O ještě větší komiksovou podobu se postaral známý český výtvarník Kája Saudek. Jeho díla podtrhují samotné „gro“ filmu a dokreslují celkovou bizarnost. Saudek už před tímto filmem „ozdobil“ svými kresbami jiný snímek, jednalo se sci-fi komedii režiséra Václava Vorlíčka s názvem Kdo chce zabít Jessii? A protože bratr-výtvarník byl skvělým umělcem, co se vedle svého profláklejšího bratra-fotografa rozhodně neztratil, povolali ho do zbroje i na tento další vynikající kinematografický počin.  

Ačkoliv se jedná o trochu šílenou a místy dost zmatečnou podívanou, svou fanouškovskou základnu si snímek režiséra Oldřicha Lipského našel. A nemálo k tomu dopomohly i skvělé výkony zúčastněných herců, jejichž výběr byl skutečně tím nejlepším své doby. 

Odevšud na Lipského padají mrtvoly

Bláznivá komedie, ke které přiložil ruku k dílu i Miloš Macourek, má prapůvod v někdejší Jugoslávii. Předlohou jí totiž byla kniha od spisovatele Nenada Brixiho s názvem Mrtvým vstup zakázán. Příběh vypráví o učiteli, na kterého „tak nějak“ začnou odevšad padat mrtvoly. Jmenuje se Georg Camel a ztvárnil ho režisérův bratr Lubomír Lipský

Zajímavostí je, že Lipský-režisér původně svého bratra do hlavní role obsadit neplánoval. V merku měl jiného fešáka, a sice Radoslava Brzobohatého. Když se ale dozvěděl, že ten bude s herečkou, která ztvárnila taktéž jednu z hlavních rolí, natáčet za nedlouhou dobu ještě další dva filmy, rozhodl se oslovit svého bratra. A nutno podotknout, že se svým výběrem skutečně strefil, protože Lipský-herec ve své roli skutečně exceluje.

Tou herečkou, kvůli které přišel Brzobohatý o kšeft, nebyl nikdo jiný než legenda českého filmu Jiřina Bohdalová. Ve snímku ztvárnila redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Ta je samozřejmě středobodem George Camela už od samého začátku, nicméně ona jeho city opětuje až poté, co se stane slavným. 

Kromě Jiřiny Bohdalové a Lubomíra Lipského má ve filmu důležité role také Iva Janžurová coby Kate Draxlová. Kate Draxlová je šéfkou jednoho z gangů, kvůli kterým se Georg Camel dostane do oněch potíží s mrtvolami. Další nezapomenutelnou figurkou je afektovaná majitelka penzionu paní Harringtonová v podání Marie Rosůlkové. Právě jí zemře na prahu jednoho z pokojů pan Porter, který tak spustí onu „mrtvolnou lavinu“, kdy na nebohého Camela budou padat mrtvoly odevšud, co otevře. 

My všichni jsme Gogo

Vedle těchto hereckých es se ve filmu také objevili Josef Hlinomaz, František Filipovský, Karel Effa, František Peterka a výtečná Stella Zázvorková. Pokud jste ani doposud neuhodli, o který film se jedná, zajisté vám pomůžou hlášky z tohoto legendárního snímku, který za léta, co komedie diváky baví, už stihly zlidovět. Asi nejznámější z nich je: „My jsme všichni Gogo.“ 

Jedná se samozřejmě o bláznivou komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Příběh začíná ve vlaku, kdy již výše zmíněná pozdější mrtvola se jménem James Porter převáží z Michaga do San Fernanda šek na milion dolarů. To samozřejmě nezůstane bez povšimnutí dvou znepřátelených gangsterských uskupení. Porter, který nečekaně vystoupí ve Springtownu, kde se právě nachází učitel s romantickou představou úplně o všem Georg Camel, zemře na prahu jeho pokoje. A tím začíná celá zběsilá mrtvolná jízda. 

Georg se ocitá uprostřed války dvou gangsterkých band a do toho ještě musí řešit, že se zamiloval do krásné Bohdalky. Pokud jste tento skvělý snímek ještě neviděli, neváhejte. Film se dnes řadí mezi skvělé klasiky, jako je například další výtečný počin s názvem Což takhle dát si špenát, komedii, kde pro změnu exceluje Vladimír Menšík

Zdroje: super.cz, csfd.cz