Miroslav Táborský se zapsal do paměti českých diváků mnoha divadelními a filmovými rolemi. Často ztvárnil různé pohádkové postavy, ale pro svůj výrazný typ je obsazován do rolí záporáků. 

Třikrát se neúspěšně snažil dostat na hereckou školu

Oblíbený herec se narodil 9. listopadu 1959 v Praze. Málokdo o něm ví, že zkoušky na vysněnou hereckou školu dělal na třikrát. Až po čtvrté se dostal na DAMU, kterou úspěšně dostudoval v roce 1987. 

Mezitím studoval fyziku a základy techniky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Po absolvování DAMU získal stálé angažmá v divadle na Kladně. Tam ale zaujal svým hereckým talentem a působil v mnoha pražských divadlech.

Miroslav si zahrál v mnoha úspěšných zahraničních filmových trhácích, jako je například horor Hostel nebo Kletba bratří Grimmů.

Za geniálně ztvárněnou roli překladatele ve španělském filmu Dívka mých snů získal v roce 1999 Goyovu cenu v kategorii Objev roku.

 Táborský hrál v Divadle E. F. Buriana, Studiu GAG Borise Hybnera, Divadle pod Palmovkou a v Labyrintu. Mimo svou lásku k divadlu hoří jeho srdce už dlouhá léta pro jeho půvabnou manželku Kateřinu.

Manželce stále nosí květiny

Skromná loutkoherečka Katka Táborská si chrání své soukromí, proto do společnosti většinou její manžel chodí sám. Je to škoda, protože jeho žena je velmi krásná a sympatická dáma, která je jeho ozdobou.

Herec ví, jaký poklad doma má a dává to krásným způsobem najevo – často své milé nosí květiny. Neustále jí tím ukazuje svou lásku a oddanost. „Měl jsem prostě štěstí. Vážím si toho a beru to jako dar,“ řekl webu Prima Ženy

Dlouho byli jen kamarádi

Když se Miroslav a Kateřina poznali, postupovali pomalu a byli nejdřív jen kamarádi. Slavný herec údajně dlouho netušil, zda už spolu chodí, nebo ne. Naštěstí se ukázalo, že jsou si navzájem souzení.

Bylo to i kvůli jejich společné cestě k umění, protože Katka se na své vysněné studium loutkoherectví dostala až na třetí pokus. Měla úplně jasno v tom, co chce dělat. Stejně, jako její muž věděl, že chce být hercem, a šel si za svým snem, tak i ona věděla, že chce být loutkoherečkou a ničím jiným.

Stříbrná svatba

Nedávno tento milý pár oslavil stříbrnou svatbu. Je na nich vidět, že mají mnoho společného. Mají rádi obyčejné věci, rádi spolu jezdí v zimě na hory a v létě k vodě. Mají spolu dva syny – DominikaRadovana.

Mladšího Radovana láká údajně herectví a svět filmu. „Ten starší je takový manažerský typ. Ten mladší sice dlouho tvrdil, že chce být hercem, ale pak se zakoukal do filmové kamery, takže chce být kameraman a už v tom smyslu se té profesi i věnuje. Teď je důležité, aby měl tu práci hezkou, těšilo ho to a byl spokojený,“ svěřil se nedávno Táborský pro super.cz.

Zdroje: www.idnes.cz, www.csfd.cz, www.csfd.cz