LaLiga - souhrn 35. kola: Barcelona zpět na druhém místě

10.05., 23:05, aktualizováno 13.05., 23:01
Komentáře a souhrny
Lamine Yamal (© AFP)

Barcelona zvládla dohrávku s Realem Sociedad a posunula se na druhé místo před Gironu, která pouze remizovala s Alavésem. Real Madrid i po mistrovských oslavách pokračuje ve skvělých výkonech a hladce vyhrál v Granadě. Villarreal si poradil se Sevillou a udržel se ve hře o evropské poháry. Mallorca se sobotní výhrou nad Las Palmas přiblížila k záchraně.

FC Barcelona - Real Sociedad 2:0

13.05.2024 21:00

Góly: 40. Lamine Yamal, 90+3. Raphinha (pen.)

Barcelona porazila ve 35. kole LaLigy Real Sociedad 2:0. O osudu utkání rozhodla na konci prvního poločasu útočná akce, po níž se radoval 16letý talent Lamine Yamal, kterému nahrával naopak velezkušený Ilkay Gündogan. V nastaveném čase ještě nařízený pokutový kop proměnil Raphinha a stvrdil vítězství domácích. Blaugranas se tak opět dostali na druhé místo ligy, zatímco modrobílí odmítli možnost vyšplhat se na šestou příčku.

Barca už sice byla dávno ze hry o titul, stále však měla v lize o co bojovat. Girona totiž o víkendu ztratila body na hřišti Alavésu, což dalo šanci Blaugranas vrátit se zpět na druhou příčku. Do cesty se jim ovšem postavil Real Sociedad, jenž se rval s Betisem o Evropskou ligu, a kvůli jednobodové ztrátě tak potřeboval ideálně zvítězit.

Právě hosté ze San Sebastianu zahrozili jako první po dělovce Sheralda Beckera, která ovšem na úkor síly postrádala přesnost. Surinamský útočník poté ve 22. minutě dostal z obdobné pozice míč do sítě, proti byl ale zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Hostující obrana pak zlikvidovala první příležitosti Blaugranas, kdy na poslední chvíli zastavila průnik Yamala.

Domácí po tomto momentu konečně trochu procitli, Raphinha napálil tyč a z dorážky minul prázdnou bránu Gündogan. Německý středopolař se však vykoupil hned ve 40. minutě, kdy asistoval mladičkému Yamalovi na jeho pátý zásah v sezoně.

Gündogan se hned po pauze stal opět středem pozornosti, tentokrát však nebezpečným zásahem kopačkou do hlavy Robina Le Normanda, po kterém mohl být rád, že rozhodčí vytáhl pouze žlutou kartu. Na větší příležitost si diváci museli počkat až do 65. minuty, kdy zahrozil Raphinha, proti jeho pokusu se krásným zákrokem mezi třemi tyčemi prezentoval Álex Remiro.

Hosté se nenechali zahanbit a o pár desítek vteřin později v dobré pozici mířil těsně vedle Brais Méndez. Remiro následně opět ukázal své umění proti ráně střídajícího Ferrána Torrese, v nastaveném čase ovšem kapituloval podruhé, když ho z pokutového kopu překonal Raphinha.

Barca tak před svými fanoušky nezaváhala a posunula se na druhé místo v tabulce. V následujícím kole se 16. května střetne s Almeríí, Real Sociedad vyzve ve stejný den Valencii.

Více informací k zápasu

Real Betis - UD Almería 3:2

12.05.2024 21:00

Góly: 8. Pablo Fornals, 28. Isco, 64. Ayoze Pérez - 45+1. Léo Baptistão, 66. Luka Romero

Betis zvítězil ve 35. kole LaLigy nad Almeríí 3:2. Domácí předvedli skvělý vstup do zápasu, když se už v osmé minutě prosadil Pablo Fornals, na kterého navázal krátce před uplynutím půlhodiny hry Isco. Hosté sice následně dokázali hned dvakrát snížit, ale v zajímavém utkání na dělbu bodů nedosáhli, a tak ukončili z jejich pohledu poněkud neobvyklou venkovní sérii neporazitelnosti trvající tři střetnutí.

Hráči Betisu ani s blížícím se koncem sezony nemohli polevit ze svých výkonů, neboť stále měli o co bojovat. Díky sérii čtyř zápasů v řadě bez porážky totiž začali tlačit na šestou příčku zajišťující Evropskou ligu. Tentokrát je navíc čekal papírové nejlehčí možný soupeř, jelikož na jejich hřiště přijela poslední a zároveň jistě sestupující Almería.

Zálusk na účast v Evropské lize potvrdil Betis již v osmé minutě, kdy vůbec první střelou utkání rozvlnil síť Fornals. Španělský záložník se prosadil ranou z bezprostřední blízkosti poté, co se k němu dostal šťastně odražený balon od spoluhráče Williana Josého. V 15. minutě mohl přidat druhou branku Ayoze Pérez, jenž si udělal prostor ke střele z hranice šestnáctky. Stopku mu však skvělým zákrokem vystavil pozorný Luís Maximiano.

Aktivnější domácí odskočili do dvoubrankového vedení ve 28. minutě, kdy obrovskou chybu obránce Almeríe Edgara Gonzáleze potrestal velezkušený Isco. V nastaveném čase ještě Almería stihla snížit díky trefě bývalého hráče zelenobílých Léa Baptistaa.

Druhé dějství pokračovalo v zajetých kolejích, neboť domácí byli i nadále aktivnějším týmem. V 64. minutě se celku z Andalusie podařilo znovu dostat do trháku poté, co se střelou k levé tyči prosadil Pérez. O dvougólové vedení je o dvě minuty později připravil dorážkou z bezprostřední blízkosti Argentinec Luka Romero. Po dvou slepených gólech šancí ubylo a zbytek zápasu další trefy nenabídl.

Betis tak podle předpokladů doma zvítězil a nadále se drží v boji o Evropskou ligu. Oba celky sehrají další ligový duel 16. května. Rojiblancos se utkají s Barcelonou, Betis změří síly s Las Palmas.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Rayo Vallecano 0:0

12.05.2024 18:30

Góly: -

Vallecano remizovalo ve 35. kole LaLigy ve Valencii 0:0, a malým krůčkem se tak zase o něco víc přiblížilo jistotě záchrany. Duel hraný na legendárním stadionu Mestalla již tradičně nabídl mezi těmito celky napínavou podívanou, v níž ovšem tentokrát kralovali brankáři. Už popáté z posledních šesti vzájemných utkání konaných ve Valencii se tedy stalo, že si týmy body rozdělily.

Kouč Iňigo Pérez možná uposlechl hlasy ze sociálních sítí, když v minulém kole poprvé v sezoně do základní sestavy Raya poslal Radamela Falcaa. Přestože měl legendární Kolumbijec světlé momenty, nepodařilo se jemu ani jeho spoluhráčům vstřelit gól. Madriďané se tak stali druhým týmem, který padl se sestupující Almeríí. Vallecano své setrvání v LaLize němělo jisté, na hřišti Valencie se ale mohlo záchraně výrazně přiblížit.

Velmi opatrný začátek zápasu mohl ve 20. minutě rozčísnout křižnou střelou na zadní tyč hostující Álvaro García, jenže ve velmi ostrém úhlu prostor branky minul. O chvíli později předvedl své umění navrátilec do sestavy Netopýrů Giorgi Mamardashvili, který se vytáhl proti pohotové ráně z první v podání Sergia Camella. Valencia se osmělila až zásluhou Petera Federica, jenže ani jeho překvapivá střela se gólovou nestala.

Po hodině hracího času dostali domácí hráči obrovskou příležitost na změnu skóre poté, co se dravým průnikem prezentoval Thierry Correia. Kapitán Bianconegros zakončil povedenou individuální akci na pravé straně perfektním pasem na nově příchozího Romana Jaremčuka, ten však svá mířidla nesrovnal přesně a branku z dobré příležitosti minul.

Mezi tři tyče hlavičkoval o několik minut později Hugo Duro, jenže ani on recept na dobře postaveného Stole Dimitrievskiho nenašel. V 71. minutě se zase blýskl na opačné straně Mamardashvili, když v souboji tváří v tvář vystihl kličku Garcíi. V poslední desetiminutovce pak ještě gruzínský čaroděj vyškrábl konečky prstů tečovanou ránu Unaie Lópeze na tyč.

Vallecano tak získalo bod, nadále však nemá jistou záchranu mezi elitou. V dalším kole se střetne 15. května s Granadou, Valencia o den později vyzve Sociedad.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Celta Vigo 1:0

12.05.2024 16:15

Góly: 84. Rodrigo De Paul

Fotbalisté Atlétika Madrid vyhráli ve 35. kole LaLigy nad Celtou Vigo 1:0, a se štěstím tak potvrdili výbornou formu před vlastním publikem. Přestože měli domácí v průběhu utkání převahu, dlouho se přes kvalitně chytajícího Vicenteho Guaitu nedokázali prosadit. Zkušený brankář Los Celestes, jenž se několik sezon v dresu Crystal Palace pohyboval i v Premier League, však na čtvrté čisté konto na jaře nakonec nedosáhl, jelikož jej v závěru překonal Rodrigo de Paul.

Los Colchoneros byli posledním celkem z top čtyřky, který ještě stále neměl jistotu Ligy mistrů v následujícím ročníku. V uplynulých dvou zápasech ale zaznamenali důležité výhry nad Bilbaem a Mallorkou, které jim před tímto kolem dodaly šestibodový náskok na pátou příčku. I tentokrát se od nich očekával triumf, jelikož na jejich půdu přicestovala Celta, která je zdolala naposledy v roce 2018.

Vše od úvodních minut naznačovalo, že Atléti nedovolí žádné překvapení. Domácí byli mnohem aktivnější, častěji se drželi na balonu a také měli mnohem více útočných momentů než soupeř. Jejich střely však buď minuly cíl, nebo je chytil Guaita. Ve 40. minutě mohl otevřít skóre Marcos Llorente, který si naběhl na skvěle naservírovaný míč od Kokeho, ale jeho zakončení bylo velmi slabé a Guaita balon bez problémů zastavil.

Po přestávce se čekalo na to, až se oba týmy probudí z ofenzivního spánku. Do první vážné šance druhého poločasu se dostal až na počátku 59. minuty Iago Aspas, který zůstal zapomenutý v pokutovém území. Hostujícího kapitána našel ve vápně Jonathan Bamba, ovšem Aspase vychytal pozorný Jan Oblak. V závěrečné čtvrthodině převzali iniciativu Los Indios a pokoušeli se strhnout vedení na svou stranu. To se jim nakonec podařilo v 84. minutě, kdy se do highlightů utkání zapsal de Paul, jenž si na hranici šestnáctky zpracoval hrudí vysoký míč a z voleje ho napálil do pravé šibenice.

Atlético tak dotáhlo utkání do vítězného konce a získalo cenné tři body. Oba celky sehrají další ligový zápas 15. května. Los Colchoneros změří síly s Getafe, Los Celestes se utkají s Bilbaem.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - Getafe CF 1:0

12.05.2024 14:00

Góly: 35. Rubén Alcaraz (pen.)

Fotbalisté Cádizu zvítězili ve 35. kole LaLigy nad Getafe 1:0. Ve žlutém dresu byl v první půli velmi aktivní útočník Roger Martí, nicméně si vždy vylámal zuby na skvělém Davidu Soriovi. Toho překonal až z pokutového kopu středopolař Rubén Alcaraz, jenž tak zajistil Pirátům důležité tři body v boji o záchranu. Mladý český brankář Djordjije Medenica sledoval utkání pouze jako náhradník z lavičky hostů.

Oba celky byly vloni pár kol před koncem výrazně namočeny do záchranářských bojů, Getafe se však letošní ročník podařil o mnoho lépe, a svěřenci Pepeho Bordaláse tak dohrávali sezonu v klidném středu. Naopak Cádiz zažíval "déjá vu". V posledních čtyřech kolech musel jednoho z trojice Mallorca, Rayo a Celta stáhnout pod sebe, potřeboval k tomu ale především začít vyhrávat.

Domácí bojující o každý bod, aby se zachránili, mohli jít do vedení už ve čtvrté minutě, kdy Martí hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně nebyl daleko od úvodní trefy velezkušený Jaime Mata, nicméně ten nedosáhl na prudký centr z pravého křídla. Důležitý zákrok si o chvíli později připsal Soria, když po nedorozumění v obraně z blízkosti zakončoval Martí. Dlouholetá stálice Azulones ale přece jen ještě před pauzou kapitulovala, když ji z pokutového kopu překonal Alcaraz.

Po změně stran se míče chopili svěřenci Josého Bordalase Jiméneze, avšak k žádným střeleckým příležitostem to dlouho nevedlo. Naopak Piráti skvěle bránili a vytvořili si i několik nebezpečných protiútoků, které musela hasit buď obrana nebo brankář Soria. První výraznější šanci hostů ve druhé půli měl na svědomí Luis Milla, jenže jeho pokus nakonec mířil těsně nad. I přes náznaky se celek z hlavního města nedokázal vyrovnání ani přiblížit, a tak pro něj boj o evropské poháry téměř skončil.

Cádiz zvítězil a udržel naději na záchranu. V dalším kole jej čeká 15. května střetnutí se Sevillou, Getafe se ve stejný den utká s Atlétikem Madrid.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - CA Osasuna 2:2

11.05.2024 21:00

Góly: 58. Iñaki Williams, 90+6. Asier Villalibre - 40. Rubén García, 48. Raúl García

Fotbalisté Bilbaa ve 35. kole LaLigy pouze remizovali na vlastní půdě s Osasunou 2:2. Domácí sice stále drželi naději na přeskočení Atlétů z Madridu, čímž by si zajistili účast v Lize mistrů, proti týmu z Pamplony však střelecky tahali za kratší konec. Největší podíl měla na zaváhání Rojiblancos dvojice hostujících jmenovců Raúl a Rubén Garcíovi, jež přesnými zásahy poslali Los Rojillos do dvoubrankového trháku. Baskové sice po změně stran po zásluze Iňakiho Williamse a Asiera Villalibreho srovnali, i remíza však byla vzhledem k pětibodové ztrátě na Los Colchoneros, kteří mají ještě utkání k dobru, málo.

Fotbalisté Osasuny poslední dva měsíce už prakticky jen počítali zápasy do konce ročníku. Celek z Pamplony vyhrál od 9. března jediný duel, a to navíc proti jasně sestupující Almeríi. V táboře Bilbaa panovala o něco lepší nálada, na čemž mělo podíl vítězství nad Getafe. Athletic nicméně po střetnutí na předměstí Madridu sčítal ztráty, neboť červené karty obdrželi Yeray Álvarez, Aitor Paredes i trenér Ernesto Valverde.

Ztráty domácí nepociťovali, neboť už v šesté minutě se ujali vedení po úniku Iňakiho Williamse. Sudí si ovšem při náběhu všiml ofsajdového postavení, a tak branku neuznal. Obdobná situace nastala i na druhé straně v 18. minutě, kdy nebyl uznán gól Raúlu Garcíovi. Los Leones drželi po většinu hry míč na svých kopačkách, ale nedařilo se jim najít správnou cestu, kterou by ohrozili bránu Sergia Herrery. Ve 38. minutě si na přihrávku před malé vápno naběhl Iker Muniain a zamířil přesně mezi tři tyče. Nyní ovšem zasáhl videorozhodčí a sudí ani tento gól neuznal. Nakonec se fanoušci branky dočkali, nicméně autorem byl Raúl García v dresu Osasuny. Naběhl si na nástřel ze strany, jenž usměrnil do sítě a tým z Pamplony po první půli překvapivě vedl.

Nečekaný náskok se po po přestávce rychle zdvojnásobil, když defenziva Basků pouze zírala na letící balon, který tak snadno ukořistil Rubén García a po úniku překonal bezmocného Unaie Simóna. Pro Los Leones ovšem tímto utkání neskončilo, což v 58. minutě potvrdil kontaktním gólem Iňaki Williams, jenž ze strany zamířil přesně na vzdálenější šibenici. Snížení Zrzky k větší aktivitě však nenabudilo, jedinou příležitost si vypracovali v posledních minutách, kdy těsně před bránou hlavičkoval Beňat Prados, nicméně Sergio Herrera skvěle zareagoval. Po chvíli ale brankář velkou hrubkou daroval soupeři vyrovnání, když mu mezi rukama propadl centr ze strany a Villalibre odkrytou bránu neodmítl.

Utkání dvou geograficky blízkých soupeřů tak skončilo remízou. To se v příštím kole představí 15. května na hřišti Celty Vigo, Osasuna bude o den dříve hostit Mallorku.

Více informací k zápasu

Granada CF - Real Madrid 0:4

11.05.2024 18:30

Góly: 38. Fran García, 45+2. Arda Güler, 49. Brahim Díaz, 59. Brahim Díaz

Fotbalisté Realu Madrid splnili povinnost, když ve 35. kole LaLigy porazili Granadu na jejím hřišti 4:0. Souboj korunovaného šampiona se sestupujícím celkem zpočátku ukazoval vyrovnanější podívanou, než by většina expertů čekala. Vše změnila úvodní branka Frana Garcíi, která odstartovala velkou dominanci hostů. Na té se po změně stran podílel dalšími dvěma trefami i Brahim Díaz. Bílý balet tak s přehledem potvrdil dobrou formu a nad Andalusany uspěl již v 16. klání za sebou.

I kdyby Granaďané zvítězili ve všech z posledních čtyř duelů letošního ročníku, jejich záchrana by byla nemožná, neboť při sobotním odpoledni Mallorca vyzrála na Las Palmas. Tentokrát do Andalusie přijížděl Real Madrid, jenž v minulém kole oslavil již 36. ligový titul a v týdnu si zajistil postup do finále Ligy mistrů, takže vyhlídky domácích nebyly nejlepší. Nováček mohl sázet maximálně na mistrovskou kocovinu a pocit uspokojení Realu.

Před zápasem ovšem domácí obdrželi zprávu, že Mallorca svůj zápas zvládla, tudíž šance na udržení přestaly existovat. Přesto Granaďané v utkání působili vyrovnaně a zklamání na nich nebylo znát. Ve 20. minutě navíc zahrozili jako první, když nebezpečnou hlavičku Bruna Méndeze se štěstím vytěsnil Thibaut Courtois. Real Madrid poprvé výrazněji zaútočil před půlhodinou hry, kdy nákop Daniho Ceballose Augusto Batalla jen vyrazil před sebe. Následná dorážka však mířila přímo do jeho náruče. Ve 38. minutě se již Los Blancos radovali, když přízemní centr propadl až k osamocenému Garcíovi, jenž poslal míč do protipohybu Batally. V nastavení první půle po zpětné přihrávce propálil gólmana i Arda Güler a navýšil vedení.

Krátce po začátku druhé půle pokračoval Real ve střílení gólů. Díaz předvedl úctyhodné sólo, při němž doběhl s míčem z půlky hřiště až na hranici vápna, odkud vypálil. Batalla si na ránu sice sáhl, ale jejímu směřování do brány nezamezil. V 59. minutě marocký záložník svůj střelecký účet navýšil, když z otočky úspěšně zakončil povedenou týmovou akci. Čtyřgólový náskok si hostující mužstvo bez problému pohlídalo.

Granada tak nestačila na čerstvého vítěze ligy a po roce sestupuje do druhé nejvyšší soutěže. V příštím kole zamíří 15. května na hřiště Vallecana, Real o den dříve přivítá Alavés.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Sevilla FC 3:2

11.05.2024 16:15

Góly: 30. Alexander Sørloth, 84. Yerson Mosquera, 90+7. Alexander Sørloth - 26. Youssef En-Nesyri (pen.), 44. Youssef En-Nesyri

Villarreal porazil v utkání 35. kola LaLigy na vlastní půdě Sevillu 3:2 a uchoval si naději na účast v příští sezoně evropských pohárů. Hosté mířili dlouhou dobu po dvougólovém vystoupení Youssefa En Nesyriho za výhrou, nicméně pár minut před koncem základní hrací doby se prosadil Yerson Mosquera, na nějž v sedmé minutě nastavení navázal svou druhou trefou norský ostrostřelec Alexander Sörloth. Žlutá ponorka tak završila fantastický obrat a zároveň ukončila pětizápasovou sérii bez porážky, kterou její soupeř dosud držel.

Hráči Sevilly si schovali nejlepší formu sezony až do jejího závěru, díky čemuž se z bojů o záchranu posunuli do klidného středu tabulky. O čtyři body lépe na tom byl Villarreal, který se chtěl stále rvát o sedmou příčku zajišťující účast v pohárech. Žlutá ponorka dlouhodobě spoléhala na zásahy norského ostrostřelce Sörlotha, jenž se v letošním ročníku trefil už sedmnáctkrát.

Další přesný zásah si mohl připsat hned v 11. minutě, kdy se mu snažil nezištně adresovat přihrávku ve velmi dobré pozici Goncalo Guedes. Nabídka však nebyla přesná a Nor se k míči nedostal. O pár minut později se Sörloth ocitl u další příležitosti, když po centru ze strany hlavičkoval jen těsně nad. Do vedení se tak díky proměněné penaltě En Nesyriho ze 26. minuty dostali hosté. Ačkoliv se Sörlothovi záhy podařilo razantní hlavičkou srovnat, stejným způsobem vrátil vedení klubu z Andalusie opět En Nesyri.

Zkraje druhého dějství mohl náskok hostů střelou z bezprostřední blízkosti smazat Álex Baena, jehož však skvělým zákrokem vychytal Orjan Nyland. V 67. minutě se jeho nenasytný krajan Sörloth tlačil do dalšího zakončení, ale jeho tvrdá rána zpoza vápna proletěla těsně nad břevnem.

Defenziva Andalusanů tak pod velkým náporem kapitulovala až v 84. minutě, když stoper Mosquera dokázal po centru střídajícího Ramona Terratse procedit míč skrz Nylanda. O obrat se pak v samém závěru utkání postaral přesnou hlavičkou kanonýr Sörloth, který nedal brankáři nejmenší šanci.

Rojiblancos tak po pěti zápasech bez porážky našli přemožitele a v dalším kole přivítají 15. května Cádiz. Villarreal o den dříve zamíří do Girony.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - UD Las Palmas 1:0

11.05.2024 14:00

Góly: 29. Giovanni González

Mallorka porazila ve 35. kole LaLigy tápající Las Palmas 1:0 a prakticky si zajistila záchranu. Veledůležité tři body zapsal tým z Baleárských ostrovů po přesném zásahu Giovanniho Gonzáleze z voleje. Ten se ve španělské nejvyšší soutěži trefil teprve podruhé v kariéře. Hosté tak prodloužili svou aktuální děsivou bilanci, když prohráli již osmé ligové utkání v řadě, přičemž za toto období hned v sedmi z nich ani nevstřelili gól.

Úvodní zápas sobotního hracího dne nejvyšší španělské soutěže svedl dohromady dva celky, které si procházely herní krizí. Domácí Mallorca nedokázala zvítězit již v pěti ligových kláních v řadě, přičemž se propadla až na 17. místo se šestibodovým náskokem na sestupovou zónu. Las Palmas na tom bylo s formou ještě o poznání hůře, když sedmkrát po sobě padlo.

Svůj boj o záchranu zahájili Los Piratas mírnou převahou, dominantním tématem úvodní půlhodiny byla ale nemohoucnost druhého nejméně produktivního celku soutěže ve finální fázi. Na jejím konci se ovšem ekipa z Baleárských ostrovů dokázala hned první ranou utkání prosadit, když křižný volej Gonzáleze z hrany vápna prošel přesně k tyči. Kromě gólové trefy se ani jednomu z celků nepodařilo zasáhnout brankovou konstrukci a více než 16 tisíc diváků na Estadi Mallorca Son Moix nemělo příležitost sledovat příliš atraktivní fotbal.

Ve druhé půli převzal otěže zápasu nováček soutěže, díky čemuž se v 62. minutě dostal k zakončení z hrany vápna Alberto Moleiro. Jeho nízkou střelu k levé tyči ovšem dokázal na rohový kop vytěsnit Predrag Rajkovič. Výrazně snížit šance klubu z Kanárských ostrovů na vyrovnání mohl o 11 minut později Jaume Costa, jeho pokus ze střední vzdálenosti však bez potíží pokryl Álvaro Valles.

Bitvu dvou trápících se klubů tak nakonec ovládla Mallorca. V následujícím kole se 14. května utká s Osasunou, Las Palmas vyzve o dva dny později Betis.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Girona FC 2:2

10.05.2024 21:00

Góly: 12. Jon Guridi, 90+9. Jon Guridi - 4. Eric García, 44. Yangel Herrera

Fotbalisté Girony ve 35. kole LaLigy remizovali s Deportivem Alavés na jeho půdě 2:2 a umožnili Barceloně návrat na druhou příčku. Pro diváky byla výživná zejména první půle, ve které padly hned tři branky. Hosté měli skvělý úvod, když ve čtvrté minutě překonal obranu Basků, která neinkasovala už tři utkání v řadě, Eric García. Domácí pak dokázali kontrovat, v závěru poločasu ale Yangel Herrera vymetl výstavní trefou pravou šibenici. Na jeho povedenou ránu ovšem odpověděl v deváté minutě nastavení druhé půle nakonec dvougólový hrdina Jon Guridi.

Vítězství 4:2 bývá pro fanoušky vždy velmi příjemným zážitkem a příznivci Girony ho prožili v této sezoně hned dvakrát proti slavné Barceloně. Naposledy o uplynulém víkendu, kdy osud utkání změnil příchod Portua, který do 10 minut od nástupu na hřiště zaznamenal dva góly a jednu asistenci. Pro druhý celek tabulky se jednalo o třetí výhru v řadě, totožnou šňůru ale táhl také Alavés, jenž navíc všechna tato vítězství ozdobil čistým kontem.

Na další nulu vzadu muselo Deportivo v duelu s Gironou rychle zapomenout. Už ve čtvrté minutě se totiž po rohovém kopu vyhoupl nejvýše Eric García, jenž lehkým obloučkem poslal míč hlavou až do sítě. Vedení katalánskému celku vydrželo jen osm minut, když Giuliano Simeone po skvělém průniku vybídl ke skórování Guridiho a ten ranou do protipohybu brankáře nabídnutou šanci využil. Atraktivní podívanou mohl gólově okořenit po půlhodině hry také mladík Sávio, jeho přízemní pokus ale zlikvidoval Jesus Owono. Ještě před pauzou nicméně musel brankář z Rovníkové Guiney lovit míč ze své sítě podruhé, protože Herrera vymetl famózní dělovkou pravou šibenici.

Girona chtěla utkání definitivně zlomit na svoji stranu hned po návratu z kabin a na soupeře vlétla ve velkém stylu. Během úvodních šesti minut druhé půle si vypracovala tři zajímavé šance, v té největší ale selhal tváří v tvář Owonovi Arťom Dovbyk. Přestože Alavés doháněl jednogólové manko, precizní defenziva Blanquivermells ho do nebezpečných zakončení nepouštěla. Zhruba 20 minut před koncem mohli naopak udeřit hosté, jenže Iván Martín z hranice vápna těsně minul. To ho muselo bezesporu mrzet, jelikož ve vypjatém závěrečném nastavení rozhodl o dělbě bodů úspěšnou dorážkou hlavou Guridi.

Souboj týmů zvyklých v posledních týdnech vítězit tak skončil remízou. Alavés čeká už 14. května dohrávka na hřišti Realu Madrid, Girona ve stejný den přivítá Villarreal.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
35
28
6
1
78 : 22
90
2
FC Barcelona
35
23
7
5
72 : 43
76
3
Girona FC
35
23
6
6
75 : 44
75
4
Atlético Madrid
35
22
4
9
64 : 39
70
5
Athletic Bilbao
35
17
11
7
57 : 35
62
6
Real Betis
35
14
13
8
46 : 41
55
7
Real Sociedad
35
14
12
9
48 : 37
54
8
Villarreal CF
35
13
9
13
59 : 60
48
9
Valencia CF
35
13
9
13
37 : 39
48
10
Getafe CF
35
10
13
12
41 : 48
43
11
Deportivo Alavés
35
11
9
15
34 : 40
42
12
Sevilla FC
35
10
11
14
47 : 49
41
13
CA Osasuna
35
11
7
17
39 : 53
40
14
UD Las Palmas
35
10
7
18
30 : 44
37
15
RCD Mallorca
35
7
14
14
28 : 40
35
16
Rayo Vallecano
35
7
14
14
27 : 43
35
17
Celta Vigo
35
8
10
17
40 : 53
34
18
Cádiz CF
35
5
14
16
24 : 49
29
19
Granada CF
35
4
9
22
36 : 68
21
20
UD Almería
35
2
11
22
35 : 70
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Kokesh

Militao na ten základ ještě nemá, ale Thibo by měl to finále chytat.

Reagovat
Mönchengladbach

To tedy ani omylem. Lunin si to finále vychytal sám a navíc to bude stejně jen formalita.

Reagovat
Mateo16

to by bolo slušne chrapunstvo ak Thiboa dostane finále

Ja byt Luninom nepodpíšem zmluvu

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
Greaber

Reagovat
Jordi Alba

Jako jo, ale zas už vidím, jak by tam ta nepodepsaná smlouva ty lidi z Realu trápila.

Reagovat
Kenneth

To si včera usoudil z toho jednoho zákroku?

Reagovat
Kokesh

On nemusí nikomu nic dokazovat.

Je připraven skvěle, nemusí nahánět fyzičku a rozehranost jako Militao.

Reagovat
Kenneth

Dokazovat nic nemusí, ale Lunin není žádný béčko a bez něj by žádné finále nebylo.

Dále umíš si představit co by se dělo, kdyby Courtouis absolutně nezaslouženě nastoupil a potopil tým?

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
Feind

a umis si predstavit, co se bude dit, kdyz nastoupi Lunin a potopil tym?

tohle Carlovi vubec nezavidim

kazdopadne verim, ze se tim Carlo dobre popasuje

Reagovat
Kenneth

Já osobně bych chybu Cortouise kousal určitě hůř. Příští sezónu ať klidně startuje jako jednička, ale ve finále LM nemá letos co dělat.

Reagovat
Feind

ja to vidim tak 65-35 pro lunina, ale urcite jsou i argumenty pro courtoise

kazdopadne cekam, ze carlo posle nejsilnejsi moznou 11, bez nejakych zbytecnych sentimentu, jestli si nekdo neco zaslouzi, nebo jestli je nekdo dlouhodobe jednicka tymu

Reagovat
Salfovic

Ještě by je mohl v zápase vystřídat.

Reagovat
pantondavo

Nezaslouženě? Je to pořád jednička týmu, Lunin je super dvojka, ale žádný zázračný zákroky, díky kterým by byl Real ve finále si nevybavuju, za mě jednoznačně Curtouis ve finále, to může být rozdílový hráč, stejně jako byl ve finále proti Liverpoolu při jasných gólovkách.

Reagovat
tortuga

Ve finále LM rozhodně není prostor pro to se ohlížet na zásluhy. Carlo na hřiště pošle ten nejlepší možný tým a pokud usoudí, že Courtois pomůže týmu více, tak bude hrát on. Jsem přesvědčený, že i Lunin tohle dokonale chápe. Vyhrát je jediné na čem záleží.

Reagovat
Feind

at carlo proste posle nejlepsi moznou jedenactku

Reagovat
Kenneth

Možná by si měl ty zápasy Realu začít trochu sledovat abys pochopil, že měl Lunin úžasnou LM a do toho je to jeden z důvodů, proč i v lize to tak funguje. Jednička může být zase od prvního zápasu příští sezony.

Reagovat
Well

Už osmifinále nám vychytal hlavně on.

Reagovat
Kokesh

Joselu rozhodl Bayern a stejně nebude na finále v základu.

Tak jako Nacho nebude nikdy lepší fotbalista jako Ramos, tak těžko by jsi v podobné situaci posadil na lavičku finále LM Messiho nebo Crise na úkor někoho kdo si ta "zasloužil".

Pro mě je ta situace úplně jednoduchá, Carlo má na finále postavit nejlepší dostupnou 11, a pokud bude Thibo 100,% rdy, není o čem.

Reagovat
Well

To já vůbec nezpochybnuji, jen ten kredit na postupu má Lunin nemalý a předvedl tam výborné zákroky, to že si je někdo nepamatuje je jen známka toho, ze to asi moc nesledoval.

Jinak by měl samozřejmě chytat ten, kdo bude mít lepší formu + u Lunina je větší šance na nějakou chybu.

Reagovat
JeséRodriguez

Zaslouží si velký respekt a odchytal skvělá utkání. Musíš ale říct i B...s City dostal doma lacinej gól, i ten od Saného na Bayernu se chytat dal. Taky bych raději zvolil Courtoise

Reagovat
Well

B máš schované pod tím větší šance na nějakou chybu, protoze jeste nemá tolik zkušeností. Taky bych dal Courtoise ale je totální blbost, že neměl zázračný zákroky, díky kterým by Real byl ve finále LM. Proti Lipsku nás držel celý dvojzapas, Proti City pustil laciný gól, s dalšími moc dělat nemohl, na druhou stranu vychytal penalty. Saneho chytit mohl, na druhou stranu nemáš nikdy jistotu, Courtois by třeba nezvládl ty penalty, pustil něco jineho, nikdy nevíš... Carlo je vidí na tréninku, pokud uvidí, že Courtois chytá jako dřív, tak není o čem, plus má mnohem více zkušeností s velkými zápasy, za zásluhy by Lunin chytat neměl.

Reagovat
JeséRodriguez

s tímhle souhlas

Reagovat
tortuga

Reagovat
Manik...

Reagovat
JeséRodriguez

tady ty kecy o zásluhách

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Mishko

Žádný zázračný zákroky? Akože vážne?

Reagovat
Jordi Alba

Však tohle jim v LM chytal Courtois i po slepu.

Reagovat
Mishko

Thibaut v bežnej forme áno, ale sme či aj po tak dlhom a komplikovanom zranení, nikto nevie... neodchytá predtým jediný ťažký zápas, veď aj preto sa sám vzdal repre

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Manik...

Je o třídu jinde.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Hachim Mastour

Veľmi pekné by bolo získať tých 99 bodov

Reagovat
Salfovic

Škoda té prohry s Atlety, jinak to mohlo být poprvé bez prohry.

Reagovat
Well

Morata a jeho výkony proti Realu no.

Reagovat
Tony Stark

Čo sa deje v tej Barcelone ? -17 v nej už dlho nemali

Flo s iluminátmi ovplyvňujú aj globálne otepľovanie ?

Reagovat
Mateo16

Real Madrid will announce some sentimentally painful departures in the coming months. @relevo

Pod mi

Reagovat
tortuga

Nacho a Modrič pravděpodobně.

Reagovat
Mateo16

Začína sa špekulovať že to bude aj Kroos

Reagovat
Elliasson

Až moc nenahraditelný.

Reagovat
Hachim Mastour

Kokos Mendy má zmluvu až do 2027. Akože painful departure asi ním myslené nie je ale naozaj by ma zaujimalo kde ho predáme a či sa to podarí vôbec

Reagovat
Hachim Mastour

aha nie, tak len do 2025. Nič proti Ferlanovi, ale ak kúpime Daviesa tak by mal ostať Fran Garcia radšej

Reagovat
Hachim Mastour

Ale Mendyho by som si možno nechal ako back up čo by zahral aj na stoperovi. Pekne som si sám so sebou pokecal

Reagovat
JeséRodriguez

Mendy je pro Real daleko přínosnější, než nějakej Davies...pokud přijde Mbappé, bude muset i někdo bránit a v tom je Mendy o parník napřed

Reagovat
Hachim Mastour

Ono sa zabúda že aj Bellingham vie brániť a je to viac box to box ako AM

Reagovat
JeséRodriguez

Tak Bellingham i třeba v odvetě na City ukázal příkladnou bojovnost a práci směrem dozadu. I tak ho to bude táhnout hodně dopředu, stejně, jako Valverdeho. Pokud teda odejde Modrič a hlavně Kroos (po letošní sezoně by to byl hřích), tak by ta záloha takhle fungovat zrovna nemohla.

Ale stejně v tom Daviesovi nevidím aktuálně nic unikátního. Je to dobrej hráč, ale nevidím tam nějaký upgrade oproti Mendymu.

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
Mateo16

Možno odídu obaja ma prísť ešte Miguel Gutierrez a v auguste sa bude riešiť kto ostane

Fran alebo Miguel rozhodne letná príprava

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele