Začíná sezóna jahod. Samosběrači vyrazí už příští týden na pole a rozhodně tím ušetří

Jahodoví labužníci se dočkali. Pole se začínají pomalu, ale jistě červenat. I přes nečekané mrazy se na jihu Moravy úroda vydařila. Příští týden by podle CNN Prima NEWS mohli začít trhat i jahodoví samosběrači. Zájem ovšem nebude podle oslovených pěstitelů tak masivní jako dříve.

S cukrem, v knedlících, jako zmrzlinový sorbet nebo v šampaňském – milovníci jahod jásají, sladce červená sezóna právě začíná. Někteří zemědělci brzy odstartují oblíbené samosběry.

ČTĚTE TAKÉ: Zdraží jablka kvůli zmrzlé úrodě? Ve hře jsou i jiné scénáře, krize odhalila nečekaný problém

Letos začaly jahody dozrávat kvůli teplému počasí o něco dříve. Nezastavilo je ani prudké dubnové ochlazení. „Loni jsme začínali kolem druhého června. Letos začneme asi o deset až čtrnáct dní dřív,“ řekl pěstitel jahod Zdeněk Jakubčík.

Nejenže jsou jahody ze samosběru takřka „domácí“, ale jsou také často o mnoho levnější než ty v obchodech. V supermarketu se totiž na cenu samosběru dostanete pouze při akčních slevách. Když vám jahody doveze kurýr, zaplatíte klidně trojnásobek. A když se vydáte za podobně kvalitními jahodami na farmářské trhy, zaplatíte v rozmezí mezi 100 a 130 korunami za kilo. Přesto zájem o samosběr není tak velký jako dříve. „Řekl bych, že to za poslední dva roky trochu pokleslo. Největší zájem byl asi tak tři, čtyři roky zpátky,“ dodal Jakubčík.

Většina samosběrů zahájí sezonu příští týden a už za měsíc bude zase po jahodách.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Čeští farmáři kupují ruská hnojiva, jsou nejlevnější. Podporujeme agresora, nechápe expert

Tagy: