Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

Vypadnutí sparťanského forvarda Pavla Kousala ze soupisky ale ještě nutně neznamená, že by se tento hokejista na domácím světovém šampionátu neobjevil. Hráč, jenž během přípravy nastoupil k sedmi duelům, v nichž zaznamenal jednu branku a čtyři asistence, totiž na přání trenéra Rulíka přijal roli náhradníka. Podle pravidel Mezinárodní hokejové federace IIHF ale už nemůže s mužstvem nadále trénovat. 

"Jsem s ním domluvený, že neodjede na dovolenou a bude v případě potřeby připravený. Protože může nastat situace jako třeba na loňském šampionátu, kdy byl dodatečně kvůli zraněním hráčů povoláván třeba Radan Lenc," připomněl kouč Rulík, proč je role náhradníka důležitá.

Právě Lenc s Radimem Zohornou byli loni na MS v Tampere povoláni dodatečně po zranění Filipa Chytila a Lukáše Sedláka. Co se týče Davida Kämpfa, tak ten si prodlouží sezónu a přidá další zápasy k 78 duelům v NHL, během nichž zaznamenal 19 bodů (8+11). Odehrál k tomu navíc sedm duelů série 1. kola play-off s Bostonem, během kterých vstřelil jednu branku. "Nebylo to úplně špatné. Včera jsem teprve přiletěl do Česka. Člověk je po té cestě vždy unavený, je to stresující. Letíte s rodinou. Ale jsem rád, že jsme doma. Trošku jsem si zabruslil a cítím se dobře," říkal Kämpf po čtvrtečním tréninku, kterého se zúčastnil.

A zúčastní se i úvodního duelu v rámci turnaje proti Finsku. "Souhlasím, že je lepší hned hrát. Člověk se do toho víc dostane, než kdyby čekal dva tři dny, až se srovná. Myslím, že ten zápas mi pomůže. A věřím, že pak se budu den za dnem zlepšovat," doufá Kämpf.

Všech 22 míst v poli určených pro soupisku na MS Rulík a spol. nezaplní hned. Už dříve prozradili, že budou čekat na další možné posily ze zámoří. "Necháme si prostor pro to, co se stane v NHL. Ať už jde o Carolinu (Martin Nečas), nebo Boston (David Pastrňák, Pavel Zacha)," řekl Rulík s tím, že si chce ponechat volná až tři místa. "Ale to se všechno rozhodne v následujících dnech. Chceme ale hned zapsat 12 útočníků, bude důležité hrát s Finy na čtyři lajny. Teď je jen otázka, jestli pro první zápas napíšeme všech osm obránců, nebo jen sedm."

Na čtvrtečním tréninku pak byl zvolen i kapitán národního týmu, kterým se stal osmatřicetiletý veterán Roman Červenka, jenž je kapitánem i ve švýcarském Rapperswilu, přičemž to bude pro něj již jedenáctá účast na MS. Jeho asistenty se pak stali dva nejvýraznější legionáři z NHL, obránce Radko Gudas a útočník Ondřej Palát. 

Na závěr dodejme, že národní tým tak nyní tvoří celkem 25 hokejistů (tři gólmani, osm beků a čtrnáct útočníků).

Související

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.
Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Palestina

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v pondělí.  

před 51 minutami

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

včera

M142 High Mobility Artillery Rocket System je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro US Army umístěný na podvozku vozidla M1140 z rodiny nákladních transportních vojenských strojů FMTV.

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

včera

včera

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Volby do EP jsou referendem o domácí situaci. Členské státy EU trápí různé věci

Evropská unie je unikátním spojením 27 zemí a volby do Evropského parlamentu, které se odehrají během tohoto týdne, to dokazují. Svátek evropské demokracie může ukázat na její slabé i silné stránky. Každý členský stát přináší něco jiného k jednacímu stolu, zároveň ale každý z nich má své vlastní domácí problémy, které do evropské politiky promítá. 

včera

včera

Franz Kafka

Století bez Franze Kafky. Spisovatelova práce sklízela úspěch až po jeho smrti

Třetího červnového dne roku 1924, tedy před sto lety, zemřel jeden z nejvýznamnějších spisovatelů minulého století. Sám Franz Kafka byl prý se svou tvorbou často nespokojen a své rukopisy z toho důvodu mnohdy ničil. Ačkoliv mu byl vlastní zdravý životní styl, trpěl vážnými zdravotními problémy, které vyústily v jeho předčasnou smrt v pouhých čtyřiceti letech. Několik jeho literárních děl mu vyšlo až posmrtně, kdy také teprve sklízela velký úspěch.

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy