi tedy hned na úvod turnaje budou čelit mimořádně těžké zkoušce, když se postaví jednomu z nejúspěšnějších týmů za poslední roky, co se týče mistrovství světa v hokeji. Finsko získalo pětkrát medaili během deseti let. Dvakrát zlatou, třikrát stříbrnou a jednou neuspělo v boji o bronz.

Naše reprezentace se s finskou reprezentací zatím nemůže rovnat; ze čtyř pokusů jsme hráli o bronz, ale pouze v jediném z nich jsme byli úspěšní.

Česko pod velkým tlakem fanoušků

Česká veřejnost si každoročně přeje, aby naše země hrála o medaile. Realita je však poněkud odlišná, a pouze čtyřikrát během posledních deseti let se náš tým probojoval do semifinále. Poslední zlato naši hráči vybojovali v Německu v roce 2010, kdy po neuvěřitelném odhodlání jsme dokázali zastavit ve finále i hvězdně obsazené Rusko 2:1.

Samotná nominace vyvolala rozporuplné, spíše negativní reakce u veřejnosti. Mnoho fanoušků nesouhlasí s vyřazením Jakuba Vrány, Tomáše Noska a Jiřího Ticháčka z nominace, na úkor jiných hráčů. Česko má stále otevřená tři místa, a v případě neúspěchu by mohl tým doplnit například Martin Nečas, Filip Hronek nebo dvojice z Bostonu, David Pastrňák - Pavel Zacha. V nominaci najdeme dohromady devět hráčů ze zámoří.

Nominace a nepříliš přesvědčivé poslední vystoupení české hokejové reprezentace na Euro Hockey Tour zvyšuje tlak na hráče, Radima Rulíka a jeho celý trenérský štáb. Proti Finům předvedli asi nejlepší výkon, ale nakonec v něm nakonec podlehli 1:4.

I přesto panuje v týmu dobrá nálada a hráči jsou připraveni odevzdat na hřišti co nejlepší výkon, aby mohli porazit Finsko a úspěšně vstoupit tak do domácího šampionátu.

Tým pod vedením Radima Rulíka povede jako kapitán potřetí za sebou Roman Červenka. Asistenty mu budou dělat obránce Radko Gudas a útočník Ondřej Palát.

Jukka Jalonen povede Finsko na svůj jubilejní desátý šampionát

Jukka Jalonen je známý tím, že upřednostňuje hráče z Evropy. Letošní nominace není nijak odlišná, najdeme na ní pouze čtyři zámořské posily. zbytek tvoří převážně hráči z evropských soutěží, což ale vůbec nevadí. Najdeme na ní hned pět olympijských vítězů z Pekingu 2022 a šest medailistů z MS 2022.

Z devíti účastí na mistrovstvích světa Jukka Jalonen v roli hlavního trenéra získal třikrát zlato a jednou stříbro.

Největší postavou finské soupisky je Mikael Granlund. Mistr světa z Mistrovství světa 2011 a 2022 dokázal nasbírat úctyhodný počet bodů v suverénně nejhorším týmu z NHL. V 66 zápasech si připsal 56 bodů. Jalonen nominoval tři brankáře z Evropy, což může hrát zásadní roli.

Srovnání

Poslední vzájemné zápasy:

2024, České hokejové hry

Česko

Finsko

1:4

2024, Švédské hokejové hry

Česko

Finsko

2:4

2023, Švýcarské hokejové hry

Česko

Finsko

2:1

2023, Finské hokejové hry

Česko

Finsko

7:3

2023, České hokejové hry

Česko

Finsko

2:3pp


V posledních tedy pěti vzájemných zápasech má lepší bilanci Finsko 3:2. Stejným poměrem má lepší bilanci Finsko i na světových šampionátech:

2014, Minsk - SF

Česko

Finsko

0:3

2015, Praha - ČF

Česko

Finsko

5:3

2017, Paříž - ZS

Česko

Finsko

4:3sn

2021, Riga - ČF

Česko

Finsko

0:1

2022, Tampere - ZS

Česko

Finsko

0:3

Umístění na posledních MS v hokeji:

Tým

MS 2013

MS 2014

MS 2015

MS 2016

MS 2017

MS 2018

MS 2019

MS 2021

MS 2022

MS 2023

Česko

7.

4.

4.

5.

7.

7.

4.

7.

3.

8.

Finsko

4.

2.

6.

2.

4.

5.

1.

2.

1.

7.

Toto srovnání dokazuje rozdíl mezi oběma zeměmi.

MS v hokeji 2024: Česko vs. Finsko

10. 5. 2024, 20:20

Pravděpodobná sestava ČR: L.Dostál (P. Mrázek) - R. Gudas, J. Krejčík, J. Rutta, M. Kempný, T. Kundrátek, L. Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, R. Červenka - D. Kubalík, D. Tomášek, O. Palát - M. Stránský, D. Kämpf, D. Voženílek - J. Flek, J. Kondelík, O. Beránek

Pravděpodobná sestava Finska: H. Säteri (E. Larmi) - O. Määttä, M. Lehtonen, R. Rissanen, O. Kaski, J. Riikola, V. Saarijärvi, V. Vittasmäki, J. Mattila - J. Jääskä, Mik. Granlund, V. Puustinen - J. Innala, O. Kapanen, J. Puljujärvi - P. Puistola, A. Hyry, P. Jormakka - S. Mäenalanen, H. Björninen, I. Pakarinen

Zdroj: hokejportal.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.
58.1 ms