Kam rozhodně nevysazovat celer? Společné škůdce sdílí třeba i s koprem, na velkou úrodu pak můžete zapomenout

Celer

Kam rozhodně nevysazovat celer? Pěstování celeru, konkrétně toho kořenového, není pro slabé povahy ani pro ty, kterým chybí trpělivost. Tato zelenina, známá svou křupavou strukturou a výraznou chutí, totiž vyžaduje pozornost, péči a především čas.

Celer touží po slunečním světle, výběr slunného místa na zahradě je proto prvním zásadním krokem. Ale zásadní roli hraje i půda. Najděte si proto dobře upravený záhon s bohatou, hlinitou a dobře propustnou půdou. V ideálním případě byste ho už na podzim měli obohatit dobře uleželým hnojem, ale pokud jste to nestihli, pak vsaďte alespoň na vyzrálý kompost. Rozhodně se to vyplatí.

Uhasit žízeň, ale neutopit se

Dalším klíčovým aspektem péče o kořenový celer je jeho potřeba stálé vláhy. Pravidelná zálivka je nezbytná, a to zejména v období sucha. Existuje však tenká hranice mezi dostatečnou hydratací a přemokřením, které může vést k hnilobě kořenů a dalším chorobám. Proto rozhodně doporučuji zavedení strategie mulčování, které může pomoci udržet půdní vlhkost a zároveň reguluje teplotu na záhonku, čímž se vytvoří stabilnější prostředí pro vývoj kořenů.

celer

Foto: Pixabay

Časový rozvrh výsevů

Ideální doba pro zahájení výsevu je od konce února do začátku března (pro začátek samozřejmě rostlinka pěstujeme v teplých prostorách). Jakmile semínka vyklíčí, je nezbytné zajistit jim dostatek slunečního světla. Tento požadavek může splnit slunný okenní parapet nebo pěstební světlo.

Přechování: Posilování sazenic

Přesazení sazenic do samostatných květináčů je prospěšné z několika důvodů. Zabrání se tím přeplnění a umožní se rozvoj kořenového systému každé rostliny. Kromě toho se tímto postupem snižuje riziko předčasného vyrašení, protože rostliny investují svou energii do růstu silných kořenů a nikoli do kvetení.

Přechod na zahradu: Přesun v polovině května

Při přesazování celeru na zahradu je rozhodující načasování. Nejbezpečnější je obecně polovina května, kdy se vyhnete posledním jarním mrazíkům. Toto načasování podporuje optimální vývoj kořenů, který je pro bohatou úrodu klíčový. Nezapomeňte také na to, že celer by v cyklu střídání plodin neměl následovat po některých plodinách, jako je mrkev, pastinák, samotný celer nebo kopr. Předejte tak problémům se škůdci a chorobami.

 

Zdroj: https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/jak-na-cerstvy-celer/, https://www.rostlinky.cz/blog/pestovani-celeru.html, https://desaterotvariosobnosti.cz/pestovani-celeru-vysadba-a-pece/, https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/jak-pestovat-celer-aby-mel-co-nejvetsi-bulvy

Náhledové foto: Pixabay

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)