Liam Kirk slaví gól v play off do sítě Plzně. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Brit Kirk z Litvínova: Diváci jsou tady vášniví. Češi, budete nám fandit?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kdo by kdy řekl, že nejlepším střelcem play off české extraligy bude Brit? Když hokejový útočník Liam Kirk loni v září posílil Litvínov, znalci byli nadšení, našly se však i hlasy přirovnávající ho k Orlu Eddiemu, věčně poslednímu skokanovi na lyžích. V jednom se trefily: stejně jako jeho krajan Edwards, i Kirk se stal miláčkem publika. V trikotu chemiků oprášil pověst kanonýra a ukázal, že ne nadarmo byl i top střelcem mistrovství světa 2021. A v Česku už je zase, na letošním šampionátu potáhne Velkou Británii jako její největší hvězda. Už v sobotu po poledni proti velmoci Kanadě.

„Všichni milují příběhy outsiderů. Věřím, že mimo zápas s Českem budou zdejší fanoušci přát nám,“ vzkázal čtyřiadvacetiletý hokejista, který v základní části extraligy nasázel 19 gólů a v play off dalších devět. Otázku, zda skutečně posílí Eisbären Berlín, jak se spekuluje, nechal nezodpovězenou.

Na úvod máte obhájce titulu Kanadu. Je dobré narazit hned na spolufavorita turnaje, nebo byste na rozjezd upřednostnili snazšího soupeře?
Jakýkoli tým v nejvyšším levelu mistrovství světa pro nás bude výzvou. Takže my se těšíme na každý zápas. Soupiska Kanady je plná mladých talentů z NHL, je vzrušující se s nimi utkat, zažít je přímo na ledě. Ale nám ani moc nezáleží na tom, proti komu hrajeme. Víme, že všechny zápasy budou těžké. Musíme se zaměřit jen na sebe. Na náš systém, náš způsob hry, abychom ho dodržovali a sami sobě díky tomu dali co největší šance na úspěch.

Jak moc se těšíte na souboj s Connorem Bedardem, zázračným dítětem kanadského hokeje?
Všichni jsme nadšení, že se setkáme s hráči takového kalibru. Budeme vstřebávat zkušenosti, užívat si to. Respektujeme soupeře i to, kdo jsou, co dosud dosáhli a jaký mají talent. Ale nakonec to je hokejový zápas a stát se může cokoli. Chceme tady dobré výsledky.

Čeští fanoušci jsou v dobrém slova smyslu šílení. Hokej milují. V Litvínově tím žili, byli bouřliví, pomáhali nám.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se