Polární záři mohou vidět i lidé z Česka, upozornili meteorologové

Z ČR může být dnes večer možné pozorovat polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek na sociální síti X. Podmínky budou dobré, v noci má být totiž jasno.

"Dnes večer, v noci a zítra je velká šance na (možná i výraznou) polární záři. Na Slunci došlo v uplynulých dnech a hodinách k řadě silných erupcí. Vyvržený materiál z nich zatím putuje směrem k Zemi, a to hned v několika vlnách," uvedl ústav s tím, že potenciál pro pozorování je vysoký.

Meteorologové v této souvislosti zmínili, že noc na sobotu by měla být jasná nebo skoro jasná. Rušit nemá na obloze ani Měsíc. "V případě, že se silná polární záře objeví, je nutné ji i tak sledovat v místě s co nejtemnější oblohou a dobrým výhledem nad severní obzor," dodali.

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře Země ve výškách od 80 km, někdy zasahující i do výšek několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr a výronů koronální hmoty.

Související

Více souvisejících

Polární záře ČHMÚ

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Palestina

Palestina se chce v Haagu připojit k obvinění Izraele z genocidy

Palestinští představitelé požádali Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu jménem "státu Palestina" o povolení připojit se k případu Jihoafrické republiky, která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Vyplývá to z žádosti zveřejněné v pondělí.  

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 13 hodinami

Klára Dostálová

Volby do Evropského parlamentu 2024 PŘEHLEDNĚ: Kdo má největší šance?

Češi si v pátek a sobotu zvolí 21 zástupců, kteří je pro roky 2024-2029 budou zastupovat v Evropském parlamentu. Kandiduje pestrá paleta stran a hnutí s ještě zajímavějšími kandidáty. EuroZprávy.cz vám představí některé z nich. Ve volebním klání se vyskytne 30 stran nebo hnutí. Již dříve jsme přinesli prohlášení některých politických subjektů ohledně jejich priorit. 

včera

M142 High Mobility Artillery Rocket System je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro US Army umístěný na podvozku vozidla M1140 z rodiny nákladních transportních vojenských strojů FMTV.

Ukrajinci zasáhli ruské území raketomety HIMARS, tvrdí ruské zdroje

Ukrajinci už zřejmě využili zbraně americké výroby proti ruskému území. Raketomety HIMARS měly v neděli mířit proti Belgorodské oblasti. Podle tamních úřadů bylo při útocích zraněno šest lidí. Ukrajinci smí tyto zbraně používat pouze pro obranu Charkovské oblasti, tedy proti vojenským zařízením, které ohrožují její bezpečnost.

včera

včera

Volby do EP jsou referendem o domácí situaci. Členské státy EU trápí různé věci

Evropská unie je unikátním spojením 27 zemí a volby do Evropského parlamentu, které se odehrají během tohoto týdne, to dokazují. Svátek evropské demokracie může ukázat na její slabé i silné stránky. Každý členský stát přináší něco jiného k jednacímu stolu, zároveň ale každý z nich má své vlastní domácí problémy, které do evropské politiky promítá. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy