natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • REPORTÁŽ: Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

    10. května 2024  19:24
    Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a přivolává na pomoc české spolubojovníky s další těžkou technikou. Návrší se během chvíle halí do hustého dýmu, když na něj pálí tanky, obrněnce i minomety. Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku takto vrcholí jeden z dílčích scénářů společného aliančního cvičení Immediate Response 2024.  

    Američtí vojáci na cvičení Immediate Response 2024 na Libavé na Olomoucku | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Kvůli němu do Česka přes oceán velmi rychle přicestovalo na 800 příslušníků americké Národní gardy ze Západní Virginie. Letecky, pár dní předem a doslova „nalehko“.

    Americké obrněnce čekají na Libavé. Jde o cvičení rychlého nasazení přes oceán

    Techniku včetně obrněnců M2 Bradley nebo transportérů M113 už měli ve výcvikovém prostoru připravenou předem z takzvaných předsunutých skladů v Německu.

    Podle šéfa Velitelství pro operace Václava Vlčka jde historicky asi o největší společné cvičení s americkou armádou. Kromě osmi stovek amerických vojáků se manévrů účastní na 350 českých vojáků ze 7. mechanizované brigády.

    Námětem je podle generála Vlčka nasazení početných amerických sil v Evropě v případě ohrožení. „Učíme se, jak síly integrovat, jak provést nějaký součinnostní výcvik a pokračovat dál,“ uvedl s tím, že do budoucna počítá velení i americká strana s ještě masivnějšími společnými cvičeními.

    Přípravy na to současné začaly už v lednu. Přesuny americké techniky probíhaly v březnu a v dubnu. Společně s českými vojáky budou Američané operovat na Libavé až do 18. května.

    Do jednoho z dílčích scénářů při dobývání návrší na Velké Střelné se dnes zapojilo asi 200 vojáků obou armád. Američané připouštějí, že se od českých vojáků učí jiný způsob boje.

    „Americké síly mají velmi specifický způsob boje, ale není to jediný možný způsob. Od českých vojáků se učíme jiné způsoby jak manévrovat a kombinovat proti nepříteli,“ konstatoval generál Wesley „Dale“ Murray, zástupce velitele pro podporu americké 29. pěší divize.

    Cvičení jako to na Libavé podle něj ukazuje schopnost spojenců z NATO se integrovat do funkční jednotky. „Společně jsme silnější. Každým dnem, kdy děláme něco, jako je toto, je pravděpodobnější, že odradíme každou hrozbu vůči spojencům. Pro americké síly je to sem dlouhá cesta z USA, ale určitě jsme se nasazením do ČR hodně naučili,“ uvedl Murray.

    Podle velitele nasazeného amerického praporu Kevina Hoffmana testují američtí příslušníci během cvičení nejen samotný přesun, ale i schopnost vzájemné spolupráce a logistického zajištění.

    „Cvičení nám dává příležitost vyzkoušel přesun přes oceán a operovat s jednotkami, se kterými se normálně nepotkáme. Čím více společně cvičíme, tím lepší jsme,“ dodal.

    Cvičení je součástí největších manévrů americké armády v Evropě za poslední dekády pod názvem DEFENDER 24, kterých se účastní přes 17 tisíc amerických a 23 tisíc spojeneckých vojáků z dvaceti aliančních a partnerských zemí. Má prověřit rychlé nasazení amerických sil přes oceán v případě ohrožení některého ze spojenců.

    Podle zástupce velitele 7. mechanizované brigády Miroslava Vybíhala je cvičené nasazení amerických sil důležité k ověření interoperability, především schopnosti komunikačně propojit techniku a společně operovat. „Nejde jen o jazyk, ale například o technologie radiostanic, které už vlastně máme stejné jako Američané,“ řekl Vybíhal.

    Na společné cvičení se na Libavou přijel podívat také americký velvyslanec Bijan Sabet. „Spolupráce zemí ČR a USA nikdy nebyla silnější. To, co dnes vidíte, je toho příkladem,“ prohlásil. Jak podotkl, obě země staví na loni uzavřené americko-české dohody o obranné spolupráci. „Naše armády mohou trénovat a cvičit společně. Posilování interoperability posiluje celou alianci NATO,“ dodal.

    Generál Murray připomněl, že americká 29. divize má ve vztahu k Evropě velmi bohatou historickou tradici. „V roce 1917 jsme přišli do Evropy osvobozovat Francii. Zpátky jsme se vrátili 6. června 1944 znovu osvobozovat Francii a poté v roce 2010 jako mírové jednotky v Bosně. Dnes jsme rádi, že můžeme v českými vojáky zajišťovat, abychom všichni zůstali svobodní,“ dodal generál Murray.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media