Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Optimalizovala jsem dceři místo bydliště.“ Rodiče brněnských dětí líčí boj o místa v lepších školách

Školy v centru Brna se potýkají se spádovou turistikou. Ilustrační foto: ČTK
Školy v centru Brna se potýkají se spádovou turistikou. Ilustrační foto: ČTK

Do konce dubna mohli rodiče v Brně zapisovat své děti na základní školy. V těchto dnech jim přicházejí rozhodnutí o tom, zda jejich potomka přijali, nebo ne. Kvůli přetlaku zájemců o kvalitnější školy nemají jisté místo ani děti, které bydlí v jejich blízkosti. Rodiče jsou kvůli tomu často ve stresu a nejistotě. Několik jich Deníku N popsalo, jakou zvolili strategii.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak vyplývá z dat města, podaných přihlášek do prvních tříd v Brně je letos o 700 víc než vypsaných volných míst. To samo o sobě není nutně problém – stovky rodičů podaly pro zvýšení šance víc přihlášek a počet vypsaných míst převyšuje počet dětí: na 4469 míst se hlásí 4249 dětí.

Statistiky však také ukazují, že kvůli takzvané spádové turistice (rodiče pro zvýšení šance dostat se do preferované školy účelově změní trvalé bydliště svého potomka) není pro mnohé děti na jejich vybraných školách místo. A to i přesto, že bydlí v jejich blízkosti.

Spádová turistika se týká především škol v největší městské části Brno-střed.

Problém se zápisem do první třídy však řeší například také Jana Ziková z Židenic. Svoji nejmladší dceru chtěla přihlásit do školy v Brně-střed, kam chodí také její starší děti. Kvůli velké konkurenci se ale ukázalo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější