Zprávy Analýzy Rozhovory Názory Reportáže Podcasty
Z dolu Lazy zůstane věž, louka bude připravena pro investory
Těžební věž

V červenci proběhne další demolice v bývalém areálu dolu Lazy v Orlové. Území má být rekultivováno do roku 2026 pro případné investory.

Přes 80 metrů vysoké železobetonové těžní věže půjdou k zemi. Ještě předtím státní podnik Diamo, který provádí rekultivaci území, zbourá budovy v jejím okolí. Po roce 2026 zůstane z dolu jen jediná zachovaná historická těžní věž.

Konkrétně se jedná o kovovou těžní věž jámy číslo 2. Je to požadavek Národního památkového ústavu na zachování, a tak bude zabezpečena tak, aby byla v takovém stavu, který odpovídá bezpečnostním předpisům.

Diamo má na starosti zahlazování následků hornické činnosti. Mezi její činnosti patří i útlum těžby uhlí na Karvinsku. Důl Lazy podnik převzal spolu s dalšími utlumovanými doly na začátku roku 2021 od těžební společnosti OKD.

Plány areálu po roce 2026

Likvidace dolu Lazy začala v roce 2021. Dosud byly zasypány tři jámy, z toho jedna bude i nadále využívána k těžbě plynu.

Zrekultivovaný areál podle prvotních plánů ve spolupráci s Moravskoslezským krajem by mohl být využit pro fotovoltaickou elektrárnu, výrobu vodíku a zařízení pro zpracování druhotných surovin. Už nyní má o zdejší areál zájem Státní investiční a rozvojová společnost.

Přihlásit přes Seznam

Regiony

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama