Bílý dům: Izrael zřejmě použil naše zbraně při úderech, které odporovaly mezinárodnímu právu

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při takových úderech v Pásmu Gazy, které odporovaly mezinárodnímu právu. Podle agentur AP a Reuters to stojí ve zprávě, kterou zaslal Bílý dům Kongresu. Americká administrativa však nemá zcela jasné důkazy, že se tak stalo, ani nemůže určit konkrétní případy, kdy při nasazení amerických zbraní Izrael porušil mezinárodní právo. Izrael totiž americkým úřadům nepředal dostatečné informace.

Vzhledem k velkému rozsahu dodávek amerických zbraní Izraeli je podle zprávy „opodstatněné se domnívat“, že americké zbraně „byly použity izraelskými bezpečnostními složkami po 7. říjnu v případech, které byly rozporu s jejich povinnostmi vyplývajícími z mezinárodního humanitárního práva“.

ČTĚTE TAKÉ: Valné shromáždění vyzvalo ke schválení plného členství Palestiny v OSN. Česko bylo proti

Americká administrativa ve zprávě tvrdí, že Izrael nesdělil americkým úřadům úplné informace. „Vzhledem k povaze konfliktu v Pásmu Gazy je těžké hodnotit jednotlivé incidenty,“ stojí v textu. Americké úřady tudíž nemohly prověřit, zda americké zbraně izraelská armáda použila při akcích v Pásmu Gazy a dalších palestinských územích, kdy bylo údajně porušeno mezinárodní právo. Ve zprávě také administrativa tvrdí, že nadále považuje za důvěryhodné ujištění Izraele, že bude používat americké zbraně v souladu s mezinárodním humanitárním právem.

Podle zprávy se objevují rovněž otázky, zda Izrael „efektivně využívá“ při současných bojích v Pásmu Gazy své rozsáhlé znalosti ohledně toho, jak minimalizovat dopady bojů na civilní obyvatelstvo, píše agentura AP. Podle ní okolnost, že zpráva nepřináší přímé důkazy o použití amerických zbraní v úderech, které porušily mezinárodní právo, ponechává americké vládě manévrovací prostor, až bude rozhodovat o dodávkách zbraní svému spojenci.

Zprávu požadoval prezident Biden

To, že Izrael při své ofenzivě v Pásmu Gazy porušil mezinárodní právo, tvrdí některé státy a mezinárodní organizace. Izrael tvrdí, že se jen brání po teroristickém útoku hnutí Hamás a jeho spojenců ze 7. října. V pátek vydanou zprávu zadal americký prezident Biden v únoru. Ministerstvo zahraničí mělo vyhodnotit pro Kongres, zda Izrael používá americké zbraně v souladu s mezinárodním právem.

Na zprávu se netrpělivě čekalo poté, co americký prezident Joe Biden tento týden řekl, že americké zbraně byly použity během izraelských úderů, při kterých umírali palestinští civilisté. Biden také řekl že USA zastaví dodávky leteckých bomb a dělostřelecké munice, pokud Izrael provede rozsáhlou ofenzivu v Rafáhu. Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřelo při bojích v Pásmu Gazy na 35 tisíc Palestinců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spojenci se nepodporují, jen když se to hodí. USA nás zradily, napsal izraelský list

Tagy:
Izrael zbraně Bílý dům zpráva USA Kongres Spojených států amerických