Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Klíšťata opět útočí. Rady a tipy, jak se jim bránit
klíště

Poslední roky dochází s jarem k přemnožení klíšťat, a tak je třeba mít se na pozoru. Dokáže totiž člověku pěkně znepříjemnit život.

Klíště se obvykle objevuje v křoví, ve vysokém bylinném porostu, zejména ve stínu stromů na okraji louky nebo ve vlhčím porostu u vodních toků a ploch. Můžeme na něj ale narazit prakticky kdekoliv, kde je zeleň.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D, který je mimo jiné přední český specialista v oboru epidemiologie a prevence a kontroly infekčních nemocí, považuje za důležité několik zásad.

„Základem je bledé oblečení, na kterém je putující klíště vidět, a z hladké látky, kde je pro něj větším problémem se zachytit.  Při vysoké aktivitě klíšťat je nutné nesedat a nelehat do trávy a při nejvyšším riziku raději nevstupovat do bylinné vegetace ani  do listnatých či smíšených lesů,“ říká Rastislav Maďar.

K tomu je nutné používat kvalitní repelent hodící se na oblečení, ale i na kůži. Ale tím nejpodstatnějším je samozřejmě opakovaná kontrola těla a včasné odstranění přisátých klíšťat.

Malý přenašeč nebezpečných nemocí

Klíšťovou encefalitidu i lymeskou boreliózu přenáší navíc nejen dospělá klíšťata, ale i nižší stádia nymfa a larva. Jejich velikost je tak miniaturní, že často s velikostí jen několik milimetrů při zachycení v intimních místech nebo v podpaží, uniknou odhalení. I proto jsou nemocí postižení i lidé, kteří si nejsou vědomí předchozího přisátí klíštěte.

Odborník Rastislav Maďar k tomu říká: Virus klíšťové encefalitidy přenese klíště už za 2 hodiny po přisátí, pokud tedy někdo stráví v přírodě více času, i když klíště ihned po návratu domů najde a odstraní, může být už pozdě.“

Příznaky podobné chřipce

A jak vypadá počátek onemocnění? První příznaky jsou u obou nemocí podobné chřipce. K tomu se u většiny pacientů s boreliózou objevuje typická červená skvrna na kůži a nasazují se antibiotika.

„Akutní fáze klíšťové encefalitidy i lymeské boreliózy však často uniká záchytu, a pokud projde nemoc do dalšího stádia, nezřídka zanechává trvalé následky,“ popisuje průběh nemoci epidemiolog.

Proč očkovat dítě? A důvody, proč neočkovat?
Proč očkovat dítě? A důvody, proč neočkovat?

A pokračuje.Proti klíšťové encefalitidě navíc dosud neexistuje účinný lék. Odstraněné klíště je možné odeslat na vyšetření za poplatek do specializované laboratoře, z medicínského hlediska však případná pozitivita či negativita klíštěte nemá na léčbu zásadní vliv. Přítomnost borelií rozhodně není indikací k automatickému nasazení antibiotické léčby.“

Naše babičky věřily síle vitamínu B, pivu, nebo česneku jako dokonalému odpuzovači nezvaných roztočů. Žádné vědecké opodstatnění to ale nedokazuje, a tak nejjistější specifickou prevencí proti klíšťové encefalitidě stále zůstává očkování. Vakcína proti lymeské borelióze však zatím neexistuje.

Správné odstranění klíštěte

A jak správně klíště vyndat? „Malou nymfu s velikostí 1-2 mm lze odstranit i navlhčeným tamponem s mýdlem. K odstranění dospělé samičky je však mnohem vhodnější speciální pinzeta. Klíště uchopit co nejníže, jednou až dvakrát pootočit libovolným směrem kvůli narušení cementové vrstvy a pomalu vytáhnout kolmo na povrch kůže. Následně co nejrychleji provést dezinfekci daného místa,“ radí odborník Rastislav Maďar.

Nejlepším způsobem likvidace klíštěte je zabalit do papíru a spláchnout do WC. Jeho spálení ani rozpučení prsty se nedoporučuje.

Nenechme si proto klíštětem zkazit slunné dny, ani naše zdraví, mysleme na prevenci a při problémech neváhejme navštívit lékaře.

S přispěním Stanislavy Štěpánové, Evien.cz, 2015 (součást MEDIASHOW.cz)

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Tip od MEDIASHOW:

Doporučujeme

Tip od MEDIASHOW:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama