Mnoho onemocnění probíhá bez zjevných příznaků a často zůstávají nepoznaná až do okamžiku, kdy se objeví vážné komplikace. Tento jev se někdy označuje jako „tiché nemoci“, protože postižené osoby mohou být dlouho bez symptomů, aniž by si uvědomovaly, že trpí vážnou zdravotní poruchou.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Top TrendingCZ – TOP 5 nejsmrtelnějších nemocí světa

Zdroj: Youtube

Hypertenze (vysoký krevní tlak)

Hypertenze, běžně známá jako vysoký krevní tlak, je jedním z nejrozšířenějších chronických onemocnění na světě. Přestože je to jedna z hlavních příčin kardiovaskulárních onemocnění včetně infarktů a cévních mozkových příhod, mnoho lidí s hypertenzí nemá žádné zjevné symptomy.

Vysoký krevní tlak může zůstat nepozorovaný mnoho let, dokud nezpůsobí vážné poškození srdce, ledvin nebo mozkových cév. Pravidelné měření krevního tlaku je proto nezbytné pro včasné rozpoznání a léčbu tohoto onemocnění. Léčba zahrnuje změnu životního stylu, jako je zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita a v některých případech léky na snížení krevního tlaku.

Diabetes mellitus 2. typu

Diabetes 2. typu je metabolické onemocnění charakterizované vysokou hladinou cukru v krvi, což je důsledek odolnosti těla vůči inzulínu nebo nedostatečné produkce inzulínu pankreasem. I když se může vyvíjet po mnoho let, jeho rané stádium často neprovází žádné symptomy, nebo jsou tak mírné, že zůstávají přehlíženy.

Nediagnostikovaný a neléčený diabetes může vést k vážným zdravotním problémům, včetně poškození nervů, onemocnění ledvin, ztráty zraku a srdečních problémů. Diagnóza se obvykle stanovuje na základě testů hladiny cukru v krvi, a léčba zahrnuje změny v životním stylu, monitorování hladiny cukru, a v případě potřeby užívání léků nebo inzulínu.

Hepatitida C

Hepatitida C je virové onemocnění, které postihuje játra a je způsobeno hepatitidou C viru. Většina lidí s hepatitidou C nevykazuje žádné symptomy po mnoho let, dokud nedojde k vážnému poškození jater.

Onemocnění je často diagnostikováno náhodně během lékařských vyšetření z jiných důvodů jako jsou pravidelné zdravotní prohlídky nebo před operacemi. Chronická hepatitida C může vést k cirhóze, jaterní insuficienci nebo rakovině jater.

Léčba zahrnuje antivirové léky, které mohou vir eliminovat u většiny lidí.

Ateroskleróza

Ateroskleróza je stav, při kterém dochází k hromadění plaků v tepnách, což způsobuje zúžení a tvrdnutí tepen, což může vést k obstrukci krevního toku. Tento proces je obvykle asymptomatický a může trvat desítky let.

Ateroskleróza je hlavní příčinou srdečních onemocnění a může být smrtelná, pokud dojde k blokádě důležité tepny jako je koronární arterie, což může vést k infarktu. Prevence a léčba zahrnuje snížení cholesterolu, správu krevního tlaku, zastavení kouření a další životní změny.

Chlamydie

Chlamydie jsou pohlavně přenosná infekce způsobená bakteriemi Chlamydia trachomatis. V mnoha případech chlamydie nepřináší žádné symptomy a lidé si nejsou vědomi svého stavu, dokud nezpůsobí vážnější zdravotní problémy jako je neplodnost nebo zánět pánve.

Diagnostika se obvykle provádí prostřednictvím laboratorních testů a léčba zahrnuje antibiotika. Důležité je, aby sexuální partneři byli testováni a léčeni současně, aby se zabránilo opětovné infekci.

Tato onemocnění ilustrují důležitost pravidelných lékařských kontrol a včasné diagnostiky. Ignorování „tichých signálů“ těla může vést k vážným a někdy i nevratným zdravotním komplikacím. Vědomí si rizik a proaktivní přístup k vlastnímu zdraví mohou významně přispět k prevenci těchto potenciálně život ohrožujících stavů.

Související články

Zdroj: news-medical.net