Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové upozornili, že může být vidět polární záře

Polární záře
Polární záře
Foto: Pixabay

Z ČR může být dnes večer možné pozorovat polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek na sociální síti X. Podmínky budou dobré, v noci má být totiž jasno.

"Dnes večer, v noci a zítra je velká šance na (možná i výraznou) polární záři. Na Slunci došlo v uplynulých dnech a hodinách k řadě silných erupcí. Vyvržený materiál z nich zatím putuje směrem k Zemi, a to hned v několika vlnách," uvedl ústav s tím, že potenciál pro pozorování je vysoký.

Meteorologové v této souvislosti zmínili, že noc na sobotu by měla být jasná nebo skoro jasná. Rušit nemá na obloze ani Měsíc. "V případě, že se silná polární záře objeví, je nutné ji i tak sledovat v místě s co nejtemnější oblohou a dobrým výhledem nad severní obzor," dodali.

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře Země ve výškách od 80 km, někdy zasahující i do výšek několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr a výronů koronální hmoty.

Témata:  polární záře ČHMÚ

Aktuálně se děje

22. května 2024 9:31

OSN: Rozhodnutí izraelské vlády zastavit živé vysílání novinářů je šokující

Rozhodnutí izraelské vlády zastavit živé vysílání tiskové agentury Associated Press (AP) o Pásmu Gazy je "šokující". Uvedl to v úterý mluvčí generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

SZÚ: Nejčastější nemocí z povolání byl i loni covid-19

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).