Zdroj: DERECK HARD

Rozhovor: Světový barman Jan Šebek prozradil svůj oblíbený drink i jakou vychytávku používá v kuchyni

11. 05. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Pokud nyní slyšíte jméno Jan Šebek poprvé, tak je nutné zbystřit. Jde totiž o velmi talentovaného mladého muže z Prahy, který patří k barmanské světové špičce.

Honza, který nedávno oslavil osmadvacáté narozeniny, vloni vyhrál české finále nejprestižnější barmanské soutěže Diageo World Class. Ba co víc, na světovém finále stejné soutěže v brazilském São Paulu naši zemi perfektně reprezentoval a skončil v TOP 4 nejlepších barmanech světa! Pojďte nahlédnout do soukromí šéfbarmana legendárního Becher’s Baru v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Přečtěte si také:
Rozhovor: V kuchyni s módní návrhářkou Liběnou Rochovou. Co by uvařila, kdyby chtěla udělat dojem?

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Bydlím v Praze kousek od Vítkova s mojí přítelkyní Klárkou.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?

S čtyřnohou kamarádkou Grace, je to tříletá whippetka.

Bydlí i s čtyřnohou kamarádkou Grace, je to tříletá whippetka.

Bydlí i s čtyřnohou kamarádkou Grace, je to tříletá whippetka. Zdroj: DERECK HARD

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Místo, kde najdu klid a odpočinek od mého intenzivního pracovního života.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem bytu?

Určitě, je totiž spojená s naší obývací částí, a tak zde trávíme nejvíce času. Velice rádi vaříme, a tak jsme v kuchyni skoro furt.

Přečtěte si také:
Malý prostor pro kuchyni? Podívejte se, jak chytře se to dá vyřešit!

Čeho si na vaší kuchyni nejvíce považujete a proč?

Uspořádání. Ačkoliv není největší, ba možná naopak, perfektně se v ní vaří, jelikož jste na jednom místě. Organizace je tedy základ úspěchu.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Jakožto milovník kávy, určitě kávovar, pak určitě nůž a pánvička.

Káva je Janův ranní rituál a moc mu chutná. Proto velice oceňuje tento kávovar s funkcí blooming, který pomůže k lepšímu výsledku.

Káva je Janův ranní rituál a moc mu chutná. Proto velice oceňuje tento kávovar s funkcí blooming, který pomůže k lepšímu výsledku. Zdroj: DERECK HARD

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Olivový olej je pro nás základ většiny jídel, takže ten je vždy v zásobě.

Co jste naposledy uvařil/upekl?

Posledně to bylo naše oblíbené šafránové rizoto s mozzarellou a krevetami.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Myslím si, že z baru to do kuchyně nemám daleko. Obecně miluji právě italskou kuchyni, a tak by to bylo buď právě zmiňované rizoto, nebo carbonara či aglio olio. Mám rád jednoduchá a rychlá jídla z kvalitních surovin.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?

Obecně si nepotrpím na hudbu tak jako přítelkyně. Takže pomyslného „DJ“ dělá většinou právě ona. Já většinou sáhnu po nějaké chill house muzice.

Přečtěte si také:
Byt v pražských Dejvicích zvětšili a z původní kuchyně se jim podařilo udělat útulnou ložnici

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Obecně miluji italskou kuchyni, jelikož je lehká, rychlá a dokážete sehnat spoustu kvalitních surovin. Nepohrdnu ale ani asijskou kuchyní či úplnou českou klasikou.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm nebo drink, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Originální? To úplně nevím. Ale mojí oblíbenou snídaní jsou třeba vejce Benedikt v italském stylu, kde člověk potřebuje několik ingrediencí, které hrají skvěle dohromady a vytvářejí jedinečný chuťový profil. Skvělou opečenou ciabattu nebo focacciu, parmskou šunku, domácí holandskou omáčku a zastřené vejce nebo onsen vejce. Trochu lanýžového oleje a pepře navrch. A pak musím přidat hlavně recept na super drink. Konkrétně jde o mou verzi Irish Coffee, kterou jsem nazval Guatemala Coffee podle domoviny použitého rumu.

Janov originální drink Guatemala Coffee

Janov originální drink Guatemala Coffee. Zdroj: DERECK HARD

Preferujete sladké, nebo slané?

Oboje, ale jsem velký milovník sladkého.

Hranolky, nebo salát?

Těžká volba, hranolky ale asi stále převládají.

Kávu, nebo čaj?

Kafe piju opravdu každé ráno. Takže káva!

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, kdo by byl?

Pravděpodobně s mojí už nežijící babičkou, která měla bezpochyby největší zásluhu na tom, že jsem začal pracovat v gastronomii, která se stala mým životem.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Není nic lepšího než velké rodinné setkání nebo posezení s přáteli.

Janova přítelkyně ráda maluje, a to pravděpodobně i díky svému otci, který ji k tomu přivedl. V bytě visí spousty obrazů, které malovala právě Klárka.

Janova přítelkyně ráda maluje, a to pravděpodobně i díky svému otci, který ji k tomu přivedl. V bytě visí spousty obrazů, které malovala právě Klárka. Zdroj: DERECK HARD

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

V minulosti to bylo naprostým zvykem v mém rodinném kruhu. Já bohužel dnes žádný takový servis u nás doma nemám.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

Začneme u nealka, to je mnohem jednodušší a je to většinou čistá perlivá voda či cola bez cukru. V rámci alkoholu se při jídle většinou objeví pivo, červené víno anebo taky šampaňské. Před jídlem a po jídle většinou dojde i na něco „tvrdšího“. Před jídlem buď nějaký suchý koktejl jako Gin Martini, či Negroni a po jídle většinou panák whisky.

Luxury koutek, kde je alkohol pro významné dny, události, oslavy. V karafě od sklárny Moser se nachází symbolická whisky, kterou Jan s přítelkyní pili, když se seznámili.

Luxury koutek, kde je alkohol pro významné dny, události, oslavy. V karafě od sklárny Moser se nachází symbolická whisky, kterou Jan s přítelkyní pili, když se seznámili. Zdroj: DERECK HARD

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?

Možná se budu opakovat, ale bude to kávovar s časovačem, který si nastavím tak, abych měl ráno připravenou kávu, když vstanu.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

To je dobrá otázka! Mojí vysněnou hračkou do kuchyně bude asi Thermomix, na který jednou určitě přijde.

FOTOGALERIE

Text: Lucia Blažiová
Foto: DERECK HARD, DERECKHARD.COM
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň rozhovor
Sdílejte článek

Diskuze