Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) provozuje internetový portál, na kterém najdete informace o svých dávkách. První nemocenskou vám pravděpodobně pošle do 45. dne od oficiálního začátku vaší dočasné pracovní neschopnosti. Lhůty jsou dané zákonem, někteří lékaři a zaměstnavatelé však nestíhají. Poradíme vám, jak zjistit, kdy mi přijde nemocenská v roce 2024.

1. Přihlaste se na internetový portál

Nemocenskou proplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která provozuje ePortál. Tam se přihlaste například přes svoji bankovní identitu.

Následně na horní liště zvolte ONLINE SLUŽBY PRO POJIŠTĚNCE. Dále vyberte Informace o stavu a průběhu vyřizování žádosti o dávku nemocenského pojištění. V další nabídce zvolte Nemocenské a klikněte na Odeslat. Poté uvidíte, v jakém stavu jsou vaše žádosti o tuto dávku.

2. Zavolejte na telefonní linku

Možná nemáte bankovní ani jinou virtuální identitu, nebo se na internetovém portále nevyznáte. V takovém případě zavolejte na telefonní linku, na které úředníci odpovídají na otázky ohledně nemocenského pojištění: 800 050 248. Linka je pro volajícího bezplatná, ovšem call-centrum bývá přetížené a tomu odpovídají dlouhé čekací lhůty.

3. Využijte chat

ČSSZ na svých internetových stránkách nabízí také Virtuálního rádce, který odpovídá na základní dotazy. Tematické okruhy jsou však omezené: Kupříkladu zaměstnancům momentálně radí pouze ohledně nepojistných dávek, ošetřovného nebo důchodů. Virtuální rádce je totiž robot, jehož umělá inteligence (zatím) nedosahuje lidských intelektuálních kvalit.

4. Napište e-mail

Virtuální rádce existuje proto, aby poradil klientům a pomohl vyčerpaným úředníkům. Zatím však zvládá pouze primitivní komunikaci. Složitější dotaz adresujte například na e-mailovou adresu posta@cssz.cz. Pozdravte, představte se svým jménem a příjmením, dále uveďte adresu trvalého bydliště a rodné číslo, zaměstnavatelovo nebo svoje identifikační číslo (IČO) a zeptejte se, kdy vám přijde nemocenská.

5. Zajděte na úřad

Jestli jste nedostali odpověď přes internet ani na telefonické lince, potom osobně navštivte Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ, v Praze PSSZ, v Brně MSSZ). Zaměstnanci pomůže pobočka, pod kterou spadá mzdová účtárna či sídlo jeho zaměstnavatele. Osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ) poradí Okresní správa sociálního zabezpečení, pod niž patří svým sídlem.

Úřední hodiny jsou v pondělí a středu od 8:00 do 17:00 hodin. Na úřad ani na jiné vycházky ale nechoďte, pokud vám lékař nařídil, abyste zůstali doma!

6. Zeptejte se svého lékaře

Byli jste na Okresní správě sociálního zabezpečení, ale tam o vaší nemocenské nevědí? Zeptejte se svého lékaře, zda sociálce poslal vaši elektronickou neschopenku. Díky informačním technologiím spolu komunikujeme pohodlněji než dříve, ale také v moderním světě narazíme na lidské a technické chybičky. Není vyloučeno, že eNeschopenka uvízla v počítači vašeho lékaře a ještě nebyla odeslána sociálce.

7. Obraťte se na zaměstnavatele

Úředníci vám spočítají nemocenskou podle nemocenského pojištění, které jste zaplatili v předchozích 12 kalendářních měsících. Ale nejdříve potřebují podklady od vašeho lékaře a případně také od zaměstnavatele, nejste-li OSVČ. Úředníky například zajímá, na jakém účtu přijímáte svoji mzdu, plat nebo odměnu, aby vám tamtéž poslali dávku.

Pokud jste zaměstnanci, lékař vám vystavil neschopenku, uplynulo 45 dnů od začátku vaší dočasné pracovní neschopnosti a marně čekáte na peníze, obraťte se na svého zaměstnavatele. Odváděl za vás nemocenské pojištění? Poslal úřadům všechny potřebné podklady? Zaplatil vám náhradu mzdy, na kterou máte nárok v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti?

8. Poraďte se s nemocným kolegou

Zaměstnavatelé hledají práci pro svoje zdravé zaměstnance, kteří vyřizují zakázky. Všichni přitom čelí tvrdé konkurenci, náročným zákazníkům a státní byrokracii. Jestli vašemu zaměstnavateli a jeho mzdové účtárně dlouho trvá, než vám odpoví na e-mail, napište nebo zavolejte některému svému nemocnému kolegovi. Dostal už nemocenskou? Jak dlouho na svoji dávku čekal? Obdržel tolik peněz, kolik očekával?

9. Vyslechněte kamarády

Žijeme v hektických časech, ale dobrý přítel vás neodmítne. Pokud na vaše dotazy nereaguje lékař, zaměstnavatel, sociálka ani kolega, zeptejte se nemocného kamaráda. Dostává nemocenskou? Jak dlouho trvalo, než přišla první dávka? Popoháněl úředníky, nebo prostě jenom trpělivě počkal, než se dočkal?

10. Podívejte se na diskusní fóra

Když propukne virová epidemie, sociálka bývá zavalena žádostmi o nemocenskou. Úředníci potom v extrémních případech nestíhají termíny, které mají předepsané zákonem. Mrkněte na internetová diskusní fóra, kde občané diskutují o svých dávkách a případných prodlevách. Takové virtuální pavlače a amatérské poradny fungují například na sociální síti Facebook.com, konkrétně ZDE, ZDE, ZDE a ZDE.

Jak zjistit, kdy mi přijde nemocenská 2024

Na nemocenskou získáváte nárok, pokud vaše dočasná pracovní neschopnost trvá déle než 14 dnů a jste zaměstnaní, nebo jste v předešlých 3 měsících platili nemocenské pojištění jako OSVČ.

Dávku následně dostanete nejdříve 15. den poté, co byla vystavena vaše neschopenka a nejpozději do 1 měsíce poté, co Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala potřebné podklady od vašeho lékaře a případně také od zaměstnavatele. Příklad: Zaměstnavatel vám 14 dní vyplácí náhradu mzdy a poté posílá podklady na sociálku, která vám ve 45. den vaší dočasné pracovní neschopnosti pošle nemocenskou.

Lhůty jsou stanoveny v zákoně č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. V praxi není vyloučeno, že se úředníci oproti předepsanému termínu zpozdí nebo omylem pošlou peníze na jiný účet. Pokud vás zajímá, zda a jak vyřídili vaši žádost, přihlaste se na jejich internetový ePortál nebo zavolejte na jejich telefonickou linku. Nyní konečně víme, jak zjistit, kdy mi přijde nemocenská v roce 2024.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno