Pandořina skříňka, tvrdí o korespondenční volbě Vondráček. Opozici nasloucháme, namítl Dufek

Poslanci Radek Vondráček (ANO) a Aleš Dufek (KDU-ČSL)

ZPRÁVY PLUS (131)

Poslanec Radek Vondráček (ANO) označil ve vysílání CNN Prima NEWS korespondenční volbu za „Pandořinu skříňku“. Novela by podle něj mohla vést k ohrožení důvěry ve volební systém. Zákonodárce Aleš Dufek (KDU-ČSL) tyto obavy chápe. Zdůraznil, že vláda od opozice převzala několik důležitých podnětů.

Ohledně zavedení tohoto způsobu volby je Vondráček skeptický. „Máme dobrý volební systém, který nemá chybu. Pomoci krajanům v zahraničí se dalo i jinak, třeba otevřením více volebních místností,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Maturity čeká proměna, říká ministr školství. Obory středních chce výrazně zredukovat

Úprava současného nastavení by podle něj mohla vést k ohrožení důvěryhodnosti volebního systému. „Návrh připomíná Pandořinu skříňku. V minulosti jsme navíc zažili, že zahraniční hlasy přímo ovlivnily výsledky hlasování, a to v roce 2006,“ pronesl místopředseda ANO o vládní novele.

„Koalice ví, že má v zahraničí velké procento hlasů, které chce získat. Proto předložili tento patvar,“ zopakoval opoziční kritiku.

Dufek namítl, že obavy z možných dopadů chápe. „Buď návrh upravíme v omezeném konzervativním duchu, nebo ho přijmeme v podobě, kterou opozice odmítá. Možnost, že by se korespondenční hlasování zavedlo i u nás a postupně by převážilo nad standardním hlasováním, odmítám,“ poznamenal lidovec.

Vláda podle něj z opozičního tábora převzala několik důležitých připomínek. „Téma bylo součástí našeho programového prohlášení vlády a na přetřes přišlo až ve třetím roce po volbách. Novelu vnímáme jako jeden z mnoha běžných zákonů,“ zdůraznil poslanec s tím, že jde především o rozšíření volebního práva.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: TOP 09 schválila nominaci Ženíška do funkce ministra pro vědu. Fiala se s ním chce setkat

Tagy:
návrh novela zákona opozice volby korespondenční hlasování Radek Vondráček vláda korespondenční volby volební systém mimořádná schůze Poslanecká sněmovna ČR Aleš Dufek