Co dělat se mšicemi na růžích (a nejen na nich), to je bohužel poměrně častá otázka mnoha zahrádkářů. Kde se vlastně na jaře mšice vezmou? Jejich objevení je z velké části určitým trestem za nedokonalý podzimní úklid.

Vajíčka totiž dokáží přezimovat pod spadaným listím a na jaře se objeví jako nezvaní hosté, kteří během několika týdnů zvládnou zničit spoustu rostlin. Můžeme tedy začít hned první dobrou radou našich předků: opravdu dokonalým úklidem záhonů před zimou.

U růží ale může být problémem nutnost zakrýt jejich kořeny. Vybereme k tomu proto odpovídající materiál. 

Jak na mšice: Podívejte se na youtubové video od Biocont H&G:

Zdroj: Youtube

Vyrobte si pelyňkový postřik

Pokud už mšice na růžích či i jiných keřích najdeme, mohou pomoci doma vyrobené postřiky, které pořídíme téměř zadarmo a navíc opravdu dobře fungují. Jeden z nich připravíme například z plevele, který na zahradě také nechceme.

Jde o pelyněk, jehož listy stačí nasekat, zalít vroucí vodou a nechat vše vychladnout. Jakmile roztok zchladne, můžeme jej přecedit přes síto nebo raději přes látku, naplnit jím postřikovač a růže ošetřit. Výhodou tohoto přípravku je jeho zdravotní nezávadnost, která jej předurčuje také k využití na rostlinách určených ke konzumaci. 

Proč mají kuřáci "výhodu"?

Kuřáci tentokrát mohou mít výjimečně jistou výhodu v zásobě cigaretových nedopalků, které jsou také vhodné k výrobě postřiku. Stačí je povařit ve vodě, stejně jako pelyněk přecedit, a postřikovačem zlikvidovat nebezpečné škůdce.

Zásah nikotinem je totiž pro mšice prakticky jistě smrtelný. Obdobně bude působit také mýdlový nebo jarový postřik. Do jednoho litru vody stačí přidat dvě lžíce zmiňovaného přípravku a okamžitě použít.

U každého z postřiků je důležité připomenout, že zabírá opravdu jen v místě, na kterém kapky postřiku dopadnou. Není tedy možné spoléhat na “řetězovou reakci”, ale je nutné dát si dobrý pozor, abychom ošetřili skutečně každé napadené místo, raději však celou rostlinu. Nezapomeňme, že listy mají i spodní strany, a právě na nich najdeme většinu mšic. 

Krásně a účinně

Kromě postřiků dokázaly naše babičky chránit růže i jinak, nápaditě a ještě esteticky. Podle mnoha zahrádkářů je ideální obranou proti rozšiřování mšic vysázení afrikánů na riziková místa. Mšice, stejně jako i další hmyz a někteří ostatní škůdci, jeho specifickou vůni nesnesou a raději se v jejich blízkosti vůbec neusazují. 

Vůně po celé zahradě

Stejně jako afrikány, jejich charakteristický odér nemusí být příjemný ani některým lidem, budou fungovat i další aromatické rostliny, jež jsou obecněji oblíbené.

Komu by se například nelíbil levandulový záhon, kombinace růží a jemného měsíčku lékařského, případně se mohou hodit i v kuchyni využitelné máta peprná nebo bazalka. Ani jednu z těchto rostlin mšice ve svém okolí nesnesou. Jak je vidět, mnohdy i velmi jednoduché nápady a zásahy nás mohou ušetřit velkého a hlavně zbytečného zklamání. 

Související články

Zdroje: brno.rozhlas.cz, www.ceskestavby.cz, www.dumazahrada.cz