Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
10. května 2024 17:28
Čas čtení 0:54

Gynekologové odrazují těhotné od očkování proti černému kašli. Podle odborníků jde o hazard se zdravím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Gynekologové odrazují těhotné od očkování proti černému kašli. Podle odborníků jde o hazard se zdravím
Zdroj: Unsplash/freestocks/na voľné použitie (ilustračný obrázok)

Černý kašel je jedno z nejzávažnějších onemocnění dětí. I proto je důležité, aby se proti němu těhotné ženy očkovaly. Proč je u nás tak nízká proočkovanost?

„Vím o případech, kdy se matka dočkala místo vakcíny proti černému kašli odmítavé reakce gynekologa,“ řekla MUDr. Marcela Křížová z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Nejedná se o ojedinělý případ, na Státní zdravotní ústav se těhotné ženy stále častěji obrací s dotazy o bezpečnosti očkování.

10. května 2024 9:00 Čas čtení 0:39 Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit? Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit?

Odrazování Křížová vnímá jako hazard nejen se zdravím, ale i se životem nenarozeného dítěte. K většině úmrtí dětí na černý kašel dochází do tří měsíců věku. Závažnými komplikacemi nemoci jsou bronchopneumonie, záněty středouší, zápaly plic nebo dysfunkce mozku spojená s křečemi.

„My našim těhotným vysvětlujeme, že novorozenci a malí kojenci, kteří ještě nemohou být očkovaní, jsou nejohroženější skupinou – neumějí kašlat a při nákaze černým kašlem se proto dusí, což vyžaduje hospitalizaci, zpravidla na JIP, a nezřídka i použití kyslíku nebo podporu dýchání ventilátorem,“ pokračovala Křížová.

porod, těhotenství, lékařka, břicho
Zdroj: Freepik/@ serhii_bobyk/volně k užití

Pokud se nastávající matka naočkuje při těhotenství, tak může takovým situacím předejít. Mateřské protilátky se přenesou do těla plodu, takže jimi dítě bude chráněno v období, kdy ještě samo naočkováno být nemůže.

8. května 2024 13:17 Čas čtení 0:59 Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice Cestující RegioJetu zažili netradiční cestu. Pustily se do nich štěnice

V Česku je očkování proti černému kašli těhotným ženám doporučováno už od roku 2015, i tak je ale proočkovanost pouze 1,6 procenta. Oproti tomu v zahraničí se tato statistika pohybuje mezi 40 až 80 procenty. „Musím konstatovat, že k tomu přispívá i pro mě zcela nepochopitelný přístup některých lékařů, kteří to těhotným rozmlouvají,“ řekla Kateřina Fabiánová, zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse