Proč se rodí málo dětí. Ženy nedokážou splnit svůj plán

Současný problém s nízkou porodností nelze zjednodušit na tvrzení, že Češi nechtějí mít děti, anebo třeba jen jednoho potomka. Výzkum Národního institutu SYRI, jehož výsledky mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici, totiž ukazuje, že české ženy chtějí mít více dětí, ale výsledek je pak z různých důvodů jiný, než si matky původně přály. A první dítě se jim rodí později, než chtěly.
V Česku se rodí málo dětí, loni to bylo dokonce nejméně za více než dvě poslední dekády. Ilustrační foto: Pixabay.com

V uplynulém roce se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) narodilo 91,1 tisíce dětí, což je nejméně za posledních dvaadvacet let. Nebýt migrace, obyvatel České republiky by opět ubylo, protože loni umřelo 112,8 tisíce lidí.

Problém s nízkou porodností, respektive plodností ale není do značné míry v tom, že by české ženy děti nechtěly. Spíše se jim nedaří uskutečnit své plány a představy. Dokazuje to nejnovější výzkum Národního institutu SYRI, podle něhož to souvisí s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letec.

„Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození prvního potomka plánují a velmi často pak tento svůj plán nezvládnou naplnit. Pozdní časování mateřství je tak ovlivněno studijními a karierními ambicemi, partnerským životem, materiální situací a v neposlední řadě zdravotním stavem,“ uvedl institut.

Problém mladé generace

Odkládání rodičovství je přitom stále výraznější a je patrné zejména u mladé generace. Jde o to, že v české populaci neodpovídá konečný počet dětí narozených jedné ženě samotným reprodukčním záměrům.

„Podle našich zjištění k tomuto rozdílu mezi plánem a realitou dochází i u samotného časování narození prvního potomka, a to hlavně u mladších generací,“ konstatovala Jitka Slabá z Národního institutu SYRI a Univerzity Karlovy.

Skutečnost, že současné ženy mají děti výrazně později než starší generace, je podle ní zapříčiněna dvěma faktory. „Ženy podstatně později narození prvního potomka plánují a velmi často pak ten svůj plán nezvládnou naplnit a odkládají pak rodičovství už proti své vůli,“ uvedla vědkyně.

Později narozené děti

Své tvrzení doložila na výsledcích průzkumu, kterého se zúčastnilo 1 041 žen. Z nich 16 procent uvedlo, že se jejich první dítě narodilo dříve, než bylo plánováno. Dalším 43 procentům se narodilo podle plánu a 41 procent žen přiznalo, že se jejich potomek narodil později, než bylo plánováno.

Podíl žen, kterým se narodilo jejich první dítě později, než bylo plánováno, se lišil napříč generacemi. „Zatímco u žen narozených v letech 1966 až 1970 uvedlo pouze 27 procent, že se jejich první dítě narodilo později, než plánovaly, u nejmladší sledované generace žen narozených v letech 1983 až 1990 to bylo již 55 procent,“ upozornila Slabá.

Nejstarší skupina žen, které rodily později, než plánovaly, vykazovala časový rozdíl mezi plánem a skutečným narozením prvního dítěte pouhé dva roky, zatímco u skupin žen narozených v obdobích 1971 až 1976 a 1977 až 1982 to bylo už pět let. Výsledky průzkumu zveřejnil prestižní Cambridge University Press.

Nesplněné reprodukční plány

Rozdíl v plodnosti, který udává poměr mezi plánovaným a skutečným počtem narozených dětí, lze podle vědkyň z Národního institutu SYRI vysvětlit posunem rodičovství do vyššího věku. Ale to platí jen z části. Je totiž také spojen s nedosažením zamýšlených reprodukčních plánů. 

Nejvíce k nechtěnému odkladu narození prvního dítěte přispívají důvody, které souvisejí s partnerským životem, a zdravotním stavem.

„Podstatnou roli by zde ale mohla sehrát větší informovanost mladších generací, které jsou sice dobře seznámené se skutečností, jak bránit nechtěnému otěhotnění, ale již v menší míře jsou si vědomy překážek, kterým mohou v oblasti reprodukce v budoucnu čelit,“ řekla Jitka Slabá.

Dodala, že na posunování věku, kdy chce mít žena první dítě, se podílejí rovněž studijní a kariérní ambice. „Zde je určitě prostor, jak by bylo možné ženám tento přechod do rodičovství usnadnit, ať už větší podporou pro kombinaci vysokoškolského studia a rodičovství, tak stabilní a dostupnou nabídkou služeb, umožňující realizaci v zaměstnání v kombinaci s péčí o děti,“ doporučila Slabá.

Česko zachraňují migranti

Už citovaný Český statistický úřad uvedl, že v roce 2023 se počet obyvatel České republiky zvýšil ze zhruba 10,8 milionu na 10,9 milionu. Jenže zatímco přirozenou výměnou (počet narozených a zemřelých, pozn. red.) ubylo 21,6 tisíce lidí, díky zahraniční migraci naopak přibylo 94,7 tisíce obyvatel.

Populace České republiky se tak v uplynulém roce rozrostla o 73 tisíc lidí a na konci roku zahrnovala téměř 10 milionů 901 tisíc osob. „Veškerý přírůstek obyvatel v roce 2023 zajistilo 95tisícové kladné saldo zahraničního stěhování. Do Česka se z ciziny přistěhovalo 141,3 tisíce osob – ve srovnání s rokem 2022 o šedesát procent méně,“ sdělila Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Vysvětlila, že za poklesem stojí zejména mírnější příliv uprchlíků z Ukrajiny. Naopak 46,6 tisíce osob v roce 2023 svůj pobyt v Česku ukončilo. „I v tomto případě představovaly významnou část migrantů osoby s dočasnou ochranou uprchlíka,“ konstatovala Němečková. Počet vystěhovalých byl meziročně více než dvojnásobný.

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 11
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  1. Marek

    Málo dětí je kvůli špatné ekonomické situaci tohoto státu. Do roku 1989 to ještě fungovalo. Od té doby je nedostupné bydlení a mladé rodiny bez bydlení nemohou fungovat…..

    • Johana

      Nevím, zda autor má základy biologie. Ale ze základní školy všichni víme, že dítě se narodí ženě a muži. Žena sama si to dítě nevycucá z prstu. Tak to přestaňte házet jen na ženy. Díky.

    • Katka

      Je to tak, jak píšete. K tomu přibylo od té doby dost nežádoucích a nepřijatelných jevů a faktorů jakožto vedlejší produkt demokratického futuristického progresivního tornáda pokroku, který je zhoubou planety a většiny populace. Nevím, jestli bych chtěla přežít jako poslední na zamořené vydrancované zdecimované nemocné betonové asfaltové planetě za cenu nesmrtelnosti a špičkové technologie.

  2. Jenda Stehlik

    Asi tak . Bez bydlení není rodina . Škola , zdravotnictví je až následný krok . Tedy náš stát je antisociální .
    Pruměrná dostupnost bydlení v USA jsou 4 roční platy . Ano , jsou tam velké rozdíly v příjmech , ale průměrná velikost obydlí je 220m2 . Kdyby bylo drahé , tak by klesla výměra na naše velikosti . Navíc při přepočtu na obyvatele tam vydávají třikrát více stavebních povolení .
    Je to dáno celkovou koncepcí obcí a jejich financování z majetku . Prioritním zájmem americké obce je rozvoj (zvedneme příjem obce) . Co je drahé a vzácné , tak obec velmi rychle upraví uzemní plán a tedy vznikne převis nabídky .
    U nás je to naopak . Obce draží stavební pozemky (chceme přece zbohatnout) . No a tak u nás muže stavět jen horních pár procent , což se projeví v cenách a následně i v nájmech. Nemovitosti jsou u nás tedy spekulace a nikoliv užitková věc jako v USA kde kapitál se musí točit.
    Dosud jsme se nevyhrabali z feudalismu .

  3. Michaela

    Píšete o snižování porodnosti a přitom se každý den válí články typu: https://faei.cz/cesku-chybi-prace-mladych-vzdelanych-zen-jsou-na-materske/ .
    Na ženy je neustále vyvíjen tlak a nic není dost dobré. Když pracuje – pak logicky nemůže být na mateřské. V tom případě nepřivádí státu nové budoucí daňové poplatníky. Když se stane matkou, pak zase nevydělává peníze do státní kasy a „jen vysává stát o mateřskou“. A tak pořád dokola, každý den x článků.
    Místa ve školkách nejsou. Hlídání od babiček nemůžeme očekávat, protože jsou samy unavené neboť chodí do práce a důchod v nedohlednu. Nemluvím o bydlení a dalším…

    Vůbec sem nechci tahat politickou situaci a nerada bych aby se zvrtla debata tímto směrem, ale přispívám jen příkladem mých rodičů:
    Otec měl možnost v rámci své práce získat bydlení. Podmínkou pro poskytnutí bytu bylo, aby byl ženatý.
    A tak se s matkou vzali dříve než plánovali. A když měli střechu nad hlavou, nic nebránilo založení rodiny…

    Já sama mám jedno dítě, které nade vše miluju. Ale asi u jednoho zůstaneme – především kvůli obávám…
    Předškolní zařízení přeplněné, již s jedním dítětem jsem velmi těžko hledala práci natož se dvěmi.. a to nemluvím o tom, když dítě onemocní což bývá v předškolním věku prostě často…

  4. Andrea

    Ženy nedokážou splnit svůj plán, to mi zní úplně jako za totality. Tam taky pořád plnili nějaké plány.

  5. Jan Štěpán

    Domnívám se, že velkou roli hrají ekonomické podmínky, a ty jsou od covidu pro mladé rodiny velmi špatné. Také se v regionech staví velmi málo nových bytů, takže mladá generace je v dost tíživé situaci, a tak děti plánovat nechce anebo až v pozdějším věku. Velmi tvrdá vláda pětikoalice jen k tomuto problému významně přispěla.

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB