mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.05.2024 14:11:00

Česká republika se opět prezentovala na energetickém summitu v Neumu

10.05.2024 / 14:05 | Aktualizováno: 10.05.2024 / 14:11

Česká republika, prostřednictvím projektů ekonomické diplomacie a rozvojové spolupráce se společně s vládou Spojených států amerických, Velvyslanectvím Velké Británie v Sarajevu, Delegací Evropské unie, Velvyslanectvím Německa v Sarajevu, Rozvojovým programem OSN (UNDP) v Bosně a Hercegovině opět organizačně významně podílela na letošním energetickém summitu, který se konal od 24. do 26. dubna 2024 v Neumu. Během summitu se prezentovala česká věda, české firmy a rozvojová spolupráce.

Na summitu se sešli klíčoví domácí i mezinárodní aktéři, zástupci exekutivy a legislativy, odborníci na energetiku a zástupci podnikatelské sféry. "Je nutné nasměrovat legislativu pro přechod z neobnovitelných na obnovitelné zdroje energie" řekl ministr zahraničních věcí Bosny a Hercegoviny Elmedin Konaković s tím, že to v nadcházejícím období považuje za vážnou výzvu pro orgány v Bosně a Hercegovině. Předseda vlády Federace Bosny a Hercegoviny Nermin Nikšić ocenil, že na energetickém summitu se sešli nejvýznamnější aktéři v oblasti energetiky a zástupci podnikatelské sféry.

Hlavním poselstvím pro účastníky byla výzva od mezinárodní komunity, aby příslušné orgány urychlily reformy tak, aby energetický sektor byl integrován, harmonizován s normami a právními rámci Evropské unie, chráněné před kybernetickými hrozbami a zaměřené na zelené udržitelné zdroje energie. Na letošním Energy Summitu se sešli zástupci výkonných a legislativních orgánů Bosny a Hercegoviny, domácí i zahraniční odborníci v oblasti energetiky i podnikatelské subjekty. Mezi řečníky na odborných panelech o energetické transformaci, energetické účinnosti v obytných a veřejných budovách a energetické bezpečnosti se o své názory a doporučení podělili někteří špičkoví odborníci ve zmíněných oblastech z České republiky.

Na osmém ročníku summitu vystoupila se svým příspěvkem i řada představitelů zahraničních partnerů v Bosně a Hercegovině, včetně Chargé d‘affaires České republiky v Bosně a Hercegovině Josefa Zrzaveckého, který v rámci svého vystoupení zmínil, že: „Přenos znalostí a zkušeností z České republiky do Bosny a Hercegoviny, a to jak z veřejného, tak soukromého sektoru, je něco, na co jsme nesmírně hrdí a co pomáhá Bosně a Hercegovině na její cestě k EU, proto je pro nás důležité být součástí dnešní akce. Česká expertíza v oblasti energetické účinnosti a dalších souvisejících témat je příležitostí k posílení vztahů mezi našimi zeměmi prostřednictvím ekonomické a rozvojové spolupráce.“.

V rámci panelu k tématu Věda a výzkum nové přístupy k energiím vystoupil Wojciech Belch z Univerzitního centra energetický efektivních budov ČVUT v Praze. V rámci svého vystoupení představil centrum a zmínil: „… centrum je připravené sdílet výsledky svého vývoje a výzkumu s bosenskými partnery.“ Dále hovořil o tom, že: Energetická účinnost v obytných budovách není jen o technologiích, ale také o spolupráci mezi zúčastněnými stranami, které budovy využívají. Cílem má být najít dokonalou shodu mezi výrobou a spotřebou energie.

V panelu o současném investičním prostředí v Bosně a Hercegovině vystoupil Mirko Medenica, představitel české společnosti Woodburn Capital Partners. Jeho příspěvek v panelu byl o současném investorském prostředí a jeho výzvách v nadcházejícím období. Společnost Woodburn Capital Partners připravila ambiciozní plány v oblasti obnovitelných zdrojů v Bosně a Hercegovině.

Docent Jakub Raček z výzkumného centra AdMaS Vysokého učení technického v Brně, sdílel zkušenosti České republiky v oblasti výzkumu a využití biocharu a možnosti využití energie z odpadních vod v rámci domácností i měst. Jeho vystoupení v rámci vědeckého panelu summitu vyvolalo pozitivní reakci dalších vystupujících a publika. Mezi zajímavými poznatky lze zmínit názor, že: odpadní vody, které produkují domácnosti, firmy a celá města jsou zdrojem tepelné energie, kterou lze dále používat pro vytápění. Po vystoupeních českých zástupců na panelech byl vidět zájem bosenských partnerů o jejich expertízu. Někteří z ¨českých odborníků poskytli i rozhovor místním médiím.

Během tří dnů summitu mělo přes 600 návštěvníků v Neumu možnost navštívit český stánek, kde se mohli seznámit s činností a výrobním programem českých firem jako jsou: ETD Transformátory - úspěšný český výrobce čerpadel pro stavebnictví, těžké strojírenství, chemický, hutnický a další průmysl „Bylo velmi užitečné zúčastnit se tohoto summitu, kde jsme se dozvěděli mnoho o potřebách místního trhu, získali nové obchodní kontakty, uskutečnili četná jednání s potenciálními domácími partnery.“, uvedl obchodní ředitel Martin Tvrdý. Dále pak byla přítomná společnost Zebra Systems s.r.o. - zabývající se komplexními IT řešeními, společnost Dekonta a.s. - která nabízí komplexní balíček ekologických služeb, a stala se jednou z předních environmentálních společností ve střední a východní Evropě, GTD s.r.o., - prodejce tepelných čerpadel, Solarus EPC Europe s.r.o. - je dodavatelem nových technologií v oblasti solárních panelů, dále pak společnosti jako je, Budějovický Budvar a.s. a pivovar Straropramen. V rámci českého stánku byly také prezentovány výsledky projektů zahraniční rozvojové spolupráce.

Samotný summit přitáhl velmi velkou mediální pozornost. Níže přikládáme několik odkazů na výstupy v místních médiích.

Otvoren Energetski samit 2024 u Neumu: Vrijeme za akciju je sad / Bljesak.info | BH Internet magazin

Energetski summit u Neumu: Je li moguća energetska revolucija, bez politizacije i korupcije? - Republika (republikainfo.com)

Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora: Energetski summit u Neumu počinje danas - Akta.ba

Aleš Ottmár, Štěpán Šantrůček, Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688