Nastavení cookies

Začal festival Divadelní Flora

10.05.2024 20:26|ministerstvo

Ministr kultury Martin Baxa zahájil v Olomouci 27. ročník festivalu Divadelní Flora. Letošní ročníkové motto Volnost zastřeší na sedm desítek akcí, které budou probíhat od 9. 5 – 20. 5. 2024.

 

Dvanáctidenní hlavní program 27DF představí žánrově pestré portfolio čtyřiadvaceti inscenací, které doplní široké spektrum doprovodných aktivit. Po dvou letech přivítá do Olomouce špičkový ansámbl Schauspielhaus Bochum a představí výjimečný titul Nový život, jenž otevíral 59. Berliner Theatertreffen. Nespoutaná interpretace Dantovy předlohy, opřená o virtuózní herecké výkony a famózní hudbu, je dílem jednoho z nejoriginálnějších a nejvlivnějších současných evropských režisérů – Christophera Rüpinga. 

Divadelní Flóra je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí u nás: Mapuje aktuální umělecké i celospolečenské jevy a unikátně propojuje středoevropskou činohru s nejnovějšími počiny současného tance a performance art. Stejně tak unikátní je akcent na prezentaci německojazyčné divadelní scény. A to vše v komunitní, téměř rodinné atmosféře. Dramaturgická skladba letošní Divadelní Flory nabídne divákům výjimečné tvůrce, divadelní kusy i možnost bezprostředního kontaktu mezi scénou a publikem. Válka, neohrožené ženské hrdinky, smysl lidské existence. V premiérách, oceňovaných kusech, v hudebních produkcích i na besedách. Nebudu konkrétní, co se týká souborů ani děl, protože program je velkorysý a špičkový, ale už nyní je mi jasné, že se máme na co těšit a že některé věci uvidím opakovaně. Bylo  mi ctí zahájit sedmadvacátý ročník tohoto multižánrového festivalu a těším se na skvělé divadlo a na společné diskuse, které nad předestřenými tématy povedeme,“ řekl při zahájení ministr Martin Baxa. 

Tradiční festival je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v České republice a nabízí „výběr toho nejlepšího“ z českého nebo zahraničního divadla. Mapuje divadelní trendy a v rámci ročníkového motta reflektuje umělecké i společenské fenomény. Flora poukazuje k uměleckým, divadelní trendy reprezentujícím reflexím zásadních sociálních fenoménů a svým návštěvníkům umožňuje bezprostřední kontakt s výjimečnými tvůrci a tvůrkyněmi. Skrze besedy, prezentace a workshopy zprostředkovává jejich dialog s publikem – o inscenačních principech, motivačních zdrojích i občanských postojích.

Divadelní Flora proběhla poprvé v roce 1997 jako minipřehlídka moravských vícesouborových divadel, jež na jediném jevišti odehrála kvarteto představení. Mnohaleté pořadatelské úsilí přetavilo původně skromnou prezentaci čtyř moravských souborů do podoby mezinárodní akce, jejíž dopad výrazně překračuje hranice regionu i České republiky – v místo inspirativních divadelních setkávání a navazování uměleckých i produkčních kontaktů. Flora dnes nabízí několika tisícovkám diváků možnost seznámit se s nejnovějšími výboji a trendy nekomerčně orientovaného divadla a každoročně proměňuje historické, kulturní i správní centrum Olomouckého kraje v živou, dynamicky se rozvíjející divadelní platformu.

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi