KOMENTÁŘ: Češi mají na medaili. Veškeré pochyby byly zbytečné, finský beton může povídat

Znejistila vás tisková konference před domácím mistrovstvím světa, na níž trenér Radim Rulík překvapivě vyřadil nejednu posilu z NHL a nedal šanci některým mladíkům? Mě taky. Po úvodním zápase s Finskem jsem ale klidnější. Zdá se, že chemie všech formací je perfektně sladěna. Pětky sedí jako hýždě na hrnci. Český výběr dobře bruslí, vyhrává souboje, hraje zodpovědně a zároveň si vytváří šance. Jen ty góly nepadají. Proto přišlo vítězství s betonovými Finy až po nájezdech. Hlavní otázka po turnajovém debutu už je ale zodpovězena. Máme na medaili? MÁME.

Finsko není na úvod šampionátu zrovna ideálním soupeřem. Suomi svou hokejovou strategii dlouhodobě zakládají na poctivé defenzivě, zodpovědnosti a disciplinovanosti. Jenže to samé předvedli i Češi. K tomu ještě lépe bruslili, dobře zdvojovali a hlavně stříleli, což hezky dokumentovala první třetina, kdy domácí celek seveřany přestřílel 10:1 (celkově nakonec 28:21).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skvělý začátek na domácím šampionátu. Čeští hokejisté porazili Finy po nájezdech

Především do druhé třetiny česká parta vletěla jako uragán. Dokonce i bookmakeři, kteří před začátkem zápasu favorizovali Finy, v průběhu druhého dějství změnili kurzy ve prospěch Česka. Jenže ne a ne dát gól. A když už se Ondřeji Palátovi zpoza brány podařilo vstřelit krásný gól, zasáhla finská trenérská výzva, na jejímž základě rozhodčí branku neuznali kvůli nedovolenému bránění gólmanovi, kterého se měl dopustit David Tomášek.

Finský hokej se mimo jiné vyznačuje trpělivostí. Modro-bílí hokejisté budou klidně na branku bez větších emocí čekat dvě třetiny. Hned na začátku té třetí se nechali Češi poprvé vyloučit, když Radko Gudas podrazil soupeře. V následující přesilovce Fini orazítkovali tyč. I když gól nedali, přesilovka je vrátila do hry. Misky vah se v závěru docela vyrovnaly.

Ono by byl zázrak, kdyby Češi to drtivé tempo vydrželi celých 60 minut. Přesto si i v poslední třetině vytvořili hned několik velkých šancí. V mnoha ohledech šlo o klasický hokej, který Finové proti silnějším týmům předvádí – beton mezi svou modrou a půlicí čarou + čekání na protiútok. Moc se na to dívat nedá, ale je to velmi efektivní taktika.

V roce 2010 to také vyšlo

V základní době nakonec nepadl jediný gól. V prodloužení Češi přečkali infarktové oslabení. Poté zase hned začali bušit do finské brány. Obrovskou pochvalu zaslouží Lukáš Dostál. Zatímco v úvodu utkání mohl v bráně pochrupovat, v závěru až neuvěřitelně podržel svůj tým. A co je nejdůležitější – pochytal všechny čtyři finské nájezdy. Z Čechů se prosadili Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Česko tak udolalo po nájezdech Finsko 1:0 a bere dva body. Je to zasloužené? Nikoliv. Zasloužené by byly tři body. Přesto jde o skvělý vstup do turnaje, obzvlášť proti nepříjemné finské pevnosti. Češi mají chuť, chtějí hrát a mají srdíčko. Jen ty góly jim tam nepadají. Věřme, že v dalších zápasech se slabšími soupeři se rozjede česká kanonáda, která se až do finále nezastaví. Ano. Tento tým má na medaili.

A že mají Švédové, Američané či Kanaďané papírově lepší týmy? Mají. Jen si ale vzpomeňme na mistrovství světa z roku 2010.

Mysleme také na to, že se s prohrávající Carolinou čím dál více zvedá pravděpodobnost, že se k českému výběru přidá Martin Nečas. No a jestli nakonec Boston neuválčí souboj s Floridou? Stále je tu šance, že přijede medvědí duo – David Pastrňák a Pavel Zacha.

VIDEO: Červenka potáhne tým svou hrou, myslí si Vondrka. Prozradil, jak to chodí v hokejové kabině

Tagy: