VÍME PRVNÍ: Soud avizoval schůzi věřitelů o osudu úzkokolejky na poslední den května 2024

Další soudný den jindřichohradecké úzkolejky nastane poslední květnový den roku 2024. Insolvenční soud tento termín předběžně avizoval insolvenčnímu správci i Krajskému státnímu zastupitelství. V tento den také uplyne sto dvacetidenní lhůta věřitele Jana Kysely pro předložení reorganizačního plánu.

Podle informací Občasníku mají obce na trati jindřichohradecké úzkokolejky zájem o založení dobrovolného svazku obcí, který by se stal jedním z partnerů obnovení provozu. Dopravcem by se měla stát firma Gepard Express, která předložila Jihočeskému kraji i Kraji Vysočina nejvýhodnější nabídku.

Jindřichohradecká úzkokolejka také zahájila opětovný nábor zaměstnanců, což jen zvyšuje optimistické vyhlídky na obnovení alespoň letního provozu. Teoreticky je možné zahájení provozu již v první dekádě června, kdy vyprší úřední lhůty pro podpis smlouvy o finanční podpoře firmy Gepard Express jako vybraného dopravce.

Jedinou neznámou tak zůstává jméno tajemného investora podle věřitelského plánu Jana Kysely, který uhradí věřitelům dluhy nebo alespoň jejich část a převede dopravní infrastrukturu na dobrovolný svazek obcí. Není přitom nezbytně nutné tento proces dokončit před začátkem letní sezóny. V letní sezóně může zadlužená úzkokolejka generovat příjmy do majetkové podstaty zadlužené firmy.

Na jindřichohradecké úzkokolejce panuje optimismus od konce jara, kdy trať prohlédli inspektoři Drážního úřadu. I když oficiální výsledek prohlídky není dosud oficiálně známý, úzkokolejka v květnu zahájila nábor nových zaměstnanců v profesích, které jsou nezbytné k obnovení letního provozu.

Oficiální znalecký posudek ale hovoří o „nevyhovujícím stavu drah pro místní přepravu“ a „požadavku značných investic k nápravě tohoto stavu“ , což soud žádá upřesnit za předpokladu očekáváného obnovení letního provozu v červnu 2024.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů