Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh

Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh

10.05.2024 17:36

Likvidita byla na akciovém trhu před rokem 2020 hodně používaným a zároveň málokdy jasně definovaným pojmem. Což poskytovalo volnost pro řadu různých příběhů o tom, jak ovlivňuje akcie. Já jsem tu již párkrát psal, že se to s jejím přímým vlivem možná přehání, dnes se podíváme na aktuální vývoj „likvidity“ v USA a jeho (ne)vztah k akciovému trhu.

1. Likvidita a akcie: RIA do svého indexu likvidity zahrnuje změnu rozvahy americké centrální banky upravenou o změnu tzv. US Treasury General Account (TGA) a reverzní repo operace RRP. V prvním případě jde o provozní účet americké vlády, který spravuje centrální banka. V druhém o půjčky kryté cennými papíry. Takto sestavovaný index ukazuje na prudký růst likvidity v roce 2021 a v podstatě opačný vývoj v roce 2022, Vidět je i skok v likviditě vyvolaný snahou o uklidnění situace v bankovním sektoru v březnu/dubnu minulého roku. Pak přichází vlna na jejímž současném konci je index na úrovni podobné říjnu 2023:

Soustruznik
Zdroj: X

Černá křivka v grafu ukazuje vývoj akciového indexu a kombinace s oním indexem likvidity mi vyznívá všelijak. Tj., nelze říci, že by šlo o naprosto odtržené proměnné, ale zrovna tak nejde o nějakou silnou korelaci, či dokonce závislost. Takže bych ani nekladl nějaký důraz na to, že nyní se z perspektivy posledních pár let vytvořila mezi oběma proměnnými docela velká mezera. Její vysvětlení je z mého pohledu jednoduché:

Likvidita nepatří a nepatřila mezi klíčové proměnné určující vývoj na akciovém trhu (stále stejný příběh). Nyní její případný brzdící vliv válcují teze a příběhy točící se kolem potenciálu nových technologií. Ty zvyšují očekávaný růst zisků a volného toku hotovosti a mohou přispívat i k poklesu rizikových prémií. K tomu se obrázek o brzdícím vlivu likvidity (graf) mění, pokud nedáme na tok, ale na zásobu - celkovou velikost rozvahy. Z tohoto pohledu je likvidity stále habaděj a vracím se tak k tomu, že likviditu lze zadefinovat různě a výsledné příběhy podle toho vypadají.

2. QE a QT: V souvislosti s grafem bych ještě rád poukázal na to, co se vlastně děje, pokud roste, či klesá rozvaha americké centrální banky. Přesněji řečeno, co je vlastně kvantitativní uvolňování QE, či jeho protějšek utahování QT? V souvislosti s uvolňováním byl často používán výraz tisk peněz, o němž jsem tu párkrát psal, že může být dost zavádějící. V principu je totiž tímto uvolňováním výměna aktiv mezi centrální bankou a soukromým sektorem. Konkrétně centrální banka – Fed, kupovala od bank hlavně dluhopisy a platila jim za ně rezervami. Co je cílem takového kroku?

Ony cíle mohou být v principu dva. První z nich je uklidnění situace v systému v rozbouřené době, kdy banky chtějí mít co nejlikvidnější aktiva a ani vládní dluhopisy nejsou z tohoto pohledu dost dobré. Centrální banka tak vytvoří onu likviditu a vymění ji s bankami za vládní dluhopisy (koupí je na trhu). Druhý cíl, který už je předmětem větších diskusí o přínosech a negativech, je podpora ekonomické aktivity. Ona výměna aktiv totiž zvyšuje poptávku po dluhopisech a tudíž by měla tlačit nahoru jejich ceny a dolů jejich výnosy. A následně tlačit dolů náklad kapitálu a půjček a podporovat spotřebu i investice*.

Kvantitativní utahování, které je tématem současné doby, je pak opět onou výměnou, ale v opačném směru – banky „vrací“ centrální bance její rezervy a „berou“ si nazpátek dluhopisy. To vše přes trh a tento proces by měl snižovat poptávku po dluhopisech a tlačit výnosy nahoru (ceny dolů). Nicméně se (opět) ukazuje, že ekonomický výhled a situace jsou zde daleko významnějšími faktory.

Jako takovou technickou zajímavost můžeme dodat, že kdyby byly dluhopisy považovány za dokonalou náhradu „peněz“, QE (a následně QT) by nemělo žádný význam – centrální banka by si vyměňovala se soukromým sektorem v principu stejné aktivum. Efektivita QE by měla být naopak tím větší, o co větší rozdíl mezi vyměňovanými aktivy je. Třeba u BoJ se hodně hovoří o nákupu dluhopisů, ale v podstatě neslyšíme o tom, že se v roce 2021 stala největším držitelem japonských akcií na světě (The Impact of Central Bank Stock Purchases: Evidence from Discontinuities in Policy Rules, Masao Fukui, Masayuki Yagasaki, leden 2023).

*To sebou nese určitý paradox, protože pokud je taková politika úspěšná, výnosy dluhopisů by měly jít nakonec nahoru právě jako odraz lepšího ekonomického výhledu. Tento paradox se jasně projevoval při řadě diskusí o QE a o tom, zda je efektivní, či ne. O jeho konečné efektivitě totiž vypovídal růst a ne pokles výnosů.



 

Čtěte více:

Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
10.05.2024 15:01
Podle čtvrtečních údajů je v USA zhruba každý 37. dům považován za váž...
Zlato a akcie – cykly a trend
09.05.2024 18:03
I u zlata se někdy hovoří o fundamentu, ale tento výraz je tu používá...
USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
10.05.2024 8:19
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení c...
Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
10.05.2024 12:51
Stanley Druckenmiller stojí v čele Duquesne Family Office a domnívá se...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
22.05.2024
22:37Nvidia (+5 %) oznamuje výsledky na očekáváním a silný výhled pro 2Q. Zvyšuje dividendu a avizuje akciový split
17:57Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé
17:15Pavol Mokoš: Nová maxima na amerických trzích, pozitivní impulzy a sázky na vítěze
16:50Analýza: Do pět let nahradí AI většinu dovedností administrativních pracovníků
16:49Vystoupí dnes Wall Street z vyčkávacího módu? Evropa zatím klesá  
15:07Patria Finance upozorňuje na podvodné jednání, zneužívající její jméno ve spojení s výzvou k investicím
14:53Laffer Tengler Investments: Trh má prostor pro další růst, jsme na počátku nového cyklu růstu produktivity
14:52Čína by měla zvýšit clo na dovoz benzinových aut, míní expert z čínského úřadu
13:22Než otevře Wall Street: Lululemon, Target  
12:12Gross: Vládní výdaje zvyšují inflační tlaky, celková návratnost je u dluhopisů opět málo relevantním tématem
11:09Britská inflace zvedla nejistotu kolem sazeb a pokazila začátek dne  
9:21Inflace v Británii v dubnu zpomalila na 2,3 procenta, je nejníže za tři roky
9:09Šéfka ECB je přesvědčena, že inflace v eurozóně se dostala pod kontrolu
9:05Rozbřesk: V globální ekonomice narůstá protekcionismus. Jak zareaguje Evropa?
8:54Je na čase zrušit mimořádnou daň? Inflace v Evropě je podle Lagardeové pod kontrolou a futures jsou smíšené  
6:18BlackRock: Nižší sazby by mohly působit protiinflačně, zajímavé jsou některé nudné akcie
21.05.2024
22:00S&P 500 stagnoval počvrté v řadě při čekání na výsledky Nvidie  
17:37Dopadne AI jako ESG?
17:13Americké akcie se rychle přenesly přes slabý úvod  
16:47UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pozvánka na valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje nových domů