Ukrajina vyšle více vojáků k obraně Charkovské oblasti, uvedl Zelenskyj

foto Ilustrační foto - Ukrajinský tank na frontové linii v Charkovské oblasti, 24. prosince 2022.

Kyjev - Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského vyšle více vojáků k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly v noci na dnešek začaly nově útočit. Zelenskyj dnes večer ve svém pravidelném hlášení uvedl, že Kyjev k obraně svých pozic poskytuje vše potřebné. Poděkoval také za nově ohlášenou americkou pomoc v objemu 400 milionů dolarů (9,25 miliardy Kč). Kyjev podle něj pracuje na tom, aby se materiál co nejrychleji dostal na frontu.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby dnes připustil, že "je možné, že si Rusové připravují půdu na rozsáhlejší útok směrem na Charkov". K dnešku ale nebylo jasné, jakého rozsahu ruské operace v pohraničí Charkovské oblasti budou, z vizualizace ukrajinské monitorovací skupiny DeepStateMap vyplynulo, že v oblasti se nyní u hranic bojuje na dvou místech - ve směru na Vovčansk, který leží necelých deset kilometrů od ruských hranic a zhruba 60 kilometrů severovýchodně od Charkova, a pak asi 25 kilometrů západně blíže k Charkovu.

Zelenskyj ve svém dnešním hlášení informoval o "těžkých bojích" podél celé frontové linie a o svém jednání s velitelem ukrajinské armády Oleksandrem Syrským, při kterém kladli "zvláštní důraz" na Časiv Jar - město v Doněcké oblasti ležící na vyvýšeném místě, odkud by se ruským silám otevřela cesta k dobytí významných míst.

Mluvčí Bílého domu Kirby uvedl, že Spojené státy neustále pracují na tom, aby vojenskou pomoc ve světle intenzivnějších ruských útoků dopravily co nejrychleji. Dnes oznámený balík pomoci zahrnuje rakety do systémů protivzdušné obrany, dělostřeleckou munici či bojová vozidla, dále dělostřeleckou munici ráže 155 i 105 milimetrů, střely země-vzduch Stinger, obrněná vozidla Bradley a M113 nebo protitankové střely Javelin.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je úterý 4. června 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď