Hokejisté odstartovali MS »nájezdovou« výhrou nad Finy. O2 arena v extázi!

Hokejové šílenství v České republice začalo. A začalo vítězně pro domácí reprezentaci. Před fantastickým publikem v pražské O2 areně zdolal národní tým na úvod MS spolufavorita ve skupině A světového šampionátu Finy 1:0 po samostatných nájezdech. Vítěznou branku si připsal hned při prvním nájezdu bekhendovým blafákem při své premiéře na mistrovství litvínovský »bourák« Ondřej Kaše.

»Bod navíc jsme si dneska zasloužili. Užili jsme si skvělou atmosféru a můžu mluvit za všechny kluky, že to bylo výborné,« řekl Kaše.

Češi porazili tým ze země saun na velké mezinárodní akci poprvé od výhry 4:3, paradoxně rovněž po samostatných nájezdech, na mistrovství světa v Paříži v roce 2017. 

Ve vyprodané O2 areně to bylo možná klíčové utkání hned na prahu šampionátu. Dá se totiž předpokládat, že v paralelní skupině B postoupí do čtvrtfinále z prvních dvou míst našlapané výběry USA a Švédska. A vzhledem k tomu, že jeden z trojice ČR, Finsko, Kanada z pražské »grupy« skončí třetí – za předpokladu, že se nestane velké překvapení – může jít o dva body, díky nimž si svěřenci trenéra Radima Rulíka mohou pro start do vyřazovacích bojů vysloužit hratelnějšího soupeře.

Kromě Kašeho se v nájezdech trefil i kapitán Roman Červenka v páté sérii, ale hrdinou je především gólman Lukáš Dostál. Ačkoli neměl tolik práce jako jeho protějšek ve finské brance Säteri, stal se nejlepším hráčem domácího týmu s úchvatnou bilancí – nula po 60 minutách, nula v pětiminutovém prodloužení a nula v nájezech! »Já mám nájezdy rád. Jsem spokojený z výhry,« řekl Dostál. »Byla to pro mě nová zkušenost hrát doma před tak úžasnými fanoušky. V NHL jsou také plné haly, ale takovou atmosféru jako dnes zažijete málokdy. Snažil jsem se soustředít na sebe a fanoušcí byli úžasní,« radoval se Dostál.

Češi byli proti tradičně dobře bránícím Finům aktivnější a například v první třetině Suomi přestříleli 10:1. I nadále byli aktivnější, jenže smolařem druhé části hry se stal David Tomášek. Nejprve trefil tyč, aby v čase 38:18 O2 arena propukla v gólovou radost. Palát u levé tyče z nulového úhlu poslal puk za Säteriho, ovšem Finové si vzali trenérskou výzvu a sudí branku neuznali kvůli kontaktu s finským gólmanem, který měl na svědomí právě jinak výborně hrající Tomášek.

Ve třetí třetině již byli Finové přece jen aktivnější než v předchozích dvou a po střele kapitána Mikaela Granlunda z hranice levého kruhu Dostálovi dokonce pomohla pravá tyč. Jenže skákající a mexické vlny provádějící O2 arena přece jen nakonec dohnala Čechy k výhře.

»Byl to těžký zápas, ale to bude na mistrovství světa každý. Pečlivě jsme se připravili a jsem rád, že hra byla lepší než v minulých nevydařených zápasech,« řekl kouč Radim Rulík s poukazem na České hry v Brně. kde národní tým vyšel bodově naprázdno a souhra skřípala.

Vyhru v pražské skupině dnes slaví i Švýcaři, kteří porazili Nory 5:2. Zato v té ostravské smutní takřka domácí Slováci. Ti v gólově bohatém duelu podlehli 4:6 Němcům. A konečně v utkání dvou zmiňovaných favoritů v »béčku« přestříleli Švédové tým USA, který je jedním z nejsilnějších v historii MS, v poměru 5:2.

Šampionát, který se do České republiky vrátil po devíti letech, odstartoval slavnostní ceremoniál, v němž vystoupila s oficiální písní Hell.o zpěvačka Lenny a fanoušky ze střídačky společně s maskoty Bobem a Bobkem pozdravila hrající legenda Jaromír Jágr – mimochodem, poslední hokejista, který dal gól v O2 areně v oficiálním utkání do plné branky v šedesátiminutové porci. Což platí i po dnešku. Třeba se to změní zítra ve 20.20 hodin v duelu s Norskem, kde jsou Češi obrovskými favority…

Ne vše dnes ale bylo růžové. Například policisté na sociální síti X oznámili, že zaznamenali asi 200 případů falešných nebo několikrát přeprodaných lístků. Škodu odhadují na 400 tisíc korun. Strážci zákona s oohledem na další průběh mistrovství radí lidem, aby vstupenky na kupovali výhradně od oficiálních prodejců.

* * *

Skupina A (Praha):

Česko – Finsko 1:0 sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd: O. Kaše. Proměněné nájezdy: O. Kaše, Červenka (oba ČR). Neproměněné nájezdy: Krejčík, Palát – Kaski, Mikael Granlund, Puljujärvi, O. Kapanen. Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) – Briganti (USA), Durmis (SR). Vyloučení: 4:3. Diváci: 17 413.

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri – M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki – V. Puustinen, Mikael Granlund, Jääskä – Puljujärvi, O. Kapanen, Innala – Jormakka, Hyry, P. Puistola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.

Švýcarsko – Norsko 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Andrighetto (Niederreiter, Loeffel), 25. Loeffel (Siegenthaler, Jäger), 29. Senteler (Josi, Simion), 34. Scherwey (Haas), 52. Niederreiter (Ambühl, Kurashev) – 15. Vikingstad (P. Thoresen, Johannesen), 59. Brandsegg-Nygard (P. Thoresen, Zuccarello). Rozhodčí: Brander (Fin.), Holm (Švéd.) – Gustafson (USA), Hofer (Něm.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 16 617.

Skupina B (Ostrava):

Slovensko – Německo 4:6 (0:0, 2:3, 2:3)

Branky a nahrávky: 37. Hrivík (Cehlárik, Slafkovský), 39. Fehérváry (Pospíšil), 55. Hudáček (Slafkovský, Hrivík), 60. Sukel (Kelemen, Regenda) – 30. Kahun (Ehliz, Pföderl), 33. J. Müller (Michaelis, Tuomie), 40. Kälble, 45. Michaelis (Pföderl, Ehliz), 57. Pföderl (Ehliz, J. Müller), 60. Eder. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Pearce (Kan.) – Briganti (USA), Zunde (Lot.). Vyloučení: 7:4, navíc Kelemen (Slovensko) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 9109.

Švédsko – USA 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Eriksson Ek (Heed, M. Johansson), 24. Raymond (Hedman, Eriksson Ek), 37. M. Johansson (Holmberg, Pettersson), 60 Hedman (Holmberg, Kempe), 60. Eriksson Ek (Frödén) – 33. Werenski (S. Jones, Boldy), 44. Nelson (Gaudreau, Vlasic). Rozhodčí: Fraňo, Hribik – Ondráček, Špůr (všichni ČR). Vyloučení: 3:0. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 9109.

(koz)

FOTO – Facebook

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy