OBRAZEM: Nad Českem se objevila polární záře. Nebe hrálo všemi odstíny růžové

Již v týdnu meteorologové upozorňovali, že by nad Českem opět mohla být vidět polární záře. A působivý přírodní úkaz se v pátek v noci na nebi opravdu objevil. Na obloze převládala hlavně růžová. Je to patrné ze snímků, které na sociálních sítích zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologů je důvodem nebývale jasné polární záře mimořádně eruptivní aktivita Slunce v posledních dnech.

„Se setměním už je zřejmé, že polární záře je vidět velmi silně. Její intenzita se může ale velmi rychle průběžně měnit,“ uvedl ČHMÚ. Meteorologové dodali, že jde o nejsilnější polární záři od roku 2003.

ČTĚTE TAKÉ: Sportovci, při výkyvech teplot zpozorněte, apelují lékaři. Kolaps hrozí u kardiaků i nadšenců

Pod příspěvek meteorologů na síti X lidé připojili desítky fotografií se zaznamenanou polární září. Podle nich byla polární záře vidět mimo jiné v Plzni, Českém Krumlově, na severní Moravě, v Olomouci, ale také v Brně či na Blanensku. Slabě byla viditelná také nad Prahou.

„V nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli jsou šance k zaznamenání či spatření polárních září ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska. Důvodem je bouřlivá aktivita Slunce, které za poslední den vyprodukovalo deset silných erupcí. Oblaky plazmatu by měly zasáhnout naši planetu v průběhu pátečních nočních hodin a způsobit geomagnetické bouře trvající pravděpodobně přes celý víkend,“ uvedl už dříve astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Polární záře, které lze z Česka pozorovat, bývají obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je podle Horálka mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. „V Česku a na Slovensku nečekejte jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst,“ dodal Horálek.

Zájemcům o pozorování polárních září doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory na stránkách www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevídaný jev v jižních Čechách: Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Tagy: