Diváci si užili zahájení MS, tleskali Jágrovi, šéfa svazu Hadamczika vypískali

foto Utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: Česko - Finsko, 10. května 2024, Praha. Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik (vlevo) během zahajovacího ceremoniálu MS.

Praha - Hokejové mistrovství světa odstartovalo v pražské O2 areně ve skvělé atmosféře. Už první dnešní zápas mezi Švýcarskem a Norskem sledovalo přes 16 a půl tisíce diváků, večerní utkání českých hokejistů proti Finům se hrálo rovněž před zaplněným hledištěm, v němž bylo 17.413 lidí. Ještě před zápasem si fanoušci užili zahajovací ceremoniál. Bouřlivě přivítali Jaromíra Jágra, šéfa svazu Aloise Hadamczika vypískali.

Fotogalerie

Atmosféru v potemnělé hale navodil klip doprovázený hlasem renomovaného komentátora Gorda Millera, který byl rychlým průřezem hokejové historie a přiblížil, jak se hra po desetiletí vyvíjela a změnila.

Následovalo vystoupení zpěvačky Lenny s písní Hello modifikovanou do hokejového prostředí, která bude neoficiální hymnou šampionátu. Zpěvačka do skladby začlenila i slogan turnaje "Heart of the game" (Srdce do hry).

Po vzpomínce na minulé domácí MS v Praze a Ostravě v roce 2015, na němž Češi s Jágrem v sestavě skončili čtvrtí, přišlo na řadu představení maskotů Boba a Bobka. Mezi populárními pohádkovými postavičkami byl na střídačce právě legendární a stále hrající dvaapadesátiletý útočník, jenž se dočkal nadšených ovací.

Poté byla představena i kompletní šestnáctka účastníků. Česko jako poslední za aplausu haly, kterou zaplnili lidé ze všech možných koutů republiky. K viděné byly státní vlajky s nápisy Štěkeň-Vítkov, Horka nad Moravou, Horní Lideč, Nedvědice, Prosíčka, Suchov, Černý Vůl, Velké Pavlovice, Rajhrad, Líšťany, Pecerady, Lesonice, Jezernice a další.

Z kostky nad ledem přivítal diváky i prezident republiky Petr Pavel, jenž pak sledoval duel z hlediště. Z plochy krátce promluvil šéf hokejového svazu Hadamczik. Z jeho slov však kvůli potížím s mikrofonem a také kvůli pískotu bylo slyšet jen závěrečné "Česko do toho!"

"Turnaj je oficiálně zahájený, můžeme začít," řekl o chvilku později Luc Tardif, prezident Mezinárodní hokejové federace. Po hymně v podání operního pěvce Adama Plachetky už začal tuhý boj o body.

Výbuch radosti ze vstřeleného gólu si příznivci českého výběru mohli poprvé užít ve 39. minutě, kdy dostal kotouč za záda finského gólmana Harriho Säteriho útočník Ondřej Palát. Nadšení ale po chvíli vystřídaly okamžiky nejistoty a poté i zklamání. Po trenérské výzvě Seveřanů byl gól odvolán.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď