Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Prostor k obchodu se zvířaty, návrat do minulého století.“ Ředitelé zoo kritizují chystané změny zákona

Podle ředitelů českých zoo by návrh zákona umožnil návrat k obchodu se zvířaty, jako jsou třeba lvi nebo tygři. Ilustrační foto: Adobe Stock
Podle ředitelů českých zoo by návrh zákona umožnil návrat k obchodu se zvířaty, jako jsou třeba lvi nebo tygři. Ilustrační foto: Adobe Stock

Novela zákona o zoologických zahradách, která vzniká na ministerstvu životního prostředí, by podle některých ředitelů zoo mohla otevřít bránu obchodu se zvířaty včetně velkých šelem. Návrh, který má Deník N k dispozici, zavádí vedle zoologických zahrad další kategorii – akreditovaná zařízení typu zookoutků či zooparků. Ta by v případě výjimky mohla chovat i zvířata, u nichž to bylo jinak povolené jen v licencovaných zoo, třeba tygry nebo lvy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nosorožci, žirafy, tygři, lvi a další podobné volně žijící druhy se v Česku mohou chovat a vystavovat pouze v zoologických zahradách. I soukromník, který licencovanou zoo nemá, může získat povolení a mít doma třeba lvy, v žádném případě ale nesmí velké šelmy a další zvířata vyžadující zvláštní péči množit nebo je vystavovat na veřejnosti.

„Jsou to zvířata, se kterými se vlastně nesmí moc obchodovat, takže i jejich pořízení je velmi složité. Ta zvířata by podle stávající legislativy měla zůstat u majitelů na dožití. Tím, že je mohou u nás množit jen zoologické zahrady – a ty je do soukromých rukou neprodají –, by měla teoreticky populace v rukou soukromníků postupně vymřít,“ vysvětluje ředitel Safari Parku ve Dvoře Králové a také senátor Přemysl Rabas (nez.).

Zoologické zahrady získávají licence na základě unijní směrnice, která je následně překlopená do českého práva. Na ministerstvu životního prostředí nyní vzniká novela zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad, jejíž návrh má redakce k dispozici.

Na rozdíl od unijní směrnice je v návrhu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Příroda

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější